Cum înscrii tatăl în certificatul de naștere al copilului?

Liontiu R.: “Care este procedura de înscriere în certificatul de naștere a copilului datele tatălui ( la moment copilul nu are tată după certificatul de naștere)?”

Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:

Procedura de înscriere a numelui tatălui în certificatul de naștere a copilului reprezintă o procedură de constatare a provenienţei copilului de la un tată concret. Stabilirea paternităţii are loc în situaţia în care părinţii copilului nu sunt căsătoriţi şi tatăl copilului doreşte să invoce rudenia între ei.

Declarația de recunoaștere a paternității se depune:

– la oficiul de stare civilă în a cărui rază teritorială îşi au domiciliul părinţii;

-la Misiunile diplomatice şi Oficiile consulare ale Republicii Moldova, în cazul când  naşterea copilului urmează a fi înregistrată în străinătate.

Prin depunerea declaraţiei de stabilire a paternităţii mama îşi exprimă acordul ca bărbatul respectiv să fie recunoscut drept tată al copilului născut de ea.

Declaraţia privind stabilirea paternităţii poate fi depusă la oficiul de stare civilă:

–  până la naşterea copilului;

–  în momentul înregistrării naşterii copilului;

–  după înregistrarea naşterii copilului.

Oficiul de stare civilă va executa cererea privind stabilirea paternităţii în mod gratuit în ziua solicitării.

La stabilirea paternităţii,  numele copilului poate fi schimbat cu numele tatălui la dorinţa părinţilor.  Dacă la momentul stabilirii paternităţii copilul a atins vârsta de 10 ani, pentru schimbarea numelui este necesar şi acordul acestuia.

Stabilirea paternităţii faţă de persoanele care au atins vârsta de 18 ani se admite doar cu consimţământul acestora. În asemenea cazuri, la declaraţia părinţilor se anexează şi declaraţia persoanei care acceptă paternitatea.

În cazurile în care mama este decedată, declarată decedată, incapabilă sau dispărută ori când nu i se cunoaşte locul aflării, precum şi în cazul decăderii ei din drepturile părinteşti, paternitatea se stabileşte în baza declaraţiei tatălui şi a acordului scris al autorităţii tutelare sau prin hotărârea instanţei judecătoreşti dacă lipseşte un astfel de acord.

Dacă copilul este născut din părinţi necăsătoriţi între ei şi în lipsa declaraţiei comune a părinţilor sau a tatălui copilului, paternitatea se stabileşte de către instanţa judecătorească în baza declaraţiei unuia dintre părinţi, a tutorelui (curatorului) copilului sau a copilului însuşi la atingerea majoratului.

Actul de recunoaştere a paternităţii produce efecte din ziua naşterii copilului, indiferent când  a fost realizată această procedură. Pentru persoanele care intenţionează a recunoaşte paternitatea, legea nu condiţionează anumite limite superioare de vîrstă.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci indivizi au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei pentru furt de apartamente

Doi minori cu vârstele de 16 ani şi 17 ani, şi alţii trei cu vârstele cuprinse îmtre 20 şi 23 ani, originari din raioanele Comrat şi Basarabeasca au fost reţiniuţi de către poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia făceau parte dintr-un grup criminal care este bănuit că ar fi fost implicat în cel puţin şase furturi din apartamente şi o rapire de automobile. Metodele de pătrundere în locuinţe erau aplicate prin forţarea geamurilor din termopan.

separator

În urma perchiziţiilor efectuate de poliţişti, au fost depistate şi ridicate bunuri materiale a căror provenienţă bănuiţii n-au putut-o demonstra. Potrivit victimelor care s-au adresat la Poliţie după ajutor, aceştia le-ar fi pricinuit prejudicii materiale în valoare de peste 20 000 lei.

Actualmente în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău sunt reţinuţi doar trei bănuiţi. Ceilalţi doi sunt de vârstă minoră şi sunt cercetaţi în libertate. Hoţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

Poliţia Capitalei investighează ipotezele înaintate, privind complicitatea grupării în alte infracţiuni comise.

Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?

Irina V: Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului? Divorțul l-am primit în martie curent, dar nu suntem împreună deja de 4 ani. În august m-am recăsătorit și toate cheltuielile asupra copilului le suportă actualul soț. Tatăl copilului nu achită nimic de 4 luni. Ultima dată, fiul a fost la el în ospeție acum un an și ceva, ultima dată a fost sunat în luna iunie… Vreau să iau toate drepturile asupra mea deoarece dorim la vară să plecăm la odihnă peste hotare, dar fără permisiunea fostului soț nu o putem face. Voi putea scoate copilul din țară?

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

În cazul relatat de dvs. şansele de a obţine decăderea din drepturi părinteşti ale fostului soţ (tatăl copilului) sunt mici. Nu există temeiuri. Totodată, vă informez că este greşită afirmaţia dvs. precum că fără acordul fostului soţ este imposibil de a pleca cu copilul peste hotare la odihnă. Dvs. puteţi pleca liber cu copilul peste hotare, fără acordul fostului soţ, dar numai pentru perioade relativ scurte: odihnă, excursii, tratament etc.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Am nevoie de acordul fostului soț pentru a-i face pașaport copilului, dar el refuză să semneze. Ce pot face?

Veronica: “Sunt divorțată și am un copil din fosta căsnicie. Locuiesc în străinătate, tatăl copilului ne-a dat acordul să venim împreună. În hotărârea de divorț nu a fost menționat că eu am custodia copilului. Copilul are vârsta de 7 ani și a stat mereu cu mine. Tatăl nu a dat niciun bănuț pentru creșterea și educarea lui. Acum, eu am nevoie de acordul lui pentru a-i face pașaport, dar el refuză să se ducă la Ambasadă pentru a îndeplini formularul pentru pașaport. Instanțele de aici îmi cer să aduc hotărâre de judecată precum că copilul e în grija mea, dar eu nu am această dovadă. Ce să fac în acest caz?“

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

Problema este că în cererea de divorţ dvs. nu aţi solicitat stabilirea domiciliului copilului (mai simplu, nu aţi cerut să fie indicat cu cine va rămâne copilul). Prin urmare, instanţa de judecată a decis numai în limita cererii dvs., iar cererea, aşa cum se înţelege, a fost doar desfacerea căsătoriei. Acum dvs. trebuie să depuneţi o nouă cerere de chemare în judecată prin care să solicitaţi stabilirea domiciliului copilului. Ulterior, având hotărârea judecăţii, veţi putea face copilului paşaport (fără acordul tatălui).

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Lili Lozan a gătit o salată de post din fasole
Articolul anterior
Iată ce boli poate ascunde pielea uscată
Articolul următor