Această specialitate va lua ceva timp pentru a o pregăti, dar aroma sa sublimă şi bogată va înviora orice mesean.
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 5 linguri ulei, plus extra pentru servit
- 1 ceapă mare, tăiată felii subţiri
- 1 linguriţă seminţe de chimen
- 450 g roşii decojite, conservate în suc propriu
- 450 g dovleac curăţat şi tăiat cubuleţe de 2,5 cm
- 2 ardei graşi sau gogoşari roşii conservaţi, fără seminţe
- 4-5 căţei de usturoi curăţat
- 2-3 linguriţe oţet balsamic (după dorinţă)
- 2 fire mărunţite de rozmarin
- ½ linguriţă boia de ardei (paprica)
- 1,2 litri bulion vegetal
- Sucul unei lămâi (după dorinţă)
- Sare şi piper negru
Mod de preparare
- Cuptorul se încălzeşte până la 200 grade C.
- Se unge o tavă mare cu o lingură de ulei şi se aranjează într-un singur strat ceapa şi dovleacul.
- Legumele se stropesc cu oţetul balsamic şi cu restul uleiului, se condimentează cu sare şi piper şi se coace totul la cuptor circa o oră. La jumătate de timp, dovleacul se întoarce pe cealaltă parte.
- Legumele coapte, împreună cu sucurile eliminate şi rămăşiţele de ulei, se pun într-o cratiţă pentru supă. Se adaugă roşiile şi ardeii conservaţi, paprica, rozmarinul şi totul se găteşte la foc încet timp de 2-3 minute.
- Se adaugă bulionul şi se mai ţine supa la foc încet vreo 5-6 minute. Se lasă să se răcească un pic, apoi se amestecă totul într-un blender până când se obţine consistenţa de cremă.
- Supa se condimentează după gust şi se serveşte fierbinte, cu câteva picături de ulei deasupra.
- Pentru amatori, se pot prăji câteva seminţe de chimen, care se presară în supă înainte de a fi servită.