Un studiu publicat săptămâna trecută spune că zahărul este la fel de nociv ca şi fumatul. Agenţia Naţiunilor Unite susţine că există dovezi copleşitoare că zahărul poate avea legătură cu obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare. Există însă și alternative sănătoase și cu puține calorii cu care puteți înlocui zahărul:
1. Stevia
Stevia rebaudiană, cu zero calorii și o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât al zahărului. Iar pe deasupra, studiile au arătat că are și proprietățile curative: controlează diabetul și depresia, reduce pofta de dulce, diminuează dorinţei de a fuma şi de a consuma alcool, ameliorează gingivitele şi acneea. Deși nu este 100% naturală, din cauza procesului de extracție, stevia pare să fie cel mai sigur îndulcitor. A fost aprobat în 2011 în Uniunea Europeană.
2. Mierea de albine
În afara puterii ei de îndulcire, mierea are şi proprietăţi antiseptice şi antioxidante, este bogată în vitamine, mai ales din complexul B şi minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.
Specialiştii în apicultură recomandă însă părinţilor să nu dea copiilor sub un an miere, fiindcă există riscul să le afecteze sănătatea.
3. Siropul de arțar
Pe lânga aroma deosebită şi calităţile de îndulcitor natural, siropul de arţar este şi o sursă excelentă de mangan şi zinc, elemente benefice organismului.