Sarea de mare e mai sărată decât cea obișnuită? Ai nevoie de mai multe tipuri de sare ca să gătești bine și de ce mâncarea nesărată nu are gust? Despre cel mai simplu și comun condiment…
Se spune că nu îți trebuie mai mult decât sare ca să dai gust unui fel de mâncare. Sarea e considerată cel mai important condiment și este singura rocă pe care noi, oamenii o consumăm. Sunt nenumărate varietăți de la cea simpla, de salină, până la cele colorate sau infuzate cu ierburi aromatice. Este și un condiment care, consumat în cantități prea mari, ne poate face rău. Sunt lucruri fascinante de spus despre cristalul care ne face mâncarea mai bună.
1. Este sarea de mare mai sărată decât cea obișnuită?
Nu. Dar s-ar putea să o simți așa pentru că cristalele din sarea marină sunt mai mari și, astfel, papilele gustative le simt mai greu și pentru un timp mai îndelungat aroma. Asta susține Michael Tordoff care studiază percepția gustului și psihologia sării la Centrul de percepții Chimice Monell din Philadelphia.
În plus, sunt și alte elemente în sarea de mare, care ar putea modifica gustul: potasiu, calciu, magneziu. Dar acestea adaugă o senzație de amar la sarea de mare, și nu una de sărat. S-ar putea să fie, însă, doar o strategie de marketing pentru că „sare de mare” sună un pic mai bine decât „sare de masă”, deși în stare pură nu sunt cu nimic diferite.
2. Avem nevoie de mai multe tipuri de sare?
Bucătarul Barton Seaver, în cartea sa For Cod and Country, spune că mulți bucătari profesioniști sau amatori cad în capcana sărurilor exotice cum sunt sărurile colorate din Hawai sau sărurile afumate: „De multe ori ne lăsam păcăliți de etichetă”, crede bucătarul.
Nu ai nevoie de ele ca să gătești bine, ci doar ca să dai o alta aromă subtilă mâncărurilor, abia după ce le-ai gătit. Sunt perfecte pentru a fi presărate peste un fel de mâncare la final, pentru a scoate în evidență alte arome. Și fără ele gustul poate fi foarte bun.
3. De ce mâncarea nesărată nu are gust?
E o întrebare la care s-a căutat răspuns și în basme. Se pare că explicația simplă este că noi, oamenii, avem un mecanism primitiv prin care simțim/gustăm sodiul și nimic altceva nu pare să satisfacă nevoia pentru acest element în afară de sare. Pentru a păcăli mecanismul fără să consumi prea multă sare, poți presăra puțină deasupra pâinii prăjite cu unt, astfel încât pe limbă vei simți imediat gustul sărat și informația va ajunge imediat la creier. Nu este, însă, foarte simplu în privința altor feluri de mâncare, cum ar fi supele.
Dacă sănătatea te obligă, însă, să reduci nivelul de sare e bine să fii atentă măcar la ceea ce adaugi personal în mâncare, pentru că în produsele pe care le cumperi deja ambulate, vei găsi suficientă sare încât să îți acoperi necesarul. Pentru început mâncarea ți se va părea fără gust, dar în timp vei învăța să iubești alte arome pe care nu credeai că le mai poți simți: dulceața din cereale sau ierburile aromate din fripturi.