5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele restrictive şi să le adopți pe cele sănătoase, care te vor ajuta să îți menții greutatea pe termen lung.

Dieta mediteraneeană

Regim alimentar specific unor ţări precum Italia sau Grecia, dieta meditearaneeană pune accent pe consumul de legume, cereale integrale, grăsimi săntoase provenite din ulei de măsline, fructe, lactate şi carne slabă. Persoanele care ţin dietă mediteraneeană nu numai că slăbesc, dar sunt şi ferite de bolile cardiovasculare. În plus, poate oferi protecţie faţă de demenţă, diabet de tip 2 şi cancer. Poţi adopta acest regim consumând preponderent: iaurt grecesc, ovăz, ton, pâine integrală, spanac, porumb, roşii, linte, fasole, brânză slabă, verdeţuri, carne de pui şi de curcan.

Idee de mese: mic dejun: iaurt cu ovăz sau omletă cu legume; prânz: salată de ton cu porumb sau supă cremă de linte; cină: pui la grătar cu legume.

Dieta DASH

Concepută pentru scăderea tensiunii arteriale, DASH este şi un regim care te ajută să slăbeşti sănătos. Alimentele indicate în această dietă sunt: fructele şi legumele proaspete, cerealele integrale, grăsimile nesaturate, carnea slabă de pasăre, lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi. Cele interzise sunt: alimentele sărate (mezeluri, brânzeturi, conserve, murături), grăsimile trans (prăjeli, margarină, produse de patiserie) şi cele saturate (prezente în produsele de origine animală), dulciurile.

Idee de mese: mic dejun: omletă cu ardei sau ou fiert cu avocado; prânz: ghiveci de legume cu salată verde sau piept de pui cu orez; cină: somon la grătar cu broccoli.

Vezi şi: 60% din decesele de cauză cardiovasculară se produc din acest motiv!

Dieta flexitariană

Este perfectă pentru cei care doresc să reducă din consumul de carne. Regimul flexitarian îmbină principiile vegetarianismului cu consumul ocazional de carne de pui sau pește. Persoanele care adoptă acest regim pot avea un nivel caloric zilnic fie de 1.200 de calorii, fie de 1.600 sau 1.800. Acesta diferă în funcţie de activitatea fizică – dacă eşti mai activ, îl poţi alege pe cel de 1.600 (femeie) sau 1.800 (bărbat). Această dietă permite, în afară de scăderea în greutate, şi normalizarea colesterolului şi a hipertensiunii. Dieta pune accent pe consumul de alimente sănătoase şi pe reducerea celor cu grăsimi, cu zahăr, limitarea produselor de panificaţie, a celor procesate (mezeluri), iar carnea se consumă mai rar.

Idee de mese: mic dejun: pâine integrală prăjită cu avocado sau 2 ouă ochiuri; prânz: salată Caesar sau supă de roşii; cină: piept de pui la grătar cu salată verde.

Dieta TLC

Regimul TLC (Therapeutic Lifestyle Changes sau dieta schimbărilor terapeutice ale stilului de viaţă) a fost concepută de specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate şi Asociaţia Americană a Inimii. Dieta ajută la slăbit, precum şi la scăderea colesterolului, iar principiul de bază este reducerea drastică a grăsimilor saturate precum cele din carnea grasă, lactate cu conţinut mare de grăsimi şi prăjeli. De asemenea, susţine consumul de fibre, care au rolul de a scădea colesterolul. Dieta TLC propune un consum zilnic de 1.200 de calorii, în cazul femeilor, şi de 1.600 de calorii (bărbaţi).

Idee de mese: mic dejun: lapte degresat cu fulgi de ovăz; prânz: paste cu legume sau salată de legume cu pui la cuptor; cină: orez cu broccoli.

Dieta Ornish

Acest regim, care a fost numită astfel după cel care a creat-o, medicul cardiolog Dean Ornish, este sănătoasă şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului de tip 2. Alimentele sunt împărţite în 5 grupe: de la cea care le include pe cele mai sănătoase (grupa 1) până la cele deloc sănătoase (grupa 5).

sursa

Delicii de post pe care pe poți savura fără grija cântarului

Aceste rețete rapide sunt perfecte pentru zilele de post sau pentru cei care vor să se bucure de o gustare sănătoasă și ușor de preparat. Budinca de chia se prepară la rece și are un gust incredibil de bun. În plus, semințele de chiar te vor ajuta să ai o digestie rapidă, scrie evz.ro

Budincă de chia cu lapte de migdale și fructe

Acest desert este ideal pentru persoanele care țin dietă. 

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 200 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  •  1 lingură de miere sau sirop de agave
  • fructe proaspete (banane, fructe de pădure, kiwi)

Pentru a prepara budinca de chia, începe prin a amesteca semințele de chia cu laptele de migdale și mierea (sau siropul de agave). Lasă compoziția să stea câteva minute, amestecând din când în când, până când semințele de chia absorb lichidul. După ce ai obținut textura dorită, adaugă fructele tăiate și servește imediat.

Banana înghețată cu ciocolată și nuci

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 2 banane coapte
  • 50 g ciocolată neagră (de post)
  •  1 lingură de nuci tocate/bomboane 

Pentru a prepara acest desert simplu, taie bananele în felii groase și așază-le pe o farfurie plată. Topește ciocolata la bain-marie și toarnă compoziția lichidă obținută peste feliile de banană. Presară nucile tocate deasupra și pune desertul la congelator pentru 10-15 minute.

Desert cu avocado, cacao și sirop de agave

Deși majoritatea persoanelor folosesc avocado în salate sau preparate sărate, acesta poate sta la baza unui desert fabulos.

Ingredientele necesare:

  •  1 avocado
  •  2 linguri de cacao pudră
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie (opțional)

Scoate miezul de avocado și pune-l într-un blender. Adaugă cacao, siropul de agave și esența de vanilie, apoi amestecă bine până obții o pastă fină și cremoasă. Pune mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru 10-15 minute înainte de servire. Poți decora cu fructe proaspete sau fulgi de cocos pentru un plus de savoare.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă, notează News.ro.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală – carne, peşte, crustacee – se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală.

Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, riscurile acestui stil de viață

Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer – de prostată, stomac, sânge – şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale.

Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D – deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală – şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează agenția franceză.

În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

Ce să mănânci și ce să eviți înainte de a dona sânge
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale
Articolul următor
Close menu