Pe lângă exercițiile fizice și sport, un rol important în menținerea greutății corporale este atribuit dietei. Dacă vei include în meniu alimente sănătoase, vei beneficia de proprietățile benefice ale acestora și, totodată, vei reuși să eviți acumularea kilogramelor în plus.
Trebuie să știi că nu există alimente minune care să îți topească kilogramele, de aceea pentru a slăbi sănătos este recomandat un program special care să includă un regim alimentar bine gândit, combinat cu exerciții fizice. În același timp, unele alimente pot acclera ușor arderea caloriilor, echilibra pofta de mâncare sau pot conferi o mai bună sațietate necesară în cura de slăbire.
Iată ce alimente te pot ajuta la slăbit:
1. Hreanul
Datorită conţinutului său bogat în vitamina C, potasiu, vitamina B1, vitamina B6, calciu, vitamina B2, magneziu şi fosfor, hreanul este şi un bun medicament, nu doar un condiment excepţional. Hreanul îmbunătățește funcţiile creierului, memoria, auzul şi vederea. Unele persoane susțin că amestecul de hrean, lămâie şi miere le-a ajutat să slăbească. Hreanul poate fi adăugat la umplutura pentru plăcinte, poate fi consumat alături de carne și pește.
2. Fasolea
Fasolea este un aliment excelent în cura de slăbire. Bogată în fibre, proteine și carbohidrați complecși, fasolea conferă sațietate îndelungată, reglează funcția digestivă. Fasolea fiartă poate fi consumată atât la micul dejun, cât și la cină. Fasolea poate fi combinată cu ardei grași, gogoșari, iar în cura de slăbire nu se consumă cu pâine.
3. Semințele de floarea soarelui
Semințele pot fi consumate în calitate de gustări sănătoase. Una din problemele procesului de slăbire este senzața de foame. Dacă ai fost obișnuită să mănânci mult, atunci când reduci brusc numărul de calorii, apare foamea, inamicul slăbitului. Ei bine, consumând câte o lingură de semințe de floarea soarelui, între mese, atunci când îți este foame, vei reuși să potolești foamea și să menții metabolismul activ.
4. Turmericul
Curcumina, conținută în acest condiment, promovează digestia și arderea grăsimilor. Include condimentul în supa de legume sau de carne, în salata sau tocănițele de legume.
5. Scorțișoara
¼ linguriță de scorțișoară pe săptămână reduce semnificativ nivelul de colesterol „rău” din sânge. Un studiu publicat în revista ,,Metabolism”, a scos în evidență faptul că aldehida cinamică, acel compus care imprimă aroma scorțișoarei, dă un impuls metabolismului având un impact direct asupra celulelor grase, adică le face să ardă energie. Presară scorțișoara peste bolul de cereale sau peste smoothie-uri.
6. Roșiile
Roșiile ajută ficatul să metabolizeze grăsimile. Pentru că sunt bogate în apă și au foarte puține calorii, roșiile sunt folosite cu succes într-un regim de slăbire.
7. Muștarul
Se consideră că muștarul accelerează cu până la 20% arderea grăsimilor. Evită versiunea lichidă din comerț și apelează la boabele pisate de muștar, pentru a-ți asezona mâncărurile de legume și carnea.
8. Lămâia
Lămâia este bogată în antioxidanți și vitamine, iar apa cu lămâie este cunoscută pentru acțiunea ei de a inhiba pofta de mâncare. Totuși, nu este cazul să exagerezi cu acest remediu, sucul de lămâie poate spori nivelul de aciditate gastrică și cauza constipație.
9. Piperul iute
Capsaicina conținută în piperul roșu reduce pofta de mâncare. În plus, piperul stimulează ușor arderea grăsimilor datorită efectului de termogeneză. Piperul poate fi adăugat, în cantități raționale, la ceai, cacao, supe, bucate din carne, pește.
10. Țelina
Țelina conține multe fibre, care umplu stomacul și nu te lăsa să-ți fie foame prea devreme. Aceasta conține puține calorii și are o valoare nutrițională bogată, îmbunătățind mai multe funcții ale organismului și facilitând pierderea în greutate. Țelina are proprietăți antiinflamatoare și detoxifiante.
11. Grapefruit
Măncați câte un grapefruit în fiecare zi, timp de trei luni, și veți pierde 3 kilograme pe lună, spun nutriționiștii de la Universitatea din San Diego. Fructul acționează benefic asupra celulelor hepatice, are proprietatea de a hidrata celulele corpului și reduce necesitatea de a mânca.
12. Ananas
Acest fruct tropical conține enzima bromelaina, care promovează metabolizarea grăsimilor și accelerează metabolismul. Fructul poate fi consumat ca atare, de asemenea poți adăuga ananasul la salata de pui cu legume.
13. Oțetul de mere sau de vin
Se consideră că acidul acetic încetinește procesul de digerare a alimentelor și amână senzația de foame. Oțetul poate fi adăugat, rațional, la carne, astfel încât să devină mai moale, dar nu exagerați. Se amestecă oțetul de vin, sau oțetul de mere, cu ulei de măsline, piper și alte mirodenii și obții un dressing excelent pentru salata de legume.
14. Spanacul
Antioxidanții din spanac reduc nivelul hormonilor responsabili de foame, susțin oamenii de știință de la Universitatea din Lund, din Suedia. Spanacul se combină excelent cu ouăle, carnea de pui, cerealele, cu ardei grași, morcovi, roșii.