Cum să te opreşti din mâncatul emoţional care te îngraşă

Cercetările în domeniu arată că, cel mai adesea, îngrăşatul se produce nu din cauza unei senzaţii proprii de foame fizică, ci mai degrabă din cauza sfidării regulilor corecte de alimentaţie şi a mâncatului excesiv de natură emoţională. Sau, altfel spus, mănânci mult pentru că ai putea fi astfel programat şi obişnuit decât că îţi este foame cu adevărat!

separator
652x450_074496-mancatul-pe-fond-emotional

Poţi suferi de ,,mâncatul emoţional’’ nu doar din cauza stresului
Mâncatul emoţional este un factor ,,ascuns’’, dar care devine foarte important atunci când îţi doreşti să slăbeşti. Este important, spun experţii ca atunci când te apuci de slăbit să iei în calcul cauzele care dus la îngrăşare: ţi-a fost fizic foame şi ai mâncat mai mult sau din cauza mâncatului emoţional.

Stresul la unele persoane poate opri pofta de mâncare sau invers o poate dezlănţui, în funcţie de caz. Cortizolul, hormon eliberat în exces în cazul stresului, poate să crească pofta de mâncare şi motivaţia de a mânca, susţine Harvard Mental Health Letter. Se pare că alimentele ,,confort’’ , cele bogate în zahăr şi grăsimi ar inhiba părţi ale creierului responsabile pentru emoţiile aferente în caz de stres.

Cum să recunoşti şi să te opreşti din mâncatul emoţional
Este stabilit că nu mâncăm întotdeauna doar pentru a ne satisface senzaţia de foame, ci şi pentru senzaţia de confort, de detensionare sau ca recompensă morală, împlinire pe care ne-o aduc alimentele. Putem mânca din cauza emoţiilor, dar însuşi mâncatul emoţional nu rezolvă problema emoţiilor şi aici intervine aspectul nedorit – ne alegem doar cu adăugarea kilogramelor şi obişnuiţa de supraalimentare care treptat se înrădăcinează.

Dacă găseşti întotdeauna loc pentru un desert după ce ai mâncat suficient, atunci experimentezi momentul ,,mâncatului emoţional’’. Sau atunci când deschizi frigiderul ori de câte ori eşti singură, cumva plictisită sau eventual chiar supărată, furioasă, obosită.

652x450_072501-dependenta-mancare

Eşti un mâncător emoţional dacă:
• Mănânci mai mult când te simţi stresat
• Manânci chiar şi tunci când nu îţi este foame
• Mănânci pentru a te simţi mai bine (fie că eşti tristă, plictisită)
• Te răsplăteşti moral cu alimente
• Mănânci de fiecare dată până te umpli
• Simţi anumite alimente ca ,,prietene’’
• Ai slăbiciune în preajma alimentelor, nu te poţi abţine.

Care este diferenţa între foamea emoţională şi foamea fizică?
1(313)Foamea emoţională poate fi destul de puternică şi uşor de confundată cu foamea fizică, afirmă helpguide.org.
Însă, există nişte indicii care te pot ajuta să faci diferenţa:
• Foamea emoţională te loveşte întotdeauna brusc şi nu este răbdătoare, cere satisfacere eminentă, spre deosebire de cea fizică – care survine treptat şi aşteaptă.
• Foamea emoţională tânjeşte după anumite alimente ,,confort’’. Când ai foame fizică orice aliment sună bine şi devii satisfăcut de alimentaţie, cea emoţională – cere anumite alimente care îţi oferă senzaţie ,,uriaşă’’ de plăcere.
• Foamea emoţională de multe ori duce la alimentaţie nechibzuită. Îţi dai seama prea târziu că ai mâncat mult, sau cel mai adesea după ce ai mâncat cam tot din faţa ta. Alimentarea emoţională vine cu senzaţie de învinovăţire tardivă de cele mai multe ori, în alte condiţii – mâncatul se produce pe un teren mult mai conştient şi rece.
• Foamea emoţională nu este niciodată recunoscătoare odată ce te-ai umplut. Vrea mai mult şi mai mult, până la ,,a produce satisfacţie cu cât stomacul e mai plin’’.
• Foamea emoţională nu este localizată în stomac. Ea, de fapt, nu poate ieşi din cap, scrie helpgiude.org.
În plus, devii concentrată pe bucate specifice, cu gusturi şi mirosuri intense.
• Mâncatul emoţional de multe ori provoacă sentimente de regret că ai mâncat prea mult, de învinovăţire. Mâncatul din cauza foamei fizice sau din motive nutriţionale – niciodată!
• Mâncatul emoţional este constant la o masă bogată, cu mai mulţi comeseni. În plus, poate avea înrădăcinate obiceiuri din copilărie sau tradiţii alimentare nu tocmai sănătoase din familie, la care poate fi destul de anevoios de renunţat.
• Mâncatul emoţional – cel mai des îngraşă, NU cel cauzat de foame fizică!
Nu renunţa la eforturile, deseori apăsătoare, de a slăbi. Caută problema. Identificarea problemei poate fi uneori destul de importantă în vederea soluţionării ei!

Adevărul neștiut despre ouăle din magazine/P

Știai că ouăle din magazine pot ascunde mai multe secrete decât crezi? Alegerea corectă a ouălor pentru familia ta nu este doar o chestiune  de gust, ci și de sănătate. Unul dintre cei mai importanți factori care diferențiază ouăle este codificarea acestora, care în mod obligatoriu trebuie să fie indicată pe ambalaj.

