Îndulcitorii artificiali pot duce la diabet

Folosirea îndulcitorilor artificiali în loc de zahăr, cu scopul evitării caloriilor în plus sau administrate în cazul persoanelor cu diabet, poate să ducă la schimbări metabolice, şi anume – creşterea nivelului de glucoză în sânge sau intoleranţă de glucoză, sugerează un studiu efectuat în Israel.

separator
indulcitori

Acest lucru ar înseamna că, mai degrabă decât sa scadă incidenţa ,,epidemiilor’’ de obezitate şi diabet zaharat de tip 2, îndulcitorii artificiali ar putea contribui, de fapt, la agravarea problemei.

În ediţia din septembrie 2014 a jurnalului Nature, cercetătorii au raportat că îndulcitorii artificiali fac să crească nivelul de zahăr în sânge (chiar dacă ei nu conţin şi nu aportă deloc calorii) şi asta pentru că zaharina, sucraloza și aspartamul ar putea să acţioneze asupra bacteriile intestinale saprofite într-un mod, care, ultrerior, să deregleze capacitatea organismului de metaboliza adecvat glucoza, cauzând intoleranţa de glucoză, fenomen întâlnit în stările de prediabet.

Studiile au arătat că şoarecii hrăniţi cu îndulcitori artificiali au avut niveluri mai mari de glucoză în sânge decât cei care au băut doar apă plată sau uşor îndulcită. Şi fiindcă aceşti îndulcitori artificiali nu sunt digeraţi sau absorbiţi de către organism, s-a presupus că microbii intestinali ar putea fi oarecum responsabili pentru acest rezultat, întrucât, mai apoi, a fost posibilă normalizarea glicemiei la şoricei prin administrare de antibiotice şi s-a putut provoca hiperglicemie, prin transplantare de bacterii intestinale de la şoricei hrăniţi cu zaharină,
la şoricei sănătoşi, care nu au primit vreodată îndulcitori.

Un alt experiment care a implicat 381 de participanți, fără diabet, a determinat că utilizarea îndelungată a îndulcitorilor artificiali ar fi în stare să ridice nivelul de zahăr în sânge pe stomac gol sau să provoace intoleranţă de glucoză comparativ cu observările făcute în cazul persoanelor care nu au folosit niciodată îndulcitori.

La alte patru persoane din şapte, folosirea zaharinei timp de şase zile consecutiv în cantităţi admise a cauzat, contrar aşteptărilor, niveluri mai ridicate de zahăr în sânge, acest lucru rămânând valabil şi pentru aspartam sau sucraloză.

Deocamdată nu se cunoaşte mecanismul prin care aceşti îndulcitori acţionează asupra florei intestinale, fie prin efect distructiv, fie că favorizează înmulţirea altor bacterii ,,nedorite’’ în intestin sau altele, şi nici mecanismul prin care bacteriile ar cauza schimbări ulterioare ale metabolismului glucidic, dar s-a observat în plus că nu toate persoanele au reacţionat la fel, iar acest lucru se pare că a depins de ecosistemul intestinal de start al fiecăreia.

,,În baza rezultatelor găsite, este de înţeles că nu ar trebui să se aventureze nimeni în grabă către îndulcitorii artificiali ca şi soluţie alternativă alimentară’’, a spus autorul principal al studiului Dr. Eran Elinav de la Departamentul de Imunologie al Institutului din Weizmann.

Totodată autorii atenţionează că aceste rezultate nu sunt deocamdată suficiente pentru a da concluzii tranşante cu privire la folosirea îndulcitorilor artificiali, în acest sens fiind necesare studii epidemiologice mai mari.

Un lucru este cert că dacă ar fi să alegem între apă şi băuturile îndulcite, apa rămâne un mijloc sănătos şi eficient de hidratare a organismului.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

7 sfaturi de întreținere a genților!
Articolul anterior
Prăjitură şah-mat
Articolul următor