Prazul are de 20 de ori mai mult fier decât mărul

Prazul conţine cantităţi semnificative de vitamina A, C, B6, K, acid folic, fier, calciu, mangan. Vitamina A este esenţială pentru vedere şi creştere, fiind în acelaşi timp un bun imunoprotector. Atât vitamina A, cât şi vitamina C, B6 ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. Fierul transportă oxigenul către ţesuturi, organe şi muşchi, iar calciul şi manganul menţin oasele şi dinţii sănătoşi.

praz

Prazul, bulbul şi partea de jos a frunzelor, are trei ori mai multă vitamina C şi de 20 de ori mai mult fier decât aceeaşi cantitate de măr. De asemenea, prazul conţine mai mult fier şi calciu decât broccoli. Pentru comparare, prazul are 59mg de calciu şi 2,1mg de fier, iar broccoli conţine 47mg Ca şi 0,2mg Fe per 100g produs.

Prazul – protecţie maximă cardiovasculară!
Prazul conține cantități importante de polifenoli, flavonoide, acid galic, kampferol cu proprietăţi antioxidante şi puternice beneficii cardiovasculare, ce ajută la protejarea vaselor de sânge, eliminând daunele moleculelor reactive de oxigen asupra lipidelor endoteliului vascular. Consumul de praz scade colesterolul şi previne depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor sanguine. Acidul folic, o altă vitamină a grupului B prezentă în cantitate suficientă în praz, este cardioprotectoare, întrucât intervine în reglarea nivelului de homocisteină, substanţă – factor de risc pentru bolile de inimă. Graţie conţinutului de antioxidanţi prazul luptă eficient contra aterosclerozei, diabetului zaharat de tip 2, obezităţii, artritei reumatoide, inflamaţiei alergice a căilor respiratorii. Este posibil, ca de rând cu usturoiul, prazul să prevină cancerul colorectal.

Aperitiv-cu-praz_MG_2129_

Prazul – ,,armă de apărare’’ contra virusurilor
Conţinutul înalt de vitamina A, C, B6, dar şi fitonutrienţi antioxidanţi oferă prazului proprietăţi ,,antivirale’’, acesta fiind potrivit în alimentaţie pentru prevenirea răcelii, gripei şi altor infecţii virale de sezon. Consumul de praz în stări de răceală este un bun decongestionant nazal, desfundă nasul şi tratează rinita.

Supa de praz – remediu natural contra tusei
În caz de tuse şi răceală, inclusiv la copii, un leac popular sfătuieşte întrebuinţarea siropului de praz şi ceapă– deloc de mirat la câţi compuşi curativi are prazul. Siropul de praz este mai degrabă o supă concentrată de praz, atât de vestită în bucătăria engleză.
Există dovezi că ar trebui să consumăm zilnic cel puţin o porție de legume ce vizează prazul, ceapa şi usturoiul. Dacă alegem prazul în meniu, atunci o porţie ar însemna 1/2 cană de 240ml de praz tocat sau 1 cană de praz tocat adăugat în prepararea bucatelor.

supa_praz

Despre consumul de praz:
• Deși este găsit în comerţ pe tot parcursul anului, prazul este în sezon din toamnă până în prima parte a primăverii.
• Prazul, ca şi ceapa sau usturoiul, se lasă să stea timp de cel puțin 5 minute după tăiere (se activizează astfel enzime benefice pentru sănătate), după care se pune în bucate.
• Prazul are gustul mai fin, mai delicat şi mai dulce decât ceapa, adaugă o notă subtilă bucatelor fără a înăbuşi alte arome. Se consumă bulbul de praz şi partea inferioară a frunzelor, care conţin vitamine şi cei mai mulţi antioxidanţi. Este bine să adaugi prazul la sfârşitul procesului de gătire, alege prazul cu tulpini mai subţiri.
• Prazul se consumă pe cont propriu ca o garnitură sau se adaugă în supe, tocane, mâncăruri de cereale și omlete ca ingredient aromat. Se prepară scurt ca să nu devină lipicios.
• Ca şi alte legume, prazul este scăzut în calorii, bogat în elemente nutritive și potrivit ca aliment în orice cură de slăbire.

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Ce spun femeile celebre care nu vor sa aiba copii
Articolul anterior
Hrișca-cea mai potrivită pentru detoxifiere!
Articolul următor