Ai o menstruaţie abundentă sau cu cheaguri? Ai dureri sau ţi se pare că lichidul menstrual are o culoare ciudată? Vezi ce simptome sunt normale la menstruaţie şi când e cazul să-ţi faci griji.
Când se poate vorbi de o menstruaţie abundentă?
Multe femei îşi fac griji că au o menstruaţie prea abundentă, dar în realitate cantitatea de lichid menstrual poate varia mult de la o femeie la alta. În general se consideră că menstruaţia este prea abundentă atunci când tamponul sau absorbantul se umple mai repede de o oră sau două. Dacă această sângerare puternică durează puţin sau apare din când în când, nu trebuie să-ţi faci griji. Dar dacă sângerezi abundent multe zile la rând poţi să ajungi la anemie, deci ar trebui să ceri părerea unui medic.
De asemenea ar trebui să te îngrijoreze schimbările bruşte – dacă menstruaţia ta devine deodată prea abundentă ar fi cazul să mergi la ginecolog.
Menstruaţia cu cheaguri este normală?
Cheagurile din sângele menstrual pot fi de un roşu aprins sau mai închis şi de obicei apar în zilele cu sângerare mai abundentă. În mod normal, corpul tău foloseşte substanţe anticoagulante pentru ca sângele menstrual să rămână lichid, deci uşor de eliminat. Dar când menstruaţia e abundentă, acestea nu au timp să acţioneze, aşa că se pot forma mici cheaguri, ceea ce nu ar trebui să te îngrijoreze. Ar trebui să mergi la medic dacă cheagurile sunt mai mari de 2,5 centimetri în diametru.
Menstruaţia maronie este normală?
Culoarea sângelui variază în timpul menstruaţiei. El poate fi de un roşu închis sau chiar maroniu în primele şi în ultimele zile, pentru că sângerarea este uşoară şi lichidul se elimină mai greu. Atunci când sângerarea este mai abundentă, lichidul menstrual este roşu aprins.
Menstruaţia urât mirositoare
Sângele menstrual în sine nu are niciun miros, dar după ce este eliminat intră în contact cu bacteriile de pe piele şi poate căpăta un miros uşor, pe care cei din jur nu îl pot simţi.Tot ce poţi face este să urmezi regulile de igienă: schimbă tamponul sau absorbantul atunci când e cazul şi spală organele genitale externe cel puţin o dată pe zi. Dacă mirosul menstruaţiei este cu adevărat deranjant şi se menţine când se opreşte menstruaţia, s-ar putea să ai o infecţie, deci trebuie să mergi la ginecolog.
Când se poate vorbi de menstruaţie prelungită
O menstruaţie normală durează cel mult şapte zile. Dacă sângerezi mai mult de atât ar trebui să consulţi un medic pentru a afla care sunt cauzele.
Menstruaţia neregulată
Un ciclu normal – adică perioada dintre prima zi a unei menstruaţii şi prima zi a următoarei menstruaţii – poate să dureze între 21 şi 35 de zile. În primii ani de menstruaţie, ciclurile sunt lungi şi neregulate, iar odată cu înaintarea în vârstă devin mai scurte şi neregulate. Oricum, este posibil ca ciclul tău să nu fie niciodată regulat, adică în unele luni va fi mai lung, în altele mai scurt. Acest lucru nu este anormal. Ce ar trebuie să te îngrijoreze sunt schimbările bruşte. Dacă ai un ciclu regulat care dintr-o dată devine foarte neregulat, atunci mergi la ginecolog.
Dureri la menstruaţie. Ce e normal şi ce nu
Durerile menstruale de diferite intensităţi apar la majoritatea femeilor. De obicei este vorba de crampe sau dureri în zona pelvină, provocate de contracţia uterului. Durerea poate „radia” către zona lombară sau către picioare şi ar trebuie să cedeze dacă iei un calmant sau un antiinflamator, de exemplu paracetamol sau ibuprofen.
Unele femei au dureri uşoare sau senzaţie de tensiune la nivelul sânilor. De obicei aceasta începe cu câteva zile înaintea sângerării şi începe să scadă pe măsură ce trec zilele de menstruaţie.
Dacă durerile tale menstruale sunt insuportabile sau se înrăutăţesc brusc trebuie să consulţi un medic pentru că pot fi provocate de o boală ginecologică, de exemplu endometrioză. De asemenea trebuie să mergi la medic cât mai repede dacă ai dureri puternice care apar brusc, căci pot semnala o problemă gravă, ginecologică sau de altă natură.