Ai candidoză? Nu mânca aceste alimente!

Multe persoane suferă de candidoză (Candida Albicans), deoarece micoza face parte din flora intestinală, alături de alte bacterii. În momentul unui dezechilibru intern, aceasta devine infecţioasă.

Pe lângă tratamentele locale şi interne, este bine să ţii şi un regim alimentar. Iată de care alimente trebuie să fugi când ai infecţia Candida, informaţie preluată din cartea  „În sfârşit, candidoza poate fi eliminată RAPID şi pentru totdeauna”, scrisă de Rodica Bogdan.

Este simplu: zahărul hrănește candida!
Zahărul procesat este zahărul de trestie care a fost privat de fibrele esențiale și nutrienți. Nu mai conține proteine, calciu sau grăsimi.

Zahărul alb este 100% un element chimic pe care organismul tău nu-l mai recunoaște. Practic îți privează organismul de vitamine și minerale deoarece corpul trebuie să preia din resursele proprii cele necesare pentru a digera zahărul rafinat, drept rezultat apare oboseală și lipsa de energie.

Uleiurile hidrogenate epuizează organizmul
Uleiurile hidrogenate sunt uleiuri cu molecula schimbată (hidrogenarea protejează uleiurile și grăsimile de a deveni râncede). Rezultatul este o formă transformată de acizi grași pe care organismul tău nu o recunoaște, și acționează ca toxină. Uleiul hidrogenat se găsește în margarină (în cantități ridicate), gogoși, brioșe, sos pentru salată, bomboane, prăjituri, chiar și în pâine, maioneză, produse de patiserie, mâncare prăjită, uleiuri rafinate.

 Grâul și drojdia sunt alimente ce hrănesc candida
Asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet la consumul produselor pe bază de grâu, ci să existe moderație în introducerea lui în alimentație. În această categorie intră și berea, ciupercile, extract de drojdie, oțet (oțet de vin roșu, oțet alb, oțet balsamic, maioneză, dressing pentru salată, ketchup, sos de friptură, sos soia, muștar, murături, măsline verzi, hrean, carne tocată, sos chili).

Orezul alb și rafinat, cerealele și tărâțe expandate
Aceste alimente, odată rafinate, sunt decorticate de nutrienții importanți care se găsesc în pulpă (vitamine, minerale), astfel provoacă acumulări de „lipici” la nivelul tractului intestinal.

 Alimentele procesate, conservate sau fermentate
Simplitatea este una din cheile de bază a unei diete optime spre a trata infecția cu candida, de aceea trebuie urmată o dietă echilibrată și sănătoasă. Fă-ți un obicei în a te uita pe eticheta produselor pe care le cumperi. Dacă nu recunoști ingredientele, sau nu îți sună natural, nu mânca. Aici sunt încadrate toate E-urile, aditivii, coloranți sintetici, agenți de îngroșare etc. Evită murăturile, porumbul, alimentele gata ambalate, conservele, alimentele fermentate la conservă.

Alcoolul
Alcoolul în cele mai multe forme este toxic pentru organismul tău. Poate cauza disfuncții la nivelul ficatului, candidoză, metabolism încetinit. Alcoolul este tot o formă de zahăr, este transformat rapid în acest produs, în interiorul organismului și poate fi folosit drept sursă de energie pentru drojdii. Berea este cea mai dăunătoare, deoarece este fabricată prin fermentarea drojdiilor cu zahăr, dar vinul este pe treapta a doua după bere. Oricum, pentru simplul fapt că este o formă de zahăr, limitează consumul de alcool la minimum.

Cafeina
Se știe că aceasta stimulează producția de hormoni, ducând la dezechilibru hormonal, unul din factorii care contribuie la supraînmulțirea candidei. Nu bea cafea şi ceai negru.

 Grăsimile
Evită să mănânci gras dacă suferi de candidoză. Mezelurile trebuie excluse, dar și alte grăsimi din lactate, de exemplu cașcavalul, untul, margarina, la fel și cremele grase din prăjituri, frișcă, maioneză și sosurile din comerț.

De asemenea evită aceste produse:

  • ciupercile;
  • alunele, untul de arahide și fisticul;
  • brânză cu mucegai și procesată;

Alimentele ce agravează candidoza

Produsele lactate (în special laptele de vacă) sunt probabil cele mai cunoscute în sensul agravării infecției cu candida. Cauzează alergii, produc mucus dens, și produc obstrucționarea tractului digestiv pe măsură ce se transformă într-un fel de lipici în interiorul intestinelor tale. Produsele lactate sunt încărcate cu hormoni, ce provin de la animalele injectate pentru a produce mai mult lapte, deasemenea conțin antibiotice, care perturb echilibrul hormonal și organismul tău în general.


Ce să eviți: laptele și brânza, produse ce conțin lactoză, proteine din lapte, zer, lapte pudră degresat.

Carnea roșie (vită, porc) conține toxine foarte dăunătoare (acid uric și steroizi). Conțin proteine greu de digerat care cauzează o serie de problemele digestive și alergii care duc la dezvoltarea candidozei. Carnea are nevoie de un timp îndelungat pentru a trece prin tractul gastro-intestinal, care este în mod semnificativ , mai lung decât la animale, necesitând timp (de asemenea la temperatură ridicată) duce la fenomenul de putrezire. Astfel toxinele trec în sânge și sunt afectate o serie de organe, inclusiv dezechilibrul Candidei albicans.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Aici poți face sex în văzul lumii!
Articolul anterior
Nu ți-a plăcut cu țâțele la vedere? Anna Lesko schimbă macazul!
Articolul următor