Persoanele care se confruntă cu episoade depresive sunt expuse pericolului de a îmbătrâni mai rapid decât ceilalți, arată o cercetare olandeză, citată de BBC.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
În cadrul unui experiment, specialiștii de la Centrul Medical al Universității Vrije din Amsterdam au evaluat structura și lungimea unor structuri celulare denumite telomeri. Lungimea telomerilor este strâns legată de speranța de viață a individului. Aceste structuri se scurtează în momentul diviziunii celulare. Telomerii scurți au fost asociați cu apariția unor boli cronice, precum afecțiunile cardiovasculare sau demența. În schimb, cei lungi sunt strâns legați de o speranță de viață mai mare.
În acest sens, cercetătorii au recoltat probe de sânge de la 2.407 voluntari. Participanții au fost împărțiți în trei grupe: cei care sufereau în prezent de depresie (și care însumau peste o treime dintre voluntari), cei care au experimentat un episod depresiv în trecut (o treime) și cei care nu s-au confruntat niciodată cu această tulburare.
Rezultatele au arătat că persoanele depresive și cele care au trecut printr-o astfel de stare în trecut aveau telomerii mai scurți, în raport cu cei care nu s-au confruntat cu perioade depresive. Persoanele care sufereau de depresie severă au fost cele care au aveau cele mai scurte structuri. Concluziile au rămas neschimbate chiar și în urma includerii altor factori ce influențează procesul de îmbătrânire, precum consumul de alcool, fumatul sau obezitatea. Experții sunt de părere că fenomenul apare ca rezultat al modului în care organismul răspunde situațiilor care produc tensiune.
Cu toate acestea, ei nu au putut stabili dacă procesul de îmbătrânire cauzat de depresie este reversibil. Una dintre autoarele studiului, dr. Josine Verhoeven, susține că o schimbare a stilului de viață ar putea contribui la creșterea lungimii telomerilor, cu ajutorul unei enzime care adaugă nucleotide la capetele cromozomilor, notează Live Science. De aceea, experta subliniază importanța adoptării unui regim de viață sănătos, în care un obicei de bază este practicarea exercițiilor fizice.
Cercetarea a fost publicată în jurnalul de specialitate Molecular Psychiatry.