3 deserturi de vară cu zmeură

Zmeura în stare proaspată este una dintre plăcerile verii. O poți pune în cerealele de la  micul dejun, în deserturi, sosuri sau o poți mânca simplă ca pe o gustare.

separator
zmeura

Deși o găsești și în variantă congelată, chiar și iarna, nimic nu se compară cu fructele de un roz intens, zemoase, dulci și răcoritoare pe timp de vară.

Pe lângă gustul divin, zmeura are și o mulțime de beneficii pentru organism: de la lupta împotriva obezității, până la proprietăți antioxidante prin conținutul ridicat de Vitamina C.

De aceea, îți propunem să încerci niște brioșe parfumate, un desert plin de ciocolată și un sorbet răcoritor.

Brioșe cu zmeură

Un desert care te răsfață în orice moment al zilei și îl poți lua cu tine chiar și la un picnic. Pentru mai multă savoare îi poți adăuga un topping de frișcă sau cremă mascarpone.

briose cu zmeura

Ingrediente

1/4 lingurita vanilie (extract), 1 ou, 180ml lapte, 115g unt topit, 1/4 linguriță sare, 2 lingurițe praf de copt, 100g + 2linguri zahăr, 170g făină, 230g zmeură (amestecată cu 1 lingură făină).

Metodă de preparare

Încinge cuptorul la 200 grade C. Unge o tavă pentru 12 biroșe sau pune în ea hârtii speciale.

Amestecă într-un bol făina cu 100g de zahăr, praful de copt și sarea. Bate într-un alt bol untul topit cu laptele, oul și vanilia, apoi toarnă-le treptat peste făină, amestecând până când se încorporează. Vei obține un aluat destul de vârtos în care vei încorpora zmeura.

Împarte aluatul în tava de brioșe. Presară 2 linguri de zahăr și câteva bucățele de zmeură proaspătă.

Coace brioșele timp de 18 – 22 minute, până când se rumenesc și trec testul scobitorii.

tartaTarta cu ciocolată și zmeură

Un desert pentru care vei fi în stare să renunți la orice alte bunătăți pentru ca îmbină un aluat dulce de tartă, ciocolată și fructe proaspete.

Ingrediente

60g unt tăiat cubulețe, 20ml sirop de zahăr, 200g ciocolată neagră, tocată mărunt, 200ml frișcă lichidă, 10 frunze mentă tăiate subțire, 150g zmeură tăiată în jumătăți, aluat de tartă.

Metodă de preparare

Pregătește un aluat de tartă din:

  • 335g făină
  • 100g unt moale
  • 130g zahăr fin
  • un praf sare
  • 2 ouă

Amestecă făină cu untul tăiat cubulețe, zahărul și sarea. Cel mai bine realizezi această operațiune cu mâna și frămânți până când aluatul are aspectul unui pesmet grunjos. Fă o gaură în centrul lui și adaugă ouăle. Încorporează-le încet în aluat până când acesta începe să se lege și să poți să îl frămânți puțin. Formează din el un disc, învelește-l în folie alimentară și ține-l la rece 1-2 ore înainte să îl folosești.

Încinge cuptorul la 190 grade C. Unge cu unt o tavă de tartă cu diametrul de 20 cm.

Întinde aluatul pe masa de lucru, astfel încât să obții un disc mai mare decât diametrul tăvii. Așează-l în tavă, acoperă cu folie alimentară și mai pune-l la frigider 20 de minute. Coace-l timp de 20 de minute, apoi redu temperatura cuptorului la 170 grade C și mai lasă aluatul la copt încă 5 minute. Scoate tava pe un grătar și lasă baza de tartă să se răcească.

Amestecă zmeura cu frunzele de mentă și așează-le pe baza crustei de tartă răcite.

Pune frișcă lichidă într-o oală la fiert, la foc mediu, și lasă-o să dea în clocot. Oprește focul, adaugă ciocolata și siropul dulce și amestecă până când acestea se dizolvă. Încorporează untul bucățică cu bucățică. Toarnă amestecul de ciocolată în tartă, peste zmeură.

Lasă să se răcească și apoi mai pune tarta la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire.

Ca să o tai umezește lama cuțitului în apă fierbinte și sterge-o după fiecare felie.

sorbetSorbet de zmeură

Un desert care poate lua oricând locul înghețatei, fiind la fel de apreciat.

Ingrediente

350g zmeură, 50g zahăr, 60ml apă, 120ml frișcă lichidă.

Metodă de preparare

Dizolvă zahărul în apă.

Zdrobește zmeura într-un blender sau robot de bucătărie, până când este sfărâmată în bucăți mari. Toarnă încet amestecul de apă cu zahăr și continună să mixezi până când se formează un amestec moale. Toarnă-l într-un recipient cu capac și pune-l la congelator să se întărească. Este nevoie de cel puțin 30 de minute.

Servește sorbetul cu friscă proaspăt bătută.