Ce înseamnă codificarea ouălor?
Codurile ouălor indică condițiile în care au fost crescute găinile:

  • COD1: Găini crescute în aer liber, cu acces la spații exterioare.
  • COD2: Găini crescute în hale, fără acces la aer liber.
  • COD3: Găini crescute în cuști, cu mișcare limitată.

Până recent, în Republica Moldova, se comercializau doar ouă COD2 și COD3, din cauza infrastructurii limitate pentru creșterea găinilor în aer liber și a costurilor mai mari de producție.

Ouăle COD1 Axedum – Premieră pentru Moldova!

În decembrie 2024, Axedum a lansat pentru prima dată pe piața din Moldova ouă COD1. Aceste ouă provin de la găini  crescute în aer liber și hrănite natural, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Beneficiile ouălor COD1:

  • Mai bogate în nutrienți – Datorită accesului găinilor la o alimentație mai variată și la soare, ouăle COD1 conțin un nivel mai ridicat de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului.
  • Textura și aroma sunt mai intense, datorită hrănirii naturale a găinilor.
  • Mai multe vitamine și antioxidanți – Comparativ cu ouăle COD2 și COD3, cele COD1 sunt mai bogate în vitamina D, A și  E, precum și în luteină și zeaxantină, care susțin sănătatea ochilor.

Într-o fermă de găini COD1, utilizarea antibioticelor este interzisă, iar dacă sunt necesare, găinile tratate trebuie separate de restul grupului. În plus, densitatea maximă este de o găină la patru metri pătrați, ceea ce asigură un mediu mai natural și mai confortabil pentru păsări. 

Pentru cine sunt recomandate?

  • Pentru copii – Un aport nutritiv esențial pentru creștere și dezvoltare.
  • Pentru sportivi – O sursă de proteine de înaltă calitate, ideală pentru recuperare musculară.
  • Pentru femei însărcinate și mame care alăptează – Nutrienții din ouă susțin dezvoltarea fătului și sănătatea mamei.
  • Pentru vârstnici – Bogate în antioxidanți, ouăle COD1 contribuie la menținerea sănătății cognitive și osoase.
  • Pentru oricine dorește un stil de viață sănătos – Alegerea  ouălor COD1 sprijină atât sănătatea proprie, cât și bunăstarea animalelor.

Axedum este și prima companie din Moldova care a obținut dreptul de a exporta carne de pui refrigerată, congelată și procesată în Uniunea Europeană, o realizare importantă pentru industria locală .

Ouăle Axedum COD1 sunt disponibile în magazinele din întreaga țară și sunt  ușor de recunoscut datorită ambalajului distinctiv.

Alege ouăle de la găini cu acces la aer liber – un pas simplu pentru sănătatea familiei tale și pentru un viitor mai bun!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

Stafidele – excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice

Stafidele au un efect foarte benefic asupra organismului, sunt excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice. De aceea, în unele cazuri se poate recomanda folosirea stafidelor în locul anumitor medicamente. Proprietățile stafidelor diferă semnificativ de proprietățile strugurilor – acest lucru a fost observat de medici încă din vremuri străvechi.

Este de remarcat faptul că conținutul de zahăr, și anume glucoză și fructoză, în stafide este de 8 ori mai mare decât în ​​struguri. Prin urmare, în loc de bomboane și alte dulciuri, este mai bine să mănânci stafide.

Proprietăți benefice ale stafidelor

Una dintre proprietățile benefice ale stafidelor este capacitatea lor de a elimina retenția de lichide din organism. Această proprietate este direct legată de prezența potasiului în ele. De asemenea, ajută în cazul intoxicațiilor, atunci când este necesară eliminarea toxinelor din sânge.

Antioxidanții pe care îi conține, suprimă creșterea bacteriilor, care sunt una dintre cauzele cariilor.

Pe lângă cele enumerate, decoctul de stafide vine în ajutorul bronșitei, pneumoniei și hipertensiunii.

Stafidele cu semințe sunt bune pentru dizenterie. Iar soiul de stafide fără semințe se descurcă de minune cu bolile de rinichi și vezică urinară.

Niacina sau acidul nicotinic este o componentă a enzimelor implicate în respirația celulară și metabolismul proteic care reglează activitatea nervoasă. Acesta este tocmai motivul pentru care stafidele întăresc sistemul nervos și acționează ca un sedativ.

Stafidele închise la culoare sunt considerate mai sănătoase decât soiurile albe. Chiar și cariile dentare și bolile gingiilor sunt posibile de tratat. Antioxidanții prezenți în ele, în special acidul oleanolic, inhibă creșterea bacteriilor care cauzează boli dentare.

Potasiul din stafide reglează echilibrul acido-bazic din sânge. Activează activitatea musculară a inimii și îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase. Stafidele au un efect benefic și asupra funcționarii rinichilor și a pielii.

Stafide în loc de pastile

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet zaharat și distonie vegetativ-vasculară ar trebui să includă stafide în alimentația lor.

Rețeta de stafide cu suc de ceapă

Un decoct de stafide cu suc de ceapă este bun pentru tuse, scurgeri nazale și dureri în gât.

Se pune 100 g de stafide cu un pahar de apă clocotită și se lasă 10 minute. Se strecoară, se amestecă cu o lingură de suc de ceapă și se bea 1/2 cană de 3 ori pe zi.

Sau puneți 100 g de stafide tocate, adăugați un pahar de apă și fierbeți timp de 10 minute la foc mic. Apoi se strecoară compozițua. Bea acest decoct de mai multe ori pe zi, Dacă adăugați 1 lingură de suc proaspăt de ceapă la acest decoct, veți obține un amestec excelent pentru prevenirea hipertensiunii.

Bikini de 30 milioane de dolari
Articolul anterior
Află cum poți menține culorile hainelor
Articolul următor