11 motive pentru care îţi este mereu foame

Există situaţii când senzaţia de foame este reală, fie că ai pierdut prea multă energie ca urmare a unui efort fizic, intelectual, fie că eşti însărcinată ori, pur şi simplu, a venit ora mesei. Cu toate acestea, foamea exagerată nu este un lucru normal. Atunci când simţi mereu ,,o groapă fără fund’’, în afara unei cauze evidente, caută motivul în profunzime.

separator
woman-looking-refrigerator

,,Foamea este nevoia fiziologică de calorii, apă și sare, fiind gestionată de o combinație de factori, între care dieta, hormonii apetitului și factorii emoționali, cum ar fi stresul’’, spune Maggie Moon, nutriţionist.

Este important să-ţi dai seama de ce ai foame şi nu te poţi opri din mâncat, pentru că senzaţia de foame persistentă te poate duce subtil către un indice de masă corporală periculos şi nesănătos.

Aceste lucruri te pot ajuta să descoperi motivul pentru care ai foame accentuată:

Ești deshidratată
,,O deshidratare uşoară poate provoca la început senzaţie de foame, când de fapt corpul tău are nevoie de fluide’’, spune Alissa Rumsey, dietetician, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică. Confuzia se produce în hipotalamus, parte a creierului responsabilă de reglarea apetitului şi a setei. Când se instalează deshidratarea, interconexiunile nervoase pot orienta organismul către alimente solide, în timp ce acesta are nevoie de o sticlă de apă. ,,Poţi preveni acest lucru şi normaliza aportul de lichide, dacă bei dimineaţa întâi un pahar de apă’’, sfătuieşte dieteticianul. ,,Dacă îţi este foame, și nu ai băut suficiente lichide în ziua respectivă, încearcă întâi să bei un pahar de apă, apoi așteaptă 15-20 de minute pentru a vedea dacă foamea dispare’’.

Nu ai somnul odihnitor
Până în momentul în care te-ai trezit după un somn de noapte neîmplinit, doi hormoni din organismul tău ce au legătură cu apetitul au început deja să facă conspiraţie împotriva ta. ,,Prea puțin somn – şi ai rezultatul: creşte nivelul de grelină în organism, hormon ce stimulează pofta de mâncare, şi scade nivelul de leptină, hormon ce determină senzaţie de plenitudine’’, spune Rumsey. Lipsa somnului declanşează poftă pentru carbohidraţi, dulciuri, chiar dacă nu eşti înfometată. Respectă cele 7-8 ore de somn nocturn atât de importante pentru sănătate în general. Vei avea mai multă energie, dorinţă de mişcare şi senzaţie de foame temperată.

Te încarci cu carbohidraţi simpli
Ai observat faptul că o prăjitură sau o bomboană te pune în situaţia de a nu rezista să mai mănânci una? ,,Carbohidraţii simpli, prezenţă în zahăr, alimente din făină albă, precum produse de patiserie, biscuiţi şi prăjituri, cresc brusc nivelul de glucoză în sânge şi secreţia de insulină, iar acest lucru te face să ai curând iarăşi senzaţie de foame’’, spune Maggie Moon. Carbohidraţii simpli sporesc foamea şi ciclul se reia. ,,Evită ca fluctuaţia nivelului de glucoză în sânge să te trimită pe un ,,roller coaster”. Exclude carbohidraţii simpli cât mai mult posibil şi include în dietă carbohidraţi complecşi, ce conţin o mulţime de fibre: mere, banane,migdale, nuci, seminţe, ardei graşi, alte fructe şi legume.

Ești în stare de stres
Stresul poate să intensifice nevoia de a mânca. Când ești stresată, creşte producția hormonilor de stres – adrenalina şi cortizol, spune Rumsey. Aceştia cresc în mod fals nevoia de energie, astfel încât apetitul se înfurie. Stresul reduce, de asemenea, nivelul de serotonină în creier, ceea ce te face să ai foame când, de fapt, nu ar trebui, spune Maggie Moon, nutriţionistă. Ia în considerare să-ţi descarci nivelul de stres prin exerciţii fizice, care cresc în organism nivelul de endorfine şi, eventual, normalizează nivelul serotoninei.

