Cum îţi dai seama că micuţul tău are viermişori

Există 73 de paraziţi care-şi aleg ca gazdă organismul omului, dintre care 35 îmbolnăvesc intestinele. Paraziţii cei mai frecvenţi sunt giardia, limbricii şi oxiurii. Cei mai expuşi contaminării sunt copiii aflaţi în colectivităţi: grădiniţe şi şcoli.  Răspândirea paraziţilor în mediu, pe sol face posibilă îmbolnăvirea copiilor. Aceşti copii se plâng de dureri de burtică, de greaţă, pot refuza mâncarea, devin anemici, scad în greutate şi au un somn foarte agitat.

separator

copilcuviermisori-1334934015
Cum are loc contaminarea
Viermii şi paraziţii pot folosi mai multe căi pentru a ajunge în organismul uman: alimentele – în special legumele şi fructele nespălate, stropii săriţi dintr-o băltoacă, lenjeria contaminată.
De asemenea, salatele insuficient spălate ne pot contamina cu oxiuri. Legumele stropite cu apă din fântână pot furniza Giardia. Deci, măsurile de profilaxie ţin strict de respectarea igienei în familie şi colectiv.

Donează 10 lei pentru micuții bolnavi de cancer de la Institutul Oncologic.

Tratamentul întregii familii e inutil – atunci când copilul merge la grădiniţă – fiindcă se poate reinfesta din nou. Cel mai bine este ca părinţii să anunţe grădiniţa şi să fie verivicaţi toţi copii de viermişori. De obicei, sursa este un alt copil care nu prezintă simptome.
5martiemedicul-1330960296
Limbricii fac copilul extrem de nervos şi agitat
La copiii care suferă din cauza viermişorilor, se constată reducerea greutăţii, nervozitate şi astenie. Mai toţi au cearcăne. Cei cu oxiuri nu se odihnesc, au un somn agitat, tulburat de mâncărimile din zona funduleţului. Se scarpină mai ales noaptea. Limbricii secretă o toxină neutropa care îl face pe copil extrem de nervos şi agitat. S-au văzut chiar şi convulsii, confundate cu epilepsia.
Când începe tratamentul, viermii mor şi prin descompunere elimină o cantitate şi mai mare de toxină, ceea ce agită şi mai tare copilul. Atât oxiurii, cât şi limbricii dau dureri în zona ombilicală. Durerile localizate în jurul buricului sint un semn important al prezenţei viermişorilor în organism. Se mai adaugă lipsa de poftă de mâncare şi alternarea diareii cu constipaţia.

Giardia are ca semn principal diareea cu scaune ceva mai decolorate

Parazitul îngreunează eliminarea secreţiei biliare. Apar şi importante deficiente de calciu şi fier. Cel mai important semn al giardiei este respiraţia matinală a copilului. Respiraţia copilului are un miros uât, de ouă clocite – din cauza că acizii biliari nu trec în intestin, ci se întorc în stomac. Un alt semn de alarmă este pofta de lapte a copilului.
Normal el trebuie să bea 500-750 de ml lapte /zi. Cei care cer insistent lapte şi beau peste 1 litru/zi – e posibil să aibă viermişori. Laptele e foarte apreciat de paraziţii intestinali care se “liniştesc” când îşi primesc porţia. Chistul hidatic se manifestă după localizare. Cel hepatic dă icter şi tulburări digestive, cel pulmonar face respiraţia dificilă, iar cel cranian poate da convulsii şi cefalee.
652x450_020211-copil
Usturoiul – inamicul viermilor
Toate tratamentele descoperite de-a lungul timpului au rămas puţin în urmă. Intens folosite în primii ani de la inventare, armele s-au tocit, viermişorii dobindând rezistenţă. În prezent, accentul se pune pe produse care nu se absorb în intestin, având efecte secundare minore. Şi medicamentele clasice sunt bune – cu condiţia să facem copilului testele hepatice înainte de administrare. De asemeni, tratamentul trebuie să fie repetat, la interval de un an -pentru că aşa cum s-a infestat o dată se poate reinfesta în colectivitate.
usturoi
Remediile naturiste sunt mai utile ca prevenţie decât ca tratament. Între cura anuală de antihelmintice, intervenim cu mijloace naturale. Usturoiul este un foarte bun aliat împotriva parazitozelor intestinale. Anumite substanţe pe care le conţine „ametesc” viermii şi aceştia nu se mai opun mişcărilor tubului digestiv care îi împinge spre rect, eliminindu-i. Usturoiul poate fi dat ca atare copilului mai măricel.
Sub 3 ani, se recomandă administrarea sub formă de mujdei, cu care se condimentează mâncarea. Seminţele de dovleac au acelaşi efect – dar se pot da copiilor mai mari.
Unii medici susţin că propolisul este contraindicat în tratamentul Giardiei. În urma unor studii s-a demonstrat că acesta face mai mult rău – stimulând starea de agitaţie a copilului, fără să deranjeze viermişorii.

Sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Un stilist de la noi se va schimba radical în proiectul Un Nou Început cu Unica!
Articolul anterior
Dana Lookovetzki creează rochii de mireasă brodate în stil tradițional!
Articolul următor