Prunele – bune pentru anemici, benefice în sarcină

Suculente, cu un gust dulce special, prunele prezintă o gustare sănătoasă și energizantă în zilele fierbinţi de vară. Aceste fructe mici sunt o sursă minunată de vitamina C, cupru, kaliu, fibre dietetice, dar şi vitamina A, K1, vitaminele grupului B, magneziu, fier, mangan.

separator
Fără titlu-1-Recovered

Consumul de prune îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente

Cel mai mare avantaj al consumului de prune proaspete este furnizarea acelei cantităţi de vitamină C, care, se ştie, îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente, prevenind astfel anemia. Întrucât vitamina C nu se depozitează în organism pe termen lung, conţinutul ei ar trebui suplinit zilnic prin consum de fructe şi legume. Vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului în ţesutul conjunctiv, oferind acestuia stabilitate şi flexibilitate. Totodată ea este un scut împotriva inflamaţiilor cronice din organism, cum ar fi otite cronice, osteoartrite. Fiind un bun antioxidant şi neutralizator de radicali liberi, consumul acestei vitamine ţine departe hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, artrita reumatoidă ş.a. Studii clinice au sugerat că un consum de fructe şi legume bogate în vitamina C reduce riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer.

prune

Prunele ameliorează funcţiile tractului gastro-intestinal

Prunele uscate sunt cele care înlătură constipaţia. Fiind o sursă bună de fibre solubile, ele contribuie la eliminarea colesterolului din organism, încurajează funcţia motrică intestinală şi previn boli, precum cancerul de colon, colitele, boala Crohn ş.a. Prunele proaspete, pline şi ele de minerale și fibre, au, de asemenea, un efect laxativ moderat. Totodată, fibrele insolubile pe care le conţin sunt o bună hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’ din intestinul gros, contribuind la înmulţirea lor.

Prunele – benefice pentru femeile însărcinate

Prunele conţin vitaminele A, C și K, care sunt necesare pentru creştere şi diviziune celulară, dezvoltare osoasă şi retiniană, conform National Institutes of Health. Vitamina C luptă contra infecţiilor pe durata sarcinii, susţine dezvoltarea adecvată a ţesutului conjunctiv al fătului, în timp ce vitamina K ajută la asimilarea calciului în organism. Fibrele dietetice, la rândul lor, susţin tranzitul intestinal, care, în timpul sarcinii, are tendinţă de încetinire.

Prunele sporesc gradul de inteligenţă sau îmbunătăţesc memoria

O serie de cercetări a prezentat avantajele consumului de prune datorate asfenolilor, antioxidanţi unici doar în prune, ce au rol de a proteja lipidele din celulele creierului de stresul oxidativ tisular. Consumul de prune îmbunătăţeşte memoria şi alte funcţii ale creierului.

prune i(2)

Elimină stresul şi oboseala

Prunele conţin tranchilizante naturale, care calmează nervii şi reglează somnul.

Consumul de prune luptă contra îmbătrânirii precoce

Antioxidanții având efect anti-îmbătrânire prezenţi în alimente, sunt, în general, vitamina A, vitamina C, zincul și seleniul. Datorită antioxidanţilor, consumul de prune reduce efectele nocive ale radicalilor liberi din atmosferă.

Prunele menţin vederea

Conform Archives of Ophthalmology, consumul a trei prune zilnic reduce riscul degenerescenţei maculare a retinei, care rămâne principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă.

Prunele şi profilaxia cancerului de sân

Două substanţe chimice antioxidante, cu efect anticancerigen, prezente în piersici şi prune: acidul clorogenic şi neoclorogenic, ar elimina chiar și cele mai intense tipuri de cancer de sân, susţin noi cercetări în derulare, plasând consumul acestor fructe alături de cel de afine, cunoscute şi ele pentru efectul antioxidant major.

Prunele contra osteoporozei

Prunele au numeroase substanțe, precum bor, kaliu, vitamina K1 și cupru, care, acționând împreună, contribuie la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii sistemului osos.
Un studiu medical a constatat că acele femei care au consumat zilnic aproximativ 12 prune uscate, au avut o creştere a biomarkerilor ce indică dezvoltarea osoasă.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Muffin cu piersici
Articolul anterior
Emoţionant! Povestea unei mame care a reuşit să alăpteze copilul de la un singur sân
Articolul următor