Exagerezi cu băuturile ce conţin alcool
Alcoolul are capacitatea de a stimula senzaţia de foame, chiar şi atunci când stomacul este plin. Un studiu mic publicat in jurnalul Appetite susține că oamenii au şanse mai mari să consume alimente bogate în calorii, după ce consumă alcool. Și pentru că băutură te deshidratează, poţi fi păcălită ca îţi este foame, când, de fapt, ai nevoie de apă. Ca principiu – serveşte la masă întotdeauna alcoolul doar după ce ai consumat alte alimente şi alternează servirea acestuia cu cantităţi suficiente de apă, ca să eviţi deshidratarea, spune Rumsey.

Ai nevoie să mănânci mai multe proteine
Aşa este! Proteinele şi grăsimile sănătoase țin foamea la distanţă. ,,Proteinele stţionează mai mult timp în stomac şi promovează senzaţia de plenitudine. În plus, a fost dovedit că ele au efect de suprimare a apetitului’’, afirmă Rumsey. Dacă ai între 19 și 70 de ani, ţinteşte cel puțin 46g proteine pe zi (cele mai bune surse sunt iaurtul, ouăle, peştele, cerealele integrale, fasolea). În cazul bărbaţilor – cel puţin 56g proteine pe pe zi sunt necesare.

Nu consumi suficiente grăsimi
La fel ca proteinele, grăsimile nesaturate oferă senzaţie de saţietate şi alungă foamea pentru mai mult timp. Include în alimentaţie grăsimi sănătoase pentru inimă şi creier, ai nevoie de ele – le găseşti în ulei de măsline, rapiţă, in, chia, nuci, seminţe şi avocado. Experţii recomandă ca adulţii să primească zilnic 20-35% calorii provenite din grăsimi sănătoase.

Tu sari peste mese
Un alt motiv pentru care îţi este foame pe parcursul zilei este faptul că sari peste micul dejun sau alte mese ale zilei. Când sari peste o masă şi stomacul este gol prea mult timp, creşte cantitatea de grelină, hormon al foamei. ,,Grelina determină tractul gastro-intestinal să aştepte imperios alimentele să sosească şi creşte, implicit, pofta pentru o cantitate mai mare de alimente. Ca regulă generală – încearcă să nu depăşeşti mai mult de 4-5 ore între mese’’, sfătuieşte Maggie Moon.

Ești intrigată de reclamele cu fast-food-uri
Legătura între ceea ce vedem și ceea ce dorim să mâncăm a fost documentată ştiinţific. Un studiu din 2012 publicat în revista Obesity a determinat că atunci când privim imagini ,,pofticioase’’ cu alimente, nivelul de grelină creşte în corp. Aromele alimentelor stimulează, de asemenea, o reacție fiziologică involuntară: gura salivează, stomacul începe să se contracte, mimând chinurile foamei’’, afitmă nutriţionista.

Nu savurezi mâncarea
Stomacul tău poate fi plin, dar dacă nu ai oferit creierului tău timp suficient să înregistreze senzaţia de plenitudine, rişti să mănânci mai mult decâr este nevoie. Un studiu publicat în 2013 în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism susține că atunci când mănânci mai lent soliciţi eliberarea hormonilor, care spun creierului tău – Atât!. ,,Încearcă să mânânci lent, savurează fiecare muşcătură și bucură-te de ritualul mesei. Aşteaptă 20 de minute înainte să decizi dacă îţi doreşti să mai mănânci. Atât timp este necesar creierului să conştientizeze plinătatea stomacului.

Există boli ce au ca simptom – pofta exagerată de mâncare
Deşi, statistic, acestea sunt mult mai rar cauza unui apetit exagerat, trebuie ştiut care pot fi ele: hipertiroidismul (tireotoxicoza sau boala Graves), diabetul zaharat, stările de hipoglicemie, sindromul premenstrual, depresiile, tulburările de alimentaţie.

Foloseşti anumite medicamente
Preparatele din grupul antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum ibuprofena, acidul acetilsalicilic şi altele de acest gen, administrate timp îndelungat, pot duce la intensificarea apetitului. De asemenea, unele preparate antidepresive, preparatele hormonale ce conţin corticosteroizi, cum ar fi prednisona, sedativele , pilulele contraceptive pot determina hiperorexie, adică senzaţie de foame accentuată.

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Daniela Ciocanu îi aduce un omagiu socrului ei: ,,Astăzi, regretatul poet Anatol Ciocanu, bunelul Mirandei, ar fi împlinit 80 de ani”
Articolul anterior
Catastrofă ecologică în Rusia. Vladimir Putin a declarat stare de urgență
Articolul următor