Majoritatea femeilor, cu câteva zile înainte de menstruaţie, au cele mai ciudate pofte culinare şi de multe ori nesănătoase. Se abţin cu greu de la fast-food-uri, produse de patiserie, cartofi prăjiţi etc. Medical spus este vorba de sindromul premenstrual.
De ce ai poftă nestăpânită de ciocolată
Înainte de menstruaţie scade nivelul de hormoni estrogen, progesteron şi testosteron, responsabili de starea noastră de spirit. Astfel, scade şi serotonina şi dopamina din creier. De aceea, în această perioadă dorim foarte tare să consumăm ciocolată – o sursă de serotonină şi dopamină.
Ce mănânci la micul dejun
Ginecologi recomandă un mic dejun bogat în fibre şi proteine. Cum ar fi de exemplu fulgi cu iaurt. Îţi va ajunge energie pentru câteva ore.
Cele mai bune gustări
Încearcă fructe uscate, nuci sau seminţe.
Ce mănânci la prânz
Pentru masa de prânz ai nevoie de acizi graşi esenţiali. Potrivit oamenilor de ştiinţă aceştia cresc producția de serotonină și dopamină din creier. În plus, atenuează sindromul premenstrual. Au proprietăţi antiinflamatorii şi reduc nivelul de prostaglandine (substanţe care produc dureri abdominale şi balonări în timpul menstruaţiei). Acizii graşi se găsesc în nuci, peşte gras şi ulei de peşte.
Cum poţi suplini pierderile
În timpul menstruaţiei, odată cu sângerarea se pierd şi unele oligoelemente și vitamine. Iată ce ar trebui să mănânci pentru a le suplini:
– nuci și soia – pentru a stabiliza nivelul zahărului din sânge;
– spanac, linte, carne roşie fără grăsimi- pentru a compensa pierderea de fier;
– ciocolată neagră – pentru a îmbunătăți starea de spirit;
– verdeţuri şi cereale integrale – pentru a crește nivelul de vitamina C;
– produse lactate degresate – o sursă bună de calciu;
– ton şi sardine – surse de vitamina D, care este esenţială pentru absorbţia calciului în intestin.