Prazul conţine cantităţi semnificative de vitamina A, C, B6, K, acid folic, fier, calciu, mangan. Vitamina A este esenţială pentru vedere şi creştere, fiind în acelaşi timp un bun imunoprotector. Atât vitamina A, cât şi vitamina C, B6 ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor. Fierul transportă oxigenul către ţesuturi, organe şi muşchi, iar calciul şi manganul menţin oasele şi dinţii sănătoşi.
Prazul, bulbul şi partea de jos a frunzelor, are trei ori mai multă vitamina C şi de 20 de ori mai mult fier decât aceeaşi cantitate de măr. De asemenea, prazul conţine mai mult fier şi calciu decât broccoli. Pentru comparare, prazul are 59mg de calciu şi 2,1mg de fier, iar broccoli conţine 47mg Ca şi 0,2mg Fe per 100g produs.
Prazul – protecţie maximă cardiovasculară!
Prazul conține cantități importante de polifenoli, flavonoide, acid galic, kampferol cu proprietăţi antioxidante şi puternice beneficii cardiovasculare, ce ajută la protejarea vaselor de sânge, eliminând daunele moleculelor reactive de oxigen asupra lipidelor endoteliului vascular. Consumul de praz scade colesterolul şi previne depunerea grăsimilor pe pereţii vaselor sanguine. Acidul folic, o altă vitamină a grupului B prezentă în cantitate suficientă în praz, este cardioprotectoare, întrucât intervine în reglarea nivelului de homocisteină, substanţă – factor de risc pentru bolile de inimă. Graţie conţinutului de antioxidanţi prazul luptă eficient contra aterosclerozei, diabetului zaharat de tip 2, obezităţii, artritei reumatoide, inflamaţiei alergice a căilor respiratorii. Este posibil, ca de rând cu usturoiul, prazul să prevină cancerul colorectal.
Prazul – ,,armă de apărare’’ contra virusurilor
Conţinutul înalt de vitamina A, C, B6, dar şi fitonutrienţi antioxidanţi oferă prazului proprietăţi ,,antivirale’’, acesta fiind potrivit în alimentaţie pentru prevenirea răcelii, gripei şi altor infecţii virale de sezon. Consumul de praz în stări de răceală este un bun decongestionant nazal, desfundă nasul şi tratează rinita.
Supa de praz – remediu natural contra tusei
În caz de tuse şi răceală, inclusiv la copii, un leac popular sfătuieşte întrebuinţarea siropului de praz şi ceapă– deloc de mirat la câţi compuşi curativi are prazul. Siropul de praz este mai degrabă o supă concentrată de praz, atât de vestită în bucătăria engleză.
Există dovezi că ar trebui să consumăm zilnic cel puţin o porție de legume ce vizează prazul, ceapa şi usturoiul. Dacă alegem prazul în meniu, atunci o porţie ar însemna 1/2 cană de 240ml de praz tocat sau 1 cană de praz tocat adăugat în prepararea bucatelor.
Despre consumul de praz:
• Deși este găsit în comerţ pe tot parcursul anului, prazul este în sezon din toamnă până în prima parte a primăverii.
• Prazul, ca şi ceapa sau usturoiul, se lasă să stea timp de cel puțin 5 minute după tăiere (se activizează astfel enzime benefice pentru sănătate), după care se pune în bucate.
• Prazul are gustul mai fin, mai delicat şi mai dulce decât ceapa, adaugă o notă subtilă bucatelor fără a înăbuşi alte arome. Se consumă bulbul de praz şi partea inferioară a frunzelor, care conţin vitamine şi cei mai mulţi antioxidanţi. Este bine să adaugi prazul la sfârşitul procesului de gătire, alege prazul cu tulpini mai subţiri.
• Prazul se consumă pe cont propriu ca o garnitură sau se adaugă în supe, tocane, mâncăruri de cereale și omlete ca ingredient aromat. Se prepară scurt ca să nu devină lipicios.
• Ca şi alte legume, prazul este scăzut în calorii, bogat în elemente nutritive și potrivit ca aliment în orice cură de slăbire.