Află cum se calculează prețul unui tort!

Se întâmplă deseori să-ți cadă cu tronc la inimă să faci rost de un tort făcut la comandă pentru zilele de sărbătoare din familia ta. Dar, știai cum se calculează prețul unui tort, al unei prăjituri sau unui alt preparat făcut în casă? Iată ce scrie pofta-bună.com:

separator

sssssss

,,Am văzut multe discuții pe tema asta, așa că este timpul să scriu, ca să nu mai explic mereu.

Să spunem că se face un tort îmbrăcat în pastă de zahăr de 2 kg, cu 4 figurine gen țestoasele ninja. Pare simplu, nu-i așa? Sunt figurine cam de 9-10 cm fiecare.

Cum se calculează prețul:

-se calculează prețul materiei prime folosite la blat, cremă, sirop, pastă de zahăr

-ambalajul

-suportul tortului

-utilități: apa, energie electrică, gaze

-detergent de vase, de rufe, de spălat pe jos (se murdăresc vase care trebuiesc spălate, un șort, mai cad pe jos sirop, cremă)

-șervete de hârtie pentru mâini

-se adaugă o suma pentru coloranții folosiți

-se adaugă o sumă pentru uzura ustensilelor și a utilajelor folosite (robot, tăvi, decupatoare, veinere, suporturi de uscare…, se adună zeci de milioane)

-se calculează orele lucrate, înmulțite cu salariul minim pe economie, nu mai știu care e salariul minim în România, dar  facem un calcul simplu, să spunem că este 1000 de lei (5000 lei md): 170 de ore=5,5 lei pe oră aproximativ. Câte ore lucrați la un tort, la modelat figurinele? Mai puțin de 2 ore nu lucrați la figurine, dacă vreti să fie frumoase și oricâtă dexteritate aveți, nu-i asa?

În Italia, la prețurile de aici, un astfel de tort ar trebui să coste cel puțin 50 de euro. În România, ar trebui să coste cel puțin 100 de lei (500 lei md).  Plus figurinele de pe tort, care se plătesc separat. Faceți și singuri calculul. Asta înseamnă că acest tort cu țestoasele ninja, cu decor simplu și 4 figurine, ar trebui să coste 140 de lei în Romania (700 lei md) și 70 de euro în Italia.

Am făcut calculele foarte atent. Și oricum, la prețurile acestea, munca este calculată doar la jumătate, pentru că un astfel de tort ocupă 2 zile. Am calculat salariul minim pe economie, nu mai mult. Sufletul care se pune, e gratis 🙂.

Deci, când vine un client care vrea un tort de 1 kilogram, dar cu 4 figurine, degeaba-i spui că figurinele nu încap pe tort, că va aglomera și va arăta ca naiba tortul final, că și pasta de zahăr are o anumită greutate. Și să nu mai vorbim de faptul că la 1 kg, un tort e cu puțin mai mare decat o savarină. Iar ca să pui pe acest tort 4 figurine care cântăresc un minim de 300 de grame, de cât să faci tortul?

Să mai vorbim și de unii clienți care efectiv te aduc la disperare, sunt nehotărâți, vor un tort foarte bun, dar sa aibă maximum 2 kilograme (pentru că nu accept torturi sub 2 kilograme) dar să aibă nu știu câte figurine, sau o figurină foarte mare, care numai aia cântărește aproape 1 kg, sau vor să pună teren de fotbal pe o țăndărică de tort. Sau nu vor cremă cu ciocolată, nu cu vanilie…

Îmi plac enorm oamenii care spun că vor să guste din blaturi și creme, ca să aleagă. 😀 Pai… cum să faci câte o lingură din fiecare cremă sau blat? Nu ești cofetărie…

Nu cer enorm, prețurile mele sunt de bun simț, dar decât să muncesc 2 zile la un tort și să dau din buzunar, mai bine nu fac acel tort… E timpul meu, e munca mea și fac ce vreau cu ele…

Citește articolul integral pe pofta-buna.com.

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Lera Kudreavțeva are probleme grave de sănătate!
Articolul anterior
Irina Hakamada revine la Chișinău!
Articolul următor