Proteinele sunt cărămizile ce construiesc ţesuturile corpului, pereţii celulelor, muşchii, sângele, părul, unghiile, organele interne, fiind necesare în sinteza colagenului, cheratinei și elastinei. Proteinele sunt, de asemenea, surse din care organismul sintetizează hormoni, enzime, anticorpi. Corpul are nevoie zilnic de proteine pentru a înlocui celulele uzate şi a forma altele noi.
Potrivit ghidului de alimentaţie sănătoasă, femeile au nevoie de 46g de proteine zilnic, iar bărbaţii – 56g de proteine.
Cele mai bogate surse de proteine sunt carnea, oul, peştele, brânzeturile. Dar, pentru că suntem în Postul Mare, trebuie să cunoşti şi produsele vegetale care conţin proteine. Iată alimentele cele mai bogate în proteine vegetale:
Fasolea
Fasolea conţine 21g proteine şi 25g fibre per 100g de produs. Fasolea este un produs unic ce combină o cantitate mare de proteine şi fibre. Fasolea este, de asemenea, încărcată în vitaminele grupului B, mangan, fier, magneziu, calciu, zinc, cupru şi seleniu.
Hrişca
100g de hrişcă are 13g proteine (tot atâtea are şi carnea de viţel) şi 10g de fibre. Hrişca aduce, de asemenea, în organism vitaminele grupului B şi o cantitate mare de minerale, precum magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu. Ea poate fi servită la micul dejun cu nuci, fructe şi puţină miere.
Seminţele de floarea-soarelui
Au 21g proteine şi 9g fibre dietetice/100g produs. Semințele de floarea soarelui sunt energia naturii, ambalate în proteine, fibre, uleiuri nesaturate, vitamina E, grupul B şi foarte multe minerale, precum cupru, mangan, seleniu, magneziu, fier.
Soia
Soia conţine 40g proteine vegetale 8g fibre la 100g de produs. Soia este încărcată în mangan, magneziu, cupru, zinc, seleniu, dar şi fier, calciu. Soia are 450cal/100g, este nutritivă şi săţioasă. Tofu este un produs din soie care poate substitui produsele de origine animală, poate fi combinat cu varza sau alte legume fierte.
Ovăzul
100g de ovăz crud conţine 17g proteine şi 11g fibre. Ovăzul conţine vitaminele grupului B şi multe minerale. Dintre toate cerealele integrale ovăzul are cea mai mică încărcătură de carbohidraţi.
Nuci şi migdale
Nucile – 15g proteine, 7g fibre, 654cal/100g, migdalele – 21g proteine, 20g fibre, 575cal/100g. Nucile au multe vitamine din grupul B, cupru, zinc, mangan, magneziu. Migdalele sunt bogate în vitamina E, vitaminele grupului B şi, de asemenea, conţin mult mangan, magneziu, cupru, zinc, calciu, fier. Nucile sunt potrivite la gustări ori adăugate în salate, cerealele de la micul dejun.
Mazărea
Mazărea conţine 25g proteine, 26g fibre per 100g de produs. Mazărea conţine vitaminele grupului B, dar şi mangan, cupru, magneziu, zinc, fier; 100g de mazăre aportă în organism 341 de calorii.