Ciupercile conţin fibre, proteine, minerale, iar 80% din volumul lor este reprezentat de apă, motiv pentru care la toate preparatele cu ciuperci nu prea se adaugă apă.
Ciupercile sunt bogate în minerale precum fier, potasiu, cupru, zinc, seleniu, magneziu, fosfor şi calciu, având în plus şi mult acid folic. De asemenea, conţin vitamine precum A, B1, B2, C, fiind şi singura sursă vegetariană de vitamina D.
- Seleniul care se află în ciuperci este atât un luptător natural cu tumorile cancerigene, cât şi un mineral care previne îmbolnăvirea inimii.
- Potasiul ajută la menţinerea unei presiuni sanguine scăzute şi previne atacul cerebral, în timp ce cuprul previne problemele cardiace şi asigură o bună funcţionare a metabolismului.
- Vitamina C întăreste imunitatea, prevenind astfel infecţiile ce sunt destul de frecvente în sezonul rece, iar combinaţia dintre proteine, fibre şi vitamina B ajută la menţinerea unui metabolism sănătos.
- Pentru diabetici, ciupercile pot fi un aliment ideal, şi asta datorită insulinei naturale şi enzimelor care ajută la decompunerea amidonului din alimente.
- Ciupercile ajută la scăderea tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive şi la controlarea migrenelor.
- S-a afirmat chiar că niacina din compoziţia ciupercilor ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
- Antibioticele naturale conţinute de ciuperci previn infecţiile şi grăbesc vindecarea rănilor.
- Carnea este un aliment greu digerabil (este nevoie de aproximativ 8 ore pentru digestia cărnii), în timp ce ciupercile necesită doar a zecea parte din acest timp pentru a traversa organismul uman; de asemenea, consumul de energie va fi mai mic.
- Ciupercile nu conţin amidon şi colesterol.