4 reţete sănătoase pentru vară

Meniurile de vară necesită respectarea câtorva reguli astfel încât să vă furnizeze toţi nutrienţii, fără să vă creeze disconfort.

separator

În primul rând, vara este anotimpul în care aveţi toate vegetalele la dispoziţie. Singura regulă în privinţa fructelor şi a legumelor este să le diversificaţi zilnic. Dar chiar dacă temperaturile vor fi cu adevărat mari, aveţi nevoie zilnic atât de proteine cât şi de grăsimi.

Carnea are gust de mentă!

Dar cum să consumi carne dacă nici măcar nu vrei să vezi o friptură? Arabii au descoperit faptul că orice carne se poate consuma în condiţii bune cu ajutorul condimentelor. Acestea ajută digestia şi fac din orice tip de carne un produs uşor de digerat. Carnea se prepară la cuptor, într-o hârtie pergament. În interior, puneţi cimbru, rozmarin, mentă şi busuioc. Împachetaţi hârtia ca pe o bomboană.

carne-marinata

Şi rezultă cea mai delicioasă friptură posibilă. Vara e indicat să o consumaţi cu o porţie de broccoli tras la abur, stropit cu lămâie şi mentă sau cu o salată mare de varză. În această combinaţie, carnea nu are nici un posibil efect nociv, ci este un aliment perfect nutritiv, perfect adaptat pentru vară.

Cum se imită gustul grecesc?

Să continuăm cu un spectacol al gusturilor. Roşii, vinete şi dovlecel. Cele mai multe persoane din România consumă vinetele doar coapte, preparate apoi sub formă de salată. Grecii sunt cei care le prepară menţiându-le toţi nutrienţii. Vinetele şi dovleceii (nu le îndepărtaţi coaja, plină de nutrienţi) se taie pe lung, în felii groase aşadar. Deasupra puneţi busuioc proaspăt, mentă, oregano şi salvie. Aceleaşi condimente se pun şi pe roşii tăiate în patru. Le puneţi la cuptor, la foc mic, până devin uşor crocante.

IMG_6568

Apoi le scoateţi din cuptor, le stropiţi cu ulei de măsline presat la rece, cu sare, piper şi adăugaţi puţină brânză sărată deasupra. Se servesc cu pâine de secară cu usturoi şi ulei de măsline. În mod tradiţional, grecii pun deasupra acestor legume preparate în cuptor patru feluri de brânzeturi, din care nu lipseşte telemeaua de capră, mozarella şi două sortimente cu mucegai. Alegeţi însă felurile de brânzeturi care vi se potrivesc cel mai bine.

Pesto cu gust de pin

Am ajuns şi la brânzeturile pe care vara puteţi să le combinaţi, practic, fără limite. Un sos pesto peste o felie crocantă de pâine de secară are un gust rupt din raiul grecesc sau italienesc. Aveţi nevoie de 2 buchete de busuioc proaspăt, de 30 g muguri de pin, 500 g de parmezan, usturoi verde, 50 ml de ulei de măsline presat la rece. Pentru această reţetă, apelaţi la un mojar din piatră sau din lemn, în nici un caz din metale. Toate aceste ingrediente se oxidează repede, aşa că e necesar să le striviţi cu lămâie, iar în compoziţie să existe şi sare de mare, preferabil. Mai întâi zbrobiţi usturoiul împreună cu mugurii de pin, până când se formează o pastă. Apoi tăiaţi fin busuiocul, îl stropiţi cu lămâie şi sare şi îl omogenizaţi în amestecul cu pin.

pesto

Apoi se adaugă parmezanul şi, la final, se toarnă uleiul. Se amestecă bine. Se consumă pe felii subţiri de pâine integrală. O singură regulă e valabilă în privinţa sosului pesto. Acesta se face rapid şi se consumă proaspăt. Ingredientele se oxidează repede şi nu are rost să mâncaţi un produs alterat. Vă imaginaţi însă ce calitate au sosurile pesto de la cutie, pe care le găsiţi în supermarket. E absolut clar că prezintă un conţinut exagerat de conservanţi. Or tocmai vara bucuraţi-vă de mâncare proaspăt preparată, uşor de făcut, inteligent combinată.

Fasole verde cu mix de verdeaţă

Fasolea verde cu verdeţuri este un alt deliciu nutritiv. Se combină cu pâine integrală din grâu. În felul acesta, proteinele din cerealele integrală se mixează corect cu proteinele din leguminoase (fasole) şi rezultă o combinaţie completă de aminoacizi (subdiviziuni ale proteinelor) asemănătoare cărnii sau ouălor. Aşadar aceasta e logica după care o salată de fasole verde se consumă cu o felie de pâine integrală. Fiind vorba de un combinaţie proteică nici măcar nu vă îngraşă, deci liber la pâine! Iar gustul…

salata_fasole_verde1

Fasolea verde, proaspăt culeasă, se fierbe vine cu puţină sare. Leguminoasele au nevoie de fierbere completă, spre deosebire de orice altă legumă. Organismul uman nu are enzime prin care să le descompună, dacă le consumaţi crude. După fierbere, se lasă la răcit. În acest timp, tăiaţi o legătură de pătrunjel, una de mărar, o legătură de busuioc şi una de usturoi verde. Folosiţi inclusiv tulpinile pătrunjelului şi ale mărarului. Amestecul de verdeţuri se pune peste fasolea proaspăt fiartă. Stropiţi cu zeama unei lămâi şi cu ulei presat la rece, orice sortiment, după gust. Începe explozia gusturilor.

Sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Hemoroizi: 5 sfaturi pentru o vacanţă fără griji
Articolul anterior
Reacțiile bărbaților atunci când își văd iubitele în rochie de mireasă
Articolul următor