Pentru prima dată în lume o echipă de medici suedezi a reuşit să dea naştere unui copil sănătos dintr-un uter transplantat! O femeie în vârstă de 36 de ani, care a suportat un transplant de uter de la un donator viu în 2013, a născut un băiețel sănătos.
Echipa de medici, care a reuşit performanţa, în frunte cu Mats Brännström, medic obstetrician-ginecolog, profesor la Universitatea din Gothenburg, Suedia a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că atât mama cât şi copilul au fost externaţi din spital în stare bună de sănătate, la a treia zi după naştere.
Transplantul de uter este indicat femeilor cu lipsă de uter sau uter nefuncţional.
Pacienta, având absenţă congenitală de uter, numit şi sindromul Rokitansky, a suportat un transplant de uter de la un donator viu, o femeie de 61 de ani, aflată în perioada postmenopauzală, care născuse anterior doi copii.
În perioada premergătoare intervenţiei de transplant femeia şi partenerul ei au făcut fertilizarea in vitro. Femeia a avut prima menstruaţie la 43 de zile după transplantul de uter, continuând să aibă cicluri menstruale regulate la fiecare 26-36 de zile. Medicii au declarat că pacienta a devenit însărcinată la un an de la efectuarea transplantului, perioadă în care a urmat tratament imunosupresor, continuat inclusiv pe perioada sarcinii, întrucât au existat trei episoade de rejecţie a organului transplantat.
Pe toată perioada sarcinii parametrii ce indică creşterea fetală au fost în limite normale. Femeia a născut prin operaţie cezariană la 31 de săptămâni de sarcină, copilul având o greutate adecvată vârstei gestaţionale – de 1775 g.
Medicii suedezi susţin ca rezultatul obţinut, în urma eforturilor depuse timp de 10 ani, este unul promiţător, în ceea ce priveşte soluţionarea problemei infertilităţii uterine, iar rezultatul a demonstrat, în plus, fezabilitatea transplantării uterului de la un donator viu, aflat în perioadă postmenopauzală.
La nivel mondial au mai fost întreprinse 11 încercări de acest fel, dar fără succese.