5 tipuri de limonade care echilibrează pofta de mâncare

Vara este anotimpul perfect pentru a da jos kilogramele în plus. Temperaturile ridicate scad necesitatea de a consuma alimente consistente, iar meniul include mai multe rețete ușoare, din legume și mici cantități de carne slabă. În plus, în sezonul estival crește nevoia de apă, iar hidratarea este esențială nu doar pe perioada verii. Se știe că organismul hidratat nu este pus în situația de a confunda setea de apă cu foamea.

separator

Având în vedere că temperaturile din termometre sunt în continuă creștere, o limoanadă răcoritoare este exact ceea ce îți trebuie într-o zi caniculară. Unele limonade, spre exemplu, au efectul de a estompa poftele nesănătoase și pofta exagerată de mâncare, mai ales pe timpul verii.

Lămâile reprezintă o sursă bogată de vitamina C, calciu, magneziu și kaliu, având și alte efecte benefice precum: stimulează producția de bilă, îmbunătățesc digestia, reduc tensiunea arterială, reduc inflamația din organism. Cel mai bine este să îți prepari tu singur, acasă, o limonadă răcoritoare, numai din ingrediente naturale. Dacă simți nevoia de a îndulci ușor limonada, poți înlocui zahărul cu miere sau cu granule de extract de stevie.

Limonadă cu mentă

Ingrediente:

2 căni de apă
zeamă de la 1 lămâie
1 felie de lămâie pentru servire
câteva frunze de mentă pisate

Amestecă toate ingredientele într-o carafă, lasă limonadă la frigider în jur de 1 ora și servește-o apoi cu cuburi de gheață.

Limonadă cu semințe de chia

Ingrediente:

1/8 cană de zeamă de lămâie
1/8 cană de semințe de chia
5 căni cu apă

Pune ingredientele într-o carafă și amestecă bine, până când se dizolvă extractul de ștevie. Bagă carafă în frigider și las-o să se răcească în jur de 15 minute, scoate-o și amestecă din nou. Servește-o sau mai las-o la rece până când o vei consumă.

Limonadă cu levănțică

Ingrediente:

3 căni cu apă
½ cană de zahăr
¾ cană de zeamă de lămâie (ai nevoie de 3 lămâi mari)
1 lingură de flori de lavandă uscate
½ linguriță de esență de vanilie naturală

Fierbe o cană cu apă împreună cu zahărul. Ia ibricul de pe foc, toarnă apă într-o carafă, adaugă florile de lavandă și restul de apă, acoperă carafă și las-o în frigider în jur de 2-3 ore. Scoate apoi limonadă din frigider, adaugă esență de vanilie și servește cu gheață.

Limonadă cu turmeric și ghimbir

Ingrediente:

2 căni cu apă
½ cană de zeamă de lămâie
½ linguriță de pulbere de ghimbir
½ linguriță de pulbere de turmeric
1/8 linguriță de piper negru

Amestecă bine ingredientele într-o carafă. Îndulcește, după gust. Lasă limonadă la frigider cel puțin o ora pentru a se răci și servește cu cuburi de gheață.

Limonadă cu căpșune

Ingrediente:

2 litri de apă
8 lămâi stoarse
250 g de căpșune feliate (în jur de 2 căni)

Într-o carafă de dimensiuni mari, amestecă toate ingredientele. Adaugă gheață și servește.

sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Ai dureri menstruale? Mănâncă acest fruct
Articolul anterior
Zece alimente anti-caniculă
Articolul următor