Există 73 de paraziţi care-şi aleg ca gazdă organismul omului, dintre care 35 îmbolnăvesc intestinele. Paraziţii cei mai frecvenţi sunt giardia, limbricii şi oxiurii. Cei mai expuşi contaminării sunt copiii aflaţi în colectivităţi: grădiniţe şi şcoli. Răspândirea paraziţilor în mediu, pe sol face posibilă îmbolnăvirea copiilor. Aceşti copii se plâng de dureri de burtică, de greaţă, pot refuza mâncarea, devin anemici, scad în greutate şi au un somn foarte agitat.
Cum are loc contaminarea
Viermii şi paraziţii pot folosi mai multe căi pentru a ajunge în organismul uman: alimentele – în special legumele şi fructele nespălate, stropii săriţi dintr-o băltoacă, lenjeria contaminată.
De asemenea, salatele insuficient spălate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apă din fântână pot furniza Giardia. Deci, măsurile de profilaxie ţin strict de respectarea igienei în familie şi colectiv.
Donează 10 lei pentru micuții bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic.
Tratamentul întregii familii e inutil – atunci când copilul merge la grădiniţă – fiindcă se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca părinţii să anunţe grădiniţa şi să fie verivicaţi toţi copii de viermişori. De obicei, sursa este un alt copil care nu prezintă simptome.
Limbricii fac copilul extrem de nervos şi agitat
La copiii care suferă din cauza viermişorilor, se constată reducerea greutăţii, nervozitate şi astenie. Mai toţi au cearcăne. Cei cu oxiuri nu se odihnesc, au un somn agitat, tulburat de mâncărimile din zona funduleţului. Se scarpină mai ales noaptea. Limbricii secretă o toxină neutropa care îl face pe copil extrem de nervos şi agitat. S-au văzut chiar şi convulsii, confundate cu epilepsia.
Când începe tratamentul, viermii mor şi prin descompunere elimină o cantitate şi mai mare de toxină, ceea ce agită şi mai tare copilul. Atât oxiurii, cât şi limbricii dau dureri în zona ombilicală. Durerile localizate în jurul buricului sint un semn important al prezenţei viermişorilor în organism. Se mai adaugă lipsa de poftă de mâncare şi alternarea diareii cu constipaţia.
Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate
Parazitul îngreunează eliminarea secreţiei biliare. Apar şi importante deficiente de calciu şi fier. Cel mai important semn al giardiei este respiraţia matinală a copilului. Respiraţia copilului are un miros uât, de ouă clocite – din cauza că acizii biliari nu trec în intestin, ci se întorc în stomac. Un alt semn de alarmă este pofta de lapte a copilului.
Normal el trebuie să bea 500-750 de ml lapte /zi. Cei care cer insistent lapte şi beau peste 1 litru/zi – e posibil să aibă viermişori. Laptele e foarte apreciat de paraziţii intestinali care se “liniştesc” când îşi primesc porţia. Chistul hidatic se manifestă după localizare. Cel hepatic dă icter şi tulburări digestive, cel pulmonar face respiraţia dificilă, iar cel cranian poate da convulsii şi cefalee.
Usturoiul – inamicul viermilor
Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului au rămas puţin în urmă. Intens folosite în primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermişorii dobindând rezistenţă. În prezent, accentul se pune pe produse care nu se absorb în intestin, având efecte secundare minore. Şi medicamentele clasice sunt bune – cu condiţia să facem copilului testele hepatice înainte de administrare. De asemeni, tratamentul trebuie să fie repetat, la interval de un an -pentru că aşa cum s-a infestat o dată se poate reinfesta în colectivitate.
Remediile naturiste sunt mai utile ca prevenţie decât ca tratament. Între cura anuală de antihelmintice, intervenim cu mijloace naturale. Usturoiul este un foarte bun aliat împotriva parazitozelor intestinale. Anumite substanţe pe care le conţine „ametesc” viermii şi aceştia nu se mai opun mişcărilor tubului digestiv care îi împinge spre rect, eliminindu-i. Usturoiul poate fi dat ca atare copilului mai măricel.
Sub 3 ani, se recomandă administrarea sub formă de mujdei, cu care se condimentează mâncarea. Seminţele de dovleac au acelaşi efect – dar se pot da copiilor mai mari.
Unii medici susţin că propolisul este contraindicat în tratamentul Giardiei. În urma unor studii s-a demonstrat că acesta face mai mult rău – stimulând starea de agitaţie a copilului, fără să deranjeze viermişorii.