Acestea sunt semne că mănânci prea multă sare

Sarea este un condiment care poate adăuga savoare alimentelor. Este formată din aproximativ 60% clorură și aproximativ 40% sodiu. Aproape toate alimentele din natură, precum legumele, fructele, nucile, carnea, cereale integrale și lactatele, au un conținut scăzut de sodiu.

Sarea de masă. Pericolul la care ne expunem când consumăm prea multă sare –  Capital

Sarea pe care o mâncăm ajută la relaxarea și contractarea mușchilor, dă o mână de ajutor impulsurilor nervoase și echilibrează mineralele și apa pe care le absorbim în organism.

Corpul nostru are nevoie doar de o cantitate mică de sodiu. Ar trebui să asigurăm aproximativ 1.500 de miligrame de sare organismului în fiecare zi. Dar cei mai mulți consumă mai mult, aproximativ 3.400 mg. Prea multă sare poate duce la un accident vascular cerebral, boli de inimă și hipertensiune arterială. Cum știi că consumi prea multă sare?

Adaugi masă corporală

Când corpul reține apă, s-ar putea să te ,,îngrași”. Dacă te-ai îngrășat repede, într-o săptămână sau chiar în câteva zile, ar putea să fie și pentru că ai prea multă sare în dietă. Dacă adaugi mai mult de 2 sau 4 kilograme într-o săptămână, gândește-te la alimentele pe care le-ai consumat în ultimele zile și încearcă să faci modificări pentru a reduce consumul de sare.

Ești umflat

Balonarea, atunci când stomacul se simte umflat este unul dintre cele mai frecvente efecte pe termen scurt ale consumului de prea multă sare. Sarea îți face corpul să rețină apa, astfel încât se acumulează lichid suplimentar în țesuturi.

Este important șă știi că alimentele nu trebuie să aibă gust sărat pentru a fi bogate în sodiu. Sandvișurile, pizza, covrigii și supa conservată pot fi surse ascunse de sare.

Tensiunea arterială crește

Există o mulțime de motive pentru care ai putea avea hipertensiune arterială, dar unul dintre motive ar putea fi și faptul că ai un aport prea mare de sodiu. Modificarea tensiunii arteriale are loc prin rinichi. Prea multă sare le îngreunează funcționarea de aceea ei încearcă să lucreze suplimentar ca să elimine sarea și așa se ajunge și la eliminarea unei cantități mari de lichid, în general, lichid de care nu este nevoie, dar uneori se poate ajunge și la deshidratare. Ca urmare, tensiunea arterială crește.

Fața și picioarele „pufoase”

Edemul poate fi un semn de prea mult sodiu în organism. Părți ale corpului, cum ar fi fața, mâinile, picioarele și gleznele, sunt cel mai probabil să se umfle din cauza sării.  Dacă ești mai umflat decât de obicei, verifică și câtă sare mănânci.

Ți-e sete mereu

Dacă ți-a fost cu adevărat sete în ultima vreme, ar putea fi un semn că mănânci prea multă sare. Când se întâmplă asta, ajungi să devii deshidratat. Corpul tău trage apa din celule și s-ar putea să începi să simți nevoia de a bea apă. Apa plată, simplă, mai degrabă decât alte lichide de băut poate ajuta la neutralizarea acelei sări și îți poate împrospăta celulele.

Mergi des la toaletă

Mai multă sare ar putea genera mai multe drumuri la baie. Acest lucru se poate datora faptului că sarea îți poate corpul să tânjească după apă, cee ace în mod evident, încurajează consumul de lichide, ceea ce solicit rinichii și vezica. De aceea, s-ar putea să fie nevoie să mergi la baie mai mult și mai des decât de obicei.

Nu dormi bine

Dacă mănânci prea multă sare înainte de culcare, acest lucru poate duce la tulburări de somn. Semnele pot varia de la somn neliniştit, la trezirea noaptea, până la lipsa de odihnă dimineaţa.

Când există prea multă sare în sânge, apa iese din celule pentru a dilua sarea. Rezultatul? Celule obosite și cu funcționare deficitară, care te fac să te simți mai slăbit decât de obicei.

Diaree sau crampe abdominale

Dacă prea multă sare din dieta ta te face să te deshidratezi, stomacul tău va simți. S-ar putea să fie o senzație de greață sau să ai diaree. Dacă ai stomacul deranjat sau ai crampe, aruncă o privire la ceea ce ai mâncat în ultimele zile și află cum să reduci cantitatea de sare. Bea mai multă apă, ca să rehidratezi celulele și să eviți starea de rău.

Efectele pe termen lung

Deși există o mulțime de efecte pe termen scurt la care să fii atent, există și efecte pe termen lung ale consumului de prea multă sare. Îți poate crește riscul de apariție a mușchiului cardiac mărit, dureri de cap, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, boli de rinichi, pietre la rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și accident vascular cerebral.

Cum să reducei consumul de sare

Deoarece 9 din 10 oameni din țările urbanizate consumă prea mult sodiu, sunt șanse ca și tu să consumi prea mult. Pentru a te ajuta să menții nivelurile sub control, citește etichetele și verifică conținutul de sodiu din alimentele pe care le cumperi. Când alegi condimente, alege-le pe cele care nu includ sodiu pe etichete. Folosește sarea cu chibzuință la gătit!

sursa

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Cântăreaţa Cardi B scapă de urmărirea penală, după ce a aruncat cu microfonul într-un spectator. Ce i-a făcut un fan în timpul unui concert
Articolul anterior
Nu vei mai putea călători cu avionul dacă ai aceste boli. OMS a emis o listă cu 18 exemple
Articolul următor