4 alimente care dau dependenţă şi e greu să scapi de ele

Te-ai întrebat de ce nu poţi rezista tentaţiei de a mânca ciocolată sau de ce ţi se face exagerat de poftă de orice produs care conţine brânză? Unele produse au într-adevăr capacitatea de a determina o puternică dependenţă, iar celebrul Dr. Oz ne explică din ce motive ne este atât de greu să rezistăm în faţa dulciurilor, a cărnii sau a diverselor brânzeturi care există pe piaţă. Anumite substanţe din conţinutul acestor alimente au un efect extraordinar de puternic asupra creierului şi te vor face mereu să te întorci la ele pentru a le consuma.

separator

Iată care sunt cele patru alimente care sunt recunoscute ca având un efect adictiv foarte puternic asupra noastră:

1. Zahărul şi, în special, atunci când este combinat cu grăsimi

Atunci când zahărul îţi atinge limba se declanşează în creier eliberarea unor substanţe care conferă o stare de bine, lucru pe care îl simţi de obicei după un antrenament intens. Tocmai din acest motiv, aceste substanţe te vor determina să nu renunţi la alimentul consumat şi să pofteşti tot mai mult la el, avertizează Dr. Oz.

Dependenţa va fi cu atât mai periculoasă cu cât zahărul se află în combinaţie cu grăsimile, susţine Dr. Oz. Astfel că, un fursec, un croissant, o bucată de prăjitură/tort sau orice alte desert va genera o dependenţă garantată şi nu trebuie să te surprindă absolut deloc faptul că eşti obsedată de dulciuri şi ai nevoie de ele zilnic.

Combinaţia de zahăr plus grăsimi este una mult mai periculoasă şi este recomandat să te fereşti pe cât posibil de ea, susţine specialistul.

2. Ciocolata

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan arată că ciocolata acţionează asupra creierului precum heroina. Ei au făcut un experiment utilizând medicamentul naloxon care se administrează în urma unei supradoze de heroină. Ei au administrat acest medicament intravenos unui grup de persoane dependente de ciocolată şi le-au adus apoi o tavă plină cu ciocolată. Niciunul dintre participanţii la studiu nu au simţit nevoia de a consuma ciocolata, aceştia pierzându-şi brusc pofta de ciocolată pe care o aveau de regulă. Tocmai acest lucru denotă faptul că ciocolata are un efect extraordinar de puternic asupra creierului şi cauzează o dependenţă foarte mare.

3. Carnea

Acelaşi efect s-a constatat şi în cazul marilor consumatori de carne. Un grup de cercetători britanici au folosit aceeaşi metodă precum experţii care au studiat efectul ciocolatei. Au ales un grup de persoane, iar după ce au fost trataţi cu un medicament administrat în general în urma consumului de droguri se pare că pofta de a consuma carne dispare, susţin specialiştii.

4. Brânza

Majoritatea persoanelor sunt dependente de brânză şi nu de puţine ori le este foarte greu să reziste în faţa sortimentelor variate de brânză care există pe piaţă. De aceea, riscul de a consuma brânză în cantităţi exagerate este unul foarte ridicat, avertizează Dr. Oz.

Proteina din lapte şi brânză se numeşte caseină, iar aceasta se dezintegrează în timpul digestiei şi eliberează o gamă întreagă de opiacee, denumite casomorfine. De aceea, brânza şi laptele generează dependenţă şi activează aceleaşi regiuni cerebrale care sunt afectate în urma consumului de droguri.

Astfel, cercetătorii americani au descoperit că pizza este unul dintre preparatele alimentare care generează cea mai puternică dependenţă, în mare parte datorită stratului generos de brânză.

Sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Studiu: Consumul ridicat de cartofi creşte riscul de diabet
Articolul anterior
Celine Dion a izbucnit în plâns în fața publicului!
Articolul următor