Mulți dintre părinți aleg deseori pufuleții în calitate de gustări pentru copii, în detrimentul altor produse din comerț. Ai crede că sunt mai puțin periculoși, având în vedere că sunt produși doar din boabe de porumb. Ei bine, nu e chiar așa. Și asta ne-o spun experții.
Un studiu care face parte din Campania Națională de Informare și Educare din România „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, privind calitatea pufuleților, dorește să informeze consumatorii cu privire la ingredientele acestora.
Studiul a fost coordonat de către Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu și a urmărit o serie de obiective precum:
1. Analiza ingredientelor folosite pentru fabricarea produselor
2. Analiza informațiilor nutriționale
3. Identificarea aditivilor alimentari utilizați
4. Realizarea unor topuri din produsele analizate
Asociația Pro Consumatori (APC) își propune prin intermediul acestui studiu să învețe oamenii să citească etichetele într-un mod cât mai corect, pentru a reuși, ca drept urmare, să facă cele mai bune alegeri. În cadrul studiului au fost analizate 32 de produse distribuite de producători.
Listele rezultate și publicat în urma studiului au demonstrat următoarele lucruri:
59% din produsele analizate conțin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grași saturați, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor!
38% din produsele analizate conțin între 1 și 8 aditivi alimentari!
38% din produsele analizate conțin arome sintetice!
34% din produsele analizate conțin sare iodată!
31% din produsele analizate conțin între 2 grame de sare și 3 grame de sare per 100 grame produs!
22% din produsele analizate conțin potențiatori de gust și aromă!
22% din produsele analizate conțin extract de drojdie!
Conținutul de cașcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%!
Top 5 mărci de pufuleti, în funcție de numărul de aditivi alimentari:
Pufuleți cu cașcaval, conține 8 aditivi alimentari;
Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conține 5 aditivi alimentari;
Pufuleți cu surprize, conține 4 aditivi alimentari;
Pufuleți pizza, conține 3 aditivi alimentari;
Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleți cu cașcaval, conțin fiecare câte 2 aditivi alimentari.
Top 5 mărci de pufuleți după conținutul de sare per 100 grame produs:
Snack din porumb cu aromă de ceapă, conține 3 grame de sare;
Pufuleți săltăreți, conține 2,6 grame de sare;
Pufuleți pizza, conține 2,5 grame sare;
Pufuleți cu sare, conține 2,2 grame de sare;
Snack din porumb cu gust de brânză, conține 2 grame de sare;
Top 5 mărci de pufuleți după conținutul de acizi grași saturați per 100 grame produs:
Pufuleți cu înveliș de cacao. Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliș de cacao, conține 20,4 grame de acizi grași saturați; Pufuleți cu cacao cu zmeură, conține 20,4 grame de acizi grași saturați;
Pufuleți cu surprize, conține 15 grame acizi grași saturați;
Pufuleți cu cașcaval, conține 14,4 grame acizi grași saturați;
Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conține 14 grame acizi grași saturați; Star – Pufuleți cu cașcaval, conține 14 grame de acizi grași saturați;
„Nu mă aflu în postura de a recomanda consumul pufuleţilor sau snacksurilor din făină de cereale, întrucât ingestia acestor alimente procesate nu face decât să crească şi mai mult nivelul culturilor fungice din intestin, instaurând în cele din urmă şi un nivel ridicat al permeabilităţii intestinale. Acest fenomen este asociat cu declanşarea multor probleme de sănătate în rândul celor infectaţi cu Candida, simptomatologia rezultată fiind extrem de complexă. Afecţiunile cronice precum dermatitele, alergiile, intoleranţele alimentare, diabetul sau bolile inflamatorii intestinale se acutizează în stadiul existenţei unui exces de culturi fungice în intestin, iar ingredientele conţinute în pufuleţi sau în celelalte produse alimentare de acest gen nu reprezintă decât combustibilul perfect care încurajează şi mai mult proliferarea fungilor”, declară nutriționistul Dumitru Bălan.