Acesta este poate cel mai bun aliment din lume!

Este vorba despre păstura de albine – un produs natural cu o valoare terapeutică şi antibiotică de trei ori mai mare decât cea a polenului. Conţinutul său bogat în seleniu ajută la detoxifierea organismului şi stimulează imunitatea.

separator
94050

Puţină lume ştie că, de fapt, păstura este polenul recoltat de albine, apoi fermentat de acestea în condiţiile naturale oferite de stup. Aici, sub influenţa temperaturii, a umidităţii şi a florei microbiene, polenul trece prin numeroase transformări biochimice şi, după trei luni de fermentaţie naturală, se transformă în păstură.

Acest produs nou, păstura, are o compoziţie chimică îmbunătăţită faţă de cea a polenului.

pastura-regenerant-al-ficatului-1Păstura sau „pâinea albinelor”, cum mai este numită, are în compoziţie:  lipide (1-6 la sută), carbohidraţi (glucide-35 la sută), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime şi aminoacizi. Datorită acidităţii sale ridicate, acest produs apicol se asimilează cu uşurinţă în organism.

Anemiile se tratează printr-o cură cu păstură de 90 de zile.

Asigură o detoxifiere profundă

Păstura pură este o sursă importantă de seleniu, un mineral esenţial pentru sănătatea organismului, cu acţiune puternic antioxidantă. Specialiştii aprecia­ză că antioxidanţii precum seleniul neutralizează radicalii liberi şi au puterea să reducă şi chiar să prevină, în bună măsură, efectele lor negative. Datorită acestui atu, păstura contribuie la detoxifierea organismului şi la buna funcţionare a sistemului imunitar.

33Benefică fumătorilor şi „băutorilor”

Cercetătorii au descoperit că păstura pură este de mare ajutor fumătorilor şi consumatorilor de alcool. Aceleaşi efecte negative are alcoolul asupra persoanelor dependente de băutură, absorbţia seleniului fiind redusă foarte mult de consumul de alcool. S-a constatat că tutunul reduce absorbţia seleniului în tubul digestiv. Aşadar, fumătorii trebuie să consume alimente bogate în seleniu (peşte, nuci, usturoi, cereale integrale, ficat, seminţe de floarea-soarelui, nuci), o cură cu păstură completând deficitul acestui mineral, atât de necesar pentru sănătatea lor.

Eficientă în terapia bolilor de ficat

Fitoterapeuţii recomandă terapia cu păstură pură persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice, unde efectele acestui remediu s-au dovedit remarcabile. Rezultate de excepţie s-au constatat în hepatitele acute şi cronice, la fel şi în cirozele uscate şi umede, deoarece păstura se numără printre puţinele remedii care refac celula hepatică. Doza uzuală recomandată este de 10-20 g pe zi (în doză unică) sau în două reprize, administrate cu 30-45 de minute după masă, pentru a evita disconfortul gastric. După zece zile de cură, doza zilnică trebuie să crească treptat până la 30 g pe zi, iar gramajul se împarte în trei prize de  câte 10 g fiecare. Pauzele între doze trebuie să fie de două ore. În aceste afecţiuni, terapia cu păstură pură se completează cu câte o cană de ceai de armurariu pe zi.

pasturaO cură cu păstură, câte 30 de zile de trei ori pe an, creşte imunitatea organismului şi diminuează starea de oboseală.

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenţă în apifitoterapie, mai spune că: “Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, de ale cărui proprietăţi terapeutice extraordinare pot beneficia atât adulţii, cât şi copiii, persoanele sănătoase, cât şi cele cu diverse afecţiuni. Păstura este un polen predigerat, de aceea este mai uşor de digerat şi de asimilat de organism. Conţine proteine, glucide, lipide, aminoacizi, vitamine din grupul B, vitaminele D, E, C, K, provitamina A, 27 de minerale, un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali şi enzime. Păstura are aceleaşi indicaţii terapeutice ca şi polenul, însă acţiunea ei este mult mai rapidă şi mai puternică. În cazul afecţiunilor hepatice (hepatite acute şi cronice, ciroze), rezultatele sunt cu adevărat remarcabile. Persoanele alergice la polen şi diabeticii nu pot folosi păstura. Doza uzuală recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă.”

Sursa

ATENȚIE CONSUMATORI! A fost retras acest produs dintr-un supermarket din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras de pe rafturile unui supermaket file de păstrăv sărat, motivu retragerii fiind contaminarea cu Listeria monocytogenes, informează unica.md.

Ce este Listeria monocytogenes?

Este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, scrie www.reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Așa arată ciupercile otrăvitoare. Asta îți poate salva viața

Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Natalia Gordienko pune ceva la cale în România!
Articolul anterior
8 alimente pentru proaspete mămici
Articolul următor