Suculente, cu un gust dulce special, prunele prezintă o gustare sănătoasă și energizantă în zilele fierbinţi de vară. Aceste fructe mici sunt o sursă minunată de vitamina C, cupru, kaliu, fibre dietetice, dar şi vitamina A, K1, vitaminele grupului B, magneziu, fier, mangan.
Consumul de prune îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente
Cel mai mare avantaj al consumului de prune proaspete este furnizarea acelei cantităţi de vitamină C, care, se ştie, îmbunătăţeşte absorbţia fierului din alimente, prevenind astfel anemia. Întrucât vitamina C nu se depozitează în organism pe termen lung, conţinutul ei ar trebui suplinit zilnic prin consum de fructe şi legume. Vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului în ţesutul conjunctiv, oferind acestuia stabilitate şi flexibilitate. Totodată ea este un scut împotriva inflamaţiilor cronice din organism, cum ar fi otite cronice, osteoartrite. Fiind un bun antioxidant şi neutralizator de radicali liberi, consumul acestei vitamine ţine departe hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 2, artrita reumatoidă ş.a. Studii clinice au sugerat că un consum de fructe şi legume bogate în vitamina C reduce riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer.
Prunele ameliorează funcţiile tractului gastro-intestinal
Prunele uscate sunt cele care înlătură constipaţia. Fiind o sursă bună de fibre solubile, ele contribuie la eliminarea colesterolului din organism, încurajează funcţia motrică intestinală şi previn boli, precum cancerul de colon, colitele, boala Crohn ş.a. Prunele proaspete, pline şi ele de minerale și fibre, au, de asemenea, un efect laxativ moderat. Totodată, fibrele insolubile pe care le conţin sunt o bună hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’ din intestinul gros, contribuind la înmulţirea lor.
Prunele – benefice pentru femeile însărcinate
Prunele conţin vitaminele A, C și K, care sunt necesare pentru creştere şi diviziune celulară, dezvoltare osoasă şi retiniană, conform National Institutes of Health. Vitamina C luptă contra infecţiilor pe durata sarcinii, susţine dezvoltarea adecvată a ţesutului conjunctiv al fătului, în timp ce vitamina K ajută la asimilarea calciului în organism. Fibrele dietetice, la rândul lor, susţin tranzitul intestinal, care, în timpul sarcinii, are tendinţă de încetinire.
Prunele sporesc gradul de inteligenţă sau îmbunătăţesc memoria
O serie de cercetări a prezentat avantajele consumului de prune datorate asfenolilor, antioxidanţi unici doar în prune, ce au rol de a proteja lipidele din celulele creierului de stresul oxidativ tisular. Consumul de prune îmbunătăţeşte memoria şi alte funcţii ale creierului.
Elimină stresul şi oboseala
Prunele conţin tranchilizante naturale, care calmează nervii şi reglează somnul.
Consumul de prune luptă contra îmbătrânirii precoce
Antioxidanții având efect anti-îmbătrânire prezenţi în alimente, sunt, în general, vitamina A, vitamina C, zincul și seleniul. Datorită antioxidanţilor, consumul de prune reduce efectele nocive ale radicalilor liberi din atmosferă.
Prunele menţin vederea
Conform Archives of Ophthalmology, consumul a trei prune zilnic reduce riscul degenerescenţei maculare a retinei, care rămâne principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă.
Prunele şi profilaxia cancerului de sân
Două substanţe chimice antioxidante, cu efect anticancerigen, prezente în piersici şi prune: acidul clorogenic şi neoclorogenic, ar elimina chiar și cele mai intense tipuri de cancer de sân, susţin noi cercetări în derulare, plasând consumul acestor fructe alături de cel de afine, cunoscute şi ele pentru efectul antioxidant major.
Prunele contra osteoporozei
Prunele au numeroase substanțe, precum bor, kaliu, vitamina K1 și cupru, care, acționând împreună, contribuie la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii sistemului osos.
Un studiu medical a constatat că acele femei care au consumat zilnic aproximativ 12 prune uscate, au avut o creştere a biomarkerilor ce indică dezvoltarea osoasă.