Moajoritatea persoanelor consumă zilnic lactate, însă puțini dintre noi știu că produsele lactate se dovedesc a fi un adevarat ajutor pentru silueta și pentru funcționarea normală a organismului, dacă sunt consumate corect. Află de la Dr. Mencinicopschi care produse lactate sunt recomandate a fi consumate și la care trebuie să renunți.
Laptele, de exemplu, este un aliment hrănitor, special creat pentru hrana sugarilor speciilor de mamifere. Laptele de vită este hiperproteic pentru bebeluș și de aceea numai laptele matern este hrana ideală a sugarului, până la vârsta cel puțin de 6 luni.
Un adult poate consuma circa o jumătate de litru lapte de vacă pe zi, dar atenție! Laptele nu poate înlocui apa, deoarece este un aliment fluid care aduce calorii, spre deosebire de apa naturală.
Laptele și derivatele din lapte nu se asociază cu alte alimente. Excepție tolerată – asocierea cu pâine. Derivatele din lapte fermentate, proaspete: iaurtul, kefirul, laptele bătut, naturale, fără adaosuri sunt alimente probiotice sănătoase.
Brânzeturile proaspete sunt recomandate!
1. Branza telemea conține sare în exces, nefiind recomandată suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensiune, hepato-renale. Brânzeturile cu sau fără mucegai sunt hipercalorigene, astfel că un consum nepotrivit poate determina supraponderabilitate și obezitate.
2. Parmezanul se folosește în cantități mici, la condimentarea unor mâncăruri.
3. Branzeturile topite conțin săruri de topire, fosfați, citrați care împiedică fixarea calciului în oase, fiind contraindicate copiilor, adolescenților, bătrânilor, femeilor și bărbaților expuși la osteoporoză. De asemenea, au densitate calorică mare, îngrașă, aduc aport de grăsimi și sare ascunse.
4. Brânzeturile cu mucegai au un conținut foarte ridicat de grăsime și sare, cu efect de îngrășare, atunci când se consumă frecvent și în cantități mari.
5. Urda este un produs valoros, deoarece nu conține aproape deloc cazeină, proteina majoritară din lapte, care nu poate fi digerată corect de tubul digestiv al omului. Proteinele din urdă conțin aminoacizi formatori de fibră musculară, crescând masa negrasă a corpului, mărind în acest fel arderile și prevenind supraponderabilitatea și obezitatea. Urda are și o cantitate mică de grăsimi, acceptabilă și din punctul de vedere al aportului caloric și efectului mai scăzut de îngrășare.
6. Branza de burduf consumată în cantități mici și în asociere corectă cu alte alimente poate fi prezentă la mesele tradiționale.
7. Cremele de branză industriale sunt uneori puternic aditivate, nefiind indicate.