Multe persoane suferă de candidoză (Candida Albicans), deoarece micoza face parte din flora intestinală, alături de alte bacterii. În momentul unui dezechilibru intern, aceasta devine infecţioasă.
Pe lângă tratamentele locale şi interne, este bine să ţii şi un regim alimentar. Iată de care alimente trebuie să fugi când ai infecţia Candida, informaţie preluată din cartea „În sfârşit, candidoza poate fi eliminată RAPID şi pentru totdeauna”, scrisă de Rodica Bogdan.
Este simplu: zahărul hrănește candida!
Zahărul procesat este zahărul de trestie care a fost privat de fibrele esențiale și nutrienți. Nu mai conține proteine, calciu sau grăsimi.
Zahărul alb este 100% un element chimic pe care organismul tău nu-l mai recunoaște. Practic îți privează organismul de vitamine și minerale deoarece corpul trebuie să preia din resursele proprii cele necesare pentru a digera zahărul rafinat, drept rezultat apare oboseală și lipsa de energie.
Uleiurile hidrogenate epuizează organizmul
Uleiurile hidrogenate sunt uleiuri cu molecula schimbată (hidrogenarea protejează uleiurile și grăsimile de a deveni râncede). Rezultatul este o formă transformată de acizi grași pe care organismul tău nu o recunoaște, și acționează ca toxină. Uleiul hidrogenat se găsește în margarină (în cantități ridicate), gogoși, brioșe, sos pentru salată, bomboane, prăjituri, chiar și în pâine, maioneză, produse de patiserie, mâncare prăjită, uleiuri rafinate.
Grâul și drojdia sunt alimente ce hrănesc candida
Asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la consumul produselor pe bază de grâu, ci să existe moderație în introducerea lui în alimentație. În această categorie intră și berea, ciupercile, extract de drojdie, oțet (oțet de vin roșu, oțet alb, oțet balsamic, maioneză, dressing pentru salată, ketchup, sos de friptură, sos soia, muștar, murături, măsline verzi, hrean, carne tocată, sos chili).
Orezul alb și rafinat, cerealele și tărâțe expandate
Aceste alimente, odată rafinate, sunt decorticate de nutrienții importanți care se găsesc în pulpă (vitamine, minerale), astfel provoacă acumulări de „lipici” la nivelul tractului intestinal.
Alimentele procesate, conservate sau fermentate
Simplitatea este una din cheile de bază a unei diete optime spre a trata infecția cu candida, de aceea trebuie urmată o dietă echilibrată și sănătoasă. Fă-ți un obicei în a te uita pe eticheta produselor pe care le cumperi. Dacă nu recunoști ingredientele, sau nu îți sună natural, nu mânca. Aici sunt încadrate toate E-urile, aditivii, coloranți sintetici, agenți de îngroșare etc. Evită murăturile, porumbul, alimentele gata ambalate, conservele, alimentele fermentate la conservă.
Alcoolul
Alcoolul în cele mai multe forme este toxic pentru organismul tău. Poate cauza disfuncții la nivelul ficatului, candidoză, metabolism încetinit. Alcoolul este tot o formă de zahăr, este transformat rapid în acest produs, în interiorul organismului și poate fi folosit drept sursă de energie pentru drojdii. Berea este cea mai dăunătoare, deoarece este fabricată prin fermentarea drojdiilor cu zahăr, dar vinul este pe treapta a doua după bere. Oricum, pentru simplul fapt că este o formă de zahăr, limitează consumul de alcool la minimum.
Cafeina
Se știe că aceasta stimulează producția de hormoni, ducând la dezechilibru hormonal, unul din factorii care contribuie la supraînmulțirea candidei. Nu bea cafea şi ceai negru.
Grăsimile
Evită să mănânci gras dacă suferi de candidoză. Mezelurile trebuie excluse, dar și alte grăsimi din lactate, de exemplu cașcavalul, untul, margarina, la fel și cremele grase din prăjituri, frișcă, maioneză și sosurile din comerț.
De asemenea evită aceste produse:
- ciupercile;
- alunele, untul de arahide și fisticul;
- brânză cu mucegai și procesată;
Alimentele ce agravează candidoza
Produsele lactate (în special laptele de vacă) sunt probabil cele mai cunoscute în sensul agravării infecției cu candida. Cauzează alergii, produc mucus dens, și produc obstrucționarea tractului digestiv pe măsură ce se transformă într-un fel de lipici în interiorul intestinelor tale. Produsele lactate sunt încărcate cu hormoni, ce provin de la animalele injectate pentru a produce mai mult lapte, deasemenea conțin antibiotice, care perturb echilibrul hormonal și organismul tău în general.
Ce să eviți: laptele și brânza, produse ce conțin lactoză, proteine din lapte, zer, lapte pudră degresat.
Carnea roșie (vită, porc) conține toxine foarte dăunătoare (acid uric și steroizi). Conțin proteine greu de digerat care cauzează o serie de problemele digestive și alergii care duc la dezvoltarea candidozei. Carnea are nevoie de un timp îndelungat pentru a trece prin tractul gastro-intestinal, care este în mod semnificativ , mai lung decât la animale, necesitând timp (de asemenea la temperatură ridicată) duce la fenomenul de putrezire. Astfel toxinele trec în sânge și sunt afectate o serie de organe, inclusiv dezechilibrul Candidei albicans.