Conţin mai mult calciu decât brânza şi sunt mai bogate în Omega-3 decât peştele

Aspectul lor te surprinde de la bun început. Fiind mărunte, de 1-2mm, închise la culoare, trezesc şi mai mult interesul atunci cînd le vezi într-o salată sau smoothie, pâine, chec, brioşe. În contact cu lichidul din băuturi sau salate, seminţele de chia îşi măresc volumul, formând pe suprafaţa exterioră un strat gelatinos şi transparent.  

separator
budinca_de_chia

Ca să te convingi, o porţie de 100g de seminţe de chia îţi oferă 631 mg de calciu, atît timp cât aportul recomandat zilnic unui om adult sub 50 de ani, inclusiv gravidelor sau femeilor care alăptează, este de 1000g, iar copiilor de vârsta 9-18 ani şi adulţilor de peste 50 de ani -pâna la 1200-1300g pe zi.

Alimentele bogate în calciu sunt absolut necesare în dieta copiilor, care fiind în creştere au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unui sistem osos puternic, cât şi pentru femeile predispuse la osteoporoză.

Când vorbim despre îmbogăţirea dietei cu alimente bogate în calciu, ne referim la: dinţi sănătoşi, sistem osos mineralizat cu risc redus de fracturi, păstrarea sănătăţii şi funcţionării adecvate a articulaţiilor membrelor şi a coloanei vertebrale în timp ce ne apropiem de vârsta a treia, unghii rezistente, păr viguros. Calciul mai participă şi în procesele de coagulare, reglează bătăile inimii, previne crampele musculare, ticurile nervoase etc.

Pe lângă conţinutul bogat în calciu, seminţele de chia mai asigură organismul cu proteine, antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), vitamine (A, B, E, D) şi acizi graşi Omega-3, care luptă cu colesterolul şi grăsimile din sânge, reglează nivelul tensiunii arteriale şi previn diabetul.

Seminţele de chia îţi diversifică dieta cu un aport redus de calorii şi au o concentraţie mai mare de acizi graşi Omega-3 decât peştele, mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in sau alte tipuri de produse. Dacă două linguri de lapte conţin 40mg de calciu, atunci două linguri de seminţe de chia – în jur de 180mg, iar cantitatea unei linguri de masă de seminţe de chia este echivalentă cu cea a unei sute de grame de brânză de vaci.

2

Oferă rapid senzaţia de saţietate şi ajută la slăbit
Fiind foarte nutritive şi cu un aport caloric scăzut ele sunt binevenite în curele şi dietele de slăbire, cu atât mai mult că sunt pline de fibre şi foarte uşor de digerat, ceea ce te ajută să păstrezi senzaţia de saţietate mult timp, îţi reglează apetitul şi tranzitul tractului gastro intestinal.

Aliatul perfect, dacă faci sport
Datorită faptului că îţi oferă energie şi sunt bogate în fibre, seminţele de chia sunt aliatul perfect atunci când vrei să ai corpul în formă şi bine definit. Ele sunt bune şi pentru cei care fac sport. Înainte de antrenament sau competiţie sportivă, în care aveţi nevoie să fiţi hidratat, beţi seminţe de chia înmuiate în apă, pentru că hidratează organismul. Ele sunt folosite de atleţi pentru rezistenţa şi hidratarea pe care le-o oferă, inhibiţia apetitului, ajutând astfel la menţinerea greutăţii.

5

Specialiştii recomandă 1-2 linguri pe zi de 3-4 ori pe săptămână, în diverse combinaţii

Pentru sănătatea ta şi a familiei tale, ca să te înzestrezi de dis-de-dimineaţă cu nutrienţi şi energie, îţi propunem să începi ziua cu un smoothie de citrice cu seminţe de chia sau includele în cerealele de la micul dejun.

2-3 mandarine curăţate de sâmburi, coajă şi pieliţă, 2 portocale şi o banană se mixează în blender până se omogenizează, după care se pun 1-2 linguri de chia, în dependenţă de consistenţa dorită. Opţional, se poate adăuga şi o ceaşcă de iaurt simplu.

Iar la prînz adaugă două linguri de seminţe de chia în salata de roşii sau alte crudităţi de pe masa ta.

Pe lângă faptul că acestea nu vor schimba deloc gustul mâncării, îţi vor oferi totodată o parte din necesarul zilnic de calciu şi alţi nutrienţi.

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Foloseşti des spray-urile nazale? Află ce consecinţe pot apărea
Articolul anterior
Una din poveștile care ne-a sensibilizat: La 10 ani cântărea 55 kg
Articolul următor