Sursa

Consumul zilnic al unei bucățele din acest fruct poate adăuga ani vieții tale

Avocado se bucură de o popularitate uriașă. Aceste fructe verzi, cremoase, se regăsesc în sandvișuri, salate și pe numeroase feed-uri de pe rețelele sociale.

După analizarea mai multor abordări alimentare, un studiu notabil a atras atenția prin concentrarea sa asupra potențialului unui avocado pe zi pentru îmbunătățirea calitatății dietei și încurajarea obiceiurilor alimentare mai sănătoase.

„Avocado este o sursă extraordinară de nutrienți, iar obiectivul nostru a fost să vedem dacă un consum constant le poate îmbunătăți calitatea dietei,” a explicat Petersen.

Cercetătorii au observat că această schimbare simplă a influențat modul în care oamenii își planificau mesele, punând mai mult accent pe alimente bogate în nutrienți, scrie earth.com.

„Această îmbunătățire sugerează că strategii simple, cum ar fi consumul zilnic de avocado, pot crește semnificativ calitatea alimentației.”

Un alt rezultat important a fost așa-numitul „efect de substituție”: avocado a fost adesea înlocuitor pentru alimente mai calorice și mai puțin nutritive.

Moldovenii aruncă peste 180.000 de tone de alimente

Cetățenii Republicii Moldova aruncă la tomberon în fiecare an aproximativ 180.000 de tone de produse alimentare. Aceasta în timp ce fiecarea patra persoană din mediul rural nu își poate permite să se alimenteze suficient și suferă din cauza foamei, relevă datele prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, relateză radiomoldova.md

„Chiar dacă avem mai mult jumatate din populația țării care nu pot face procurări de produse alimentare, noi din nefericire suntem risipitori. Situația puțin s-a îmbunătățit, dacă noi am avut pierdere risipă-76 de kilogram pe fiecare cetățean de Republica Moldova, acum este 71 de kilograme și acest indice s-a îmbunătățit puțin, totuși Republica Moldova în fiecare an aruncă 180.000 de tone de produse alimentare, asta e 3.000 de vagoane de tren, și în prezent, banca de alimente reușește să recupereze doar 0,15% din produsele care noi le aruncăm, din 700 de kilograme de produse alimentare care nu sunt expirate, banca de alimente reușește să recupereze doar 1 kilogram.”

Cei mai mari risipitori de alimente sunt, conform estimărilor, consumatorii de rând cărora le revin 40% din totalul risipei, alte 25% sunt generate de sectorul de producție, 20% de procesatori, iar 15% îi revin sectorului comercial, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Noi pierdem în toate lanțurile de producție, iar 40% din toată producția alimentară care se rispește sau se pierde, este cea care noi am procurat-o, am venit cu dânsa acasă, am aruncat la gunoi. Țările dezvoltate, unde produse alimentare, reprezintă 10-15% din bugetul lor, este rău că ei aruncă mult, dar pentru dânșii presiunea asupra bugetului nu este atât de mare cum este în cazul Republicii Moldova. Noi pentru produse alimentare cheltuim 35%, iar 5% din toți banii care-i câștigă familiile noastre sunt banii pe care noi îi cheltuim, pentru produse alimentare care le aruncăm la gunoi.

Pentru a preveni risipa alimentară, fiecare cetățean trebuie să țină cont de câteva reguli simple, printre care și consumul rațional de alimente, afirmă comunicatoarea de la Misiunea Socială de Diaconia Ana Ceban.

Ca și recomandări, lucruri foarte simple, este congelarea alimentelor care rămân, să facem liste de cumpărături înainte ca să mergem la cumpărături pentru a reduce risipa, donarea anumitor alimente care ne rămân de la masa de familie, dar sunt încă bune pentru consum, desigur și împărțirea lor cu cei apropiați, porționarea alimentelor, cântărierea lor în funcție de numărul de persoane care participă la masă. Toate aceste lucruri, în primul rând, vor salva portmoneul nostru.

La nivel mondial, în topul risipei alimentare se află Grecia, unde sunt aruncate peste 142 kg de produse alimentare per capul de locuitor, urmată de Malta cu 129 de kilograme.

Iată câteva reţete delicioase de peşte

Pentru cei care țin post, mânie se pot răsfăţa din plin cu o păorţie de peşte. Iată câteva reţete delicioase.

separator

Peşte la cuptor

Ingrediente: 1.5 kg peşte proaspăt, 1 lămâie, 4-5 linguri ulei, 200 ml vin alb, 1-2 cepe, 3-4 căţei de usturoi, 1-2 foi dafin, 1 lingură pastă de roşii, sare, piper, piper boabe.

peste la cuptor

Mod de preparare: Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, se usucă, apoi se crestează la 1-2 cm, se dă cu sare şi piper, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece 15 minute. Se încinge cuptorul.

Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pun bucăţile de peşte, care se ung cu ulei. Se adaugă vinul, sucul de roşii diluat cu puţină apă, câteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin.

Se pune în cuptorul încins şi se lasă 50-60 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă, iar dacă este cazul se mai adaugă câteva linguri de apă. Când se serveşte, se ornează cu verdeaţă.

