Varza este o sursă excelentă de vitamina C, K, B6, acid folic şi mangan. De asemenea, varza mai conţine fibre dietetice, substanţe antioxidante, anticancerigene, anti-inflamatoare, vitamina A (mai ales în varză roşie), toate vitaminele grupului B, vitamina E, calciu, fier, magneziu, kaliu, cantităţi mici de zinc şi cupru.
Varza este bogată în vitamina C şi mangan – două substanţe puternic antioxidante
100g de varză conţin 37 mg de vitamina C (aproape 1/2 din cantitatea zilnică recomandată). Vitamina C întăreşte sistemul imunitar, are acţiune antivirală, previne răceala, gripa, procesele infecţioase, combate bolile inflamatoare cronice, protejează împotriva scorbutului, elimină radicalii liberi din organism, ,,curăţă’’ de grăsimi pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţeşte absorbţia fierului, este esenţială pentru a scădea eficient în greutate, menţine corpul tânăr şi viguros. Manganul,totodată, este important pentru fixarea calciului în oase, creşte imunitatea, are efect anti-îmbătrânire.
Este bine de consumat varză de 4-5 ori pe săptămână. O porţie de varză este echivalentă cu 90-135 gr.
Varza – sursă de acid folic
Acidul folic protejează contra anemiei megaloblastice, scade riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), cancer de sân şi col uterin, boală Alzheimer şi chiar îmbunătăţeşte memoria. Varza şi alte legume bogate în acid folic se inlud activ în alimentaţia femeilor care doresc să conceapă un copil, întrucât acidul folic previne malformaţii neurale congenitale ale fătului.
Varza – sursă de vitamina K
Vitamina K previne menstruaţiile abundente, osteoporoza, scade riscul de boli de inimă.
Varza scade nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge
Fibrele dietetice din varza gătită la aburi sau uşor înăbuşită leagă mai bine acizii biliari în intestin. Acizii biliari sunt acei compuşi eliberaţi de vezica biliară, care uşurează asimilarea grăsimilor din alimentele ingerate. Odată ce acizii biliari sunt ,,dezactivaţi’’, grăsimile din hrană se absorb mai puţin, fiind eliminate din organism prin scaun. Un studiu a arătat că, în acest sens, varza preparată uşor termic reduce mai bine nivelul de colesterol în sânge decât cea crudă.
Consumul de varză protejează contra cancerului
Un studiu polonez a determinat scăderea riscului de cancer la sân prin consumul a cel puţin 4 porţii de varză pe săptămână, comparativ cu al unei porţii. De asemenea, consumul de varză ar proteja contra cancerului de vezică urinară, colon, prostată.
Varza – ,,apărătorul’’ stomacului
Sucul de varză are proprietăţi de vindecare a ulcerului gastric, reglează nivelul de populare a stomacului cu bacteriile Helicobacter pylori, aflate în mod normal în tractul digestiv, dar care în exces cauzează boli de stomac.
Varza – aliment formidabil în dieta de slăbire
- este scăzută în calorii (100g de varză îţi aduce în organism doar 25 de calorii)
- este bogată în vitamina C, al cărei aport zilnic te ajută să slăbeşti mai eficient
- varza conţine fibre dietetice (3g per 100g produs), care elimină grăsimile din organism, reglează scaunul, funcţia motorie a intestinului
- varza este un aliment ce accelerează metabolismul, previne obezitatea şi te asigură simultan cu un spectru larg de vitamine şi minerale.
Mănâncă varză, dacă urmezi o dietă de slăbire şi, în plus, mai faci şi sport
Varza este o sursă bună de vitamina B6, esenţială în procesele de gândire, emoţii, memorie. Vitamina B6 creşte rezistenţa la infecţii, previne cârceii, amorţeala mâinilor, protejează sistemul nervos, previne sindromul premenstrual, întârzie procesul de îmbătrânire, împiedică formarea mătreţii. Efortul fizic susţinut şi intens măreşte considerabil necesarul de vitamină B6 în organism.
Bine de ştiut despre varză:
- Mănâncă varză atât crudă, cât şi preparată uşor termic
- Varza gătită la aburi, sau uşor înăbuşită, leagă mai bine colesterolul în intestin decât cea crudă
- Varza crudă păstrează mai bine vitaminele şi substanţele cu acţiune antioxidantă, anticancerigenă
- Consumă diferite soiuri de varză, cea roşie conţine şi mai mulţi antocieni cu acţiune antioxidantă, anti-inflamatoare şi anticancerigenă.
- Varza posedă cele mai bune proprietăţi nutritive în timpul lunilor de toamnă şi iarnă, atunci când este în sezon.
- Varza murată păstrează multe din vitamine şi constituie o bună sursă de hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’, saprofite din intestin.
Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!