Simptome de menstruaţie: Ce e normal şi ce nu

Ai o menstruaţie abundentă sau cu cheaguri? Ai dureri sau ţi se pare că lichidul menstrual are o culoare ciudată? Vezi ce simptome sunt normale la menstruaţie şi când e cazul să-ţi faci griji.

separator
dureri_menstruale_03_73f3718f8a

Când se poate vorbi de o menstruaţie abundentă?
Multe femei îşi fac griji că au o menstruaţie prea abundentă, dar în realitate cantitatea de lichid menstrual poate varia mult de la o femeie la alta. În general se consideră că menstruaţia este prea abundentă atunci când tamponul sau absorbantul se umple mai repede de o oră sau două. Dacă această sângerare puternică durează puţin sau apare din când în când, nu trebuie să-ţi faci griji. Dar dacă sângerezi abundent multe zile la rând poţi să ajungi la anemie, deci ar trebui să ceri părerea unui medic.

De asemenea ar trebui să te îngrijoreze schimbările bruşte – dacă menstruaţia ta devine deodată prea abundentă ar fi cazul să mergi la ginecolog.

Menstruaţia cu cheaguri este normală?
Cheagurile din sângele menstrual pot fi de un roşu aprins sau mai închis şi de obicei apar în zilele cu sângerare mai abundentă. În mod normal, corpul tău foloseşte substanţe anticoagulante pentru ca sângele menstrual să rămână lichid, deci uşor de eliminat. Dar când menstruaţia e abundentă, acestea nu au timp să acţioneze, aşa că se pot forma mici cheaguri, ceea ce nu ar trebui să te îngrijoreze. Ar trebui să mergi la medic dacă cheagurile sunt mai mari de 2,5 centimetri în diametru.

201206160500-1_4-stoffen-die-je-menstruatie-een-pak-draaglijker-maken-

Menstruaţia maronie este normală?
Culoarea sângelui variază în timpul menstruaţiei. El poate fi de un roşu închis sau chiar maroniu în primele şi în ultimele zile, pentru că sângerarea este uşoară şi lichidul se elimină mai greu. Atunci când sângerarea este mai abundentă, lichidul menstrual este roşu aprins.

Menstruaţia urât mirositoare
Sângele menstrual în sine nu are niciun miros, dar după ce este eliminat intră în contact cu bacteriile de pe piele şi poate căpăta un miros uşor, pe care cei din jur nu îl pot simţi.Tot ce poţi face este să urmezi regulile de igienă: schimbă tamponul sau absorbantul atunci când e cazul şi spală organele genitale externe cel puţin o dată pe zi. Dacă mirosul menstruaţiei este cu adevărat deranjant şi se menţine când se opreşte menstruaţia, s-ar putea să ai o infecţie, deci trebuie să mergi la ginecolog.

Când se poate vorbi de menstruaţie prelungită
O menstruaţie normală durează cel mult şapte zile. Dacă sângerezi mai mult de atât ar trebui să consulţi un medic pentru a afla care sunt cauzele.

menstruatie-2

Menstruaţia neregulată
Un ciclu normal – adică perioada dintre prima zi a unei menstruaţii şi prima zi a următoarei menstruaţii – poate să dureze între 21 şi 35 de zile. În primii ani de menstruaţie, ciclurile sunt lungi şi neregulate, iar odată cu înaintarea în vârstă devin mai scurte şi neregulate. Oricum, este posibil ca ciclul tău să nu fie niciodată regulat, adică în unele luni va fi mai lung, în altele mai scurt. Acest lucru nu este anormal. Ce ar trebuie să te îngrijoreze sunt schimbările bruşte. Dacă ai un ciclu regulat care dintr-o dată devine foarte neregulat, atunci mergi la ginecolog.

Dureri la menstruaţie. Ce e normal şi ce nu
Durerile menstruale de diferite intensităţi apar la majoritatea femeilor. De obicei este vorba de crampe sau dureri în zona pelvină, provocate de contracţia uterului. Durerea poate „radia” către zona lombară sau către picioare şi ar trebuie să cedeze dacă iei un calmant sau un antiinflamator, de exemplu paracetamol sau ibuprofen.

Unele femei au dureri uşoare sau senzaţie de tensiune la nivelul sânilor. De obicei aceasta începe cu câteva zile înaintea sângerării şi începe să scadă pe măsură ce trec zilele de menstruaţie.

Dacă durerile tale menstruale sunt insuportabile sau se înrăutăţesc brusc trebuie să consulţi un medic pentru că pot fi provocate de o boală ginecologică, de exemplu endometrioză. De asemenea trebuie să mergi la medic cât mai repede dacă ai dureri puternice care apar brusc, căci pot semnala o problemă gravă, ginecologică sau de altă natură.

Sursa

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Biberoanele din sticlă sau plastic?
Articolul anterior
Află ce produse lactate îți păstrează silueta!
Articolul următor