Sursa



Somon la cuptor cu salvie

Ingrediente: cca 500-600 g de somon file, zeama unei lime, 1 linguriță de salvie uscată, piper, sare.

peste cu salvie

Mod de preparare: Spală peștele bine, după care îl pui în prosoape de bucătărie pentru a se usca. Apoi îl așezi pe o folie alimentară, îl potrivești de pier și sare, îl stropești cu zeamă de lime și presari salvie. Îl împachetezi și îl dai la rece sau îl bagi în frigider pentru o oră. Apoi îl pui într-un vas termorezistent pe care îl introduci în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius. Îl lași acolo în jur de 10-15 minute, în funcție de grosimea fileului. Din cantitățile de mai sus rezultă 3 porții.

Sursa

Crap umplut cu orez

Ingrediente: 2 kg crap, 2 cepe, jumătate de ceașcă cu orez, jumătate de ceașcă cu stafide, sare, piper, 1 lingură vin alb, 1 lingură untdelemn.

peste cu orez

Mod de preparare: Curăță peștele și sărează-l. Este bine să ai pește mare, în jur de 2 kg sau doi de câte 1 kg. Rumenește în ulei ceapa tăiată mărunt, împreună cu orezul spălat. Adaugă puțină apă până începe orezul să fiarbă. Pune sare, piper (după gust), adaugă stafidele curățate și spălate. Amestecă totul bine împreună cu o lingură de vin alb. Umple crapul cu această compoziție, nu prea mult, ținând cont că orezul se va umfla. Ca sa nu curgă umplutura, legă peștele cu puțină ață mai groasă. Așează peștele într-o cratiță ovală cu puțină apă și sare. Unge bine peștele și-l ții în cuptor la un foc potrivit timp de 55 minute. Pe parcurs, trebuie să-l mai ungi din când în când. Înainte de a se servi, scoate ața cu care a fost legat peștele.

Sursa 

Pește la cuptor în folie de aluminiu

Ingrediente: 1 kg. Pește alb (am folosit cod),  1 ceapă, 1-2 căței usturoi, ierburi aromatice (cimbru, pătrunjel, țelină, mărar), 2 linguri de ulei, 1 lămâie, 1 linguriță paprica, sare, piper.

Peste la cuptor in folie de aluminiu 1

Mod de preparare: Cuptorul se încălzește înainte. Se toacă mărunt ierburile aromate. Se amestecă apoi cu ulei, zeama și coaja de lămâie, sare, piper. Umple burta peștelui cu acest mixt aromatic.

Se pune fiecare bucată de pește în câte un pătrat de folie aluminiu (folia trebuie să fie suficient de mare cât să acopere bucata de pește). Pe folie, sub pește se adaugă puțin ulei, ceapa tăiată mărunt, usturoiul, zeama de lămâie, paprica, sarea și piperul.

Se închide folia de aluminiu și se dă la cuptorul încins cca. 20-30 min. După 15 min se înțeapă folia cu o scobitoare în câteva locuri și se lasă în continuare la cuptor. Se servește cu legume sotate în puțin ulei sau margarină și condimentate după gust.

Sursa

Reţetă regală: Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor

Ingrediente: 1 fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm, 25 g de seminţe proaspete de rodie, 1 fir de ceapă verde tăiată mărunt, 1 lingură coacăze uscate, 2 legături coriandru proaspăt măcinat, 1 legătură zeamă de la 1 lămâie verde (lime) proaspăt stoarsă, 1 linguriță ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust), 1 căţel de usturoi pisat, sare şi piper proaspăt măcinat după gust.

peste regal

Somonul: 4 bucăți file de somon de grosime egală, 1 lămâie verde tăiată în 8 bucăţi pentru ornare, 4 lingurițe ulei, 2 lingurițe coriandru măcinat, 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisaţi, 4 foi de salată verde, sare, piper.

Mod de preparare: Îndepărtează coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercă să tăi miezul în cubuleţe cât mai apropiate ca dimensiuni. Amestecă cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într‑un castron mijlociu. Amestecă bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într‑un bol mic. Adăugă peste compoziţia cu mango şi amestecă încet. Apoi pune sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într‑un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce‑acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică. Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugă 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt. Pentru somon, încălzește dinainte cuptorul la 260° C.

Într‑un bol mic, amestecă bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut, ia câte o linguriţă cu vârf şi unge fiecare dintre cele 4 felii de somon. Scoate tava din cuptor şi pune pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşează somonul pe foaie, partea cu piele în jos.

Coace la 260° C. În funcţie de preferinţe, lăsă somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns.

Scoate sosul de mango din frigider şi lăsă‑l să ajungă la temperatura camerei. Pune câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare dintre cele 4 farfurii. Adăugă sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii.

Servire. Când somonul este copt, lăsă‑l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, nu fierbinte. Pune câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornează fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde.

Sursa

99 femei de succes! (foto)
Articolul anterior
Vedete celebre victime ale bărbaţilor posesivi
Articolul următor
Close menu