Alimente ,,inteligente’’ benefice pentru memorie

Creierul este un organ valoros, încât nu de puţine ori contează cu ce îl alinţi. Pe lângă faptul că hrana sau alimentele gustoase cresc în creier cantitatea de endorfine, hormonii stărilor de bine, există alimente care oferă nutrienţi pentru funcţii mai bune ale creierului. Care sunt acestea?

separator
1

1. Glucoza este ,,combustibilul’’ preferat al creierului
Glucoza rezultată în urma metabolizării zaharurilor şi carbohidraţilor din alimente este preferată de creier ca material energetic, sporeşte atenţia şi capacitatea de învăţare. Un pahar de suc proaspăt ce să conţină zaharuri naturale din pulpă de fructe este impuls bun ce pe termen scurt îmbunătăţeşte memoria, gândirea şi agilitatea mentală. Atenţie însă la excesul de zahăr, care poate dăuna memoriei şi altor funcţii ale organismului, inclusiv riscul de îngrăşare.

alimente femei creier

2. Respectă micul dejun care aduce creierului beneficii
Experţii nutriţionişti avertizează că nu este bine să sari peste micul dejun întrucât tot mai multe studii în domeniu arată beneficiile acestuia asupra activităţii creierului. Potrivit cercetărilor, luarea micului dejun îmbunătăţeşte mult atenţia, memoria în prima jumătate a zilei. În acest sens studenţii care au luat micul dejun cu regularitate au avut mai bune performanţe decât cei care nu au făcut acest lucru, studiul fiind efectuat în bază de cereale de ovăz şi alte cereale, produse lactate şi fructe. Pe cât de important este să mănânci dimineaţa, cercetătorii au determinat că, în acelaşi timp, dejunul foarte încărcat în calorii pare să reducă din puterea de concentrare a creierului pe parcursul primei jumătăţi a zilei. Prin urmare, micul dejun trebuie să fie bogat în nutrienţi, nu însă şi în calorii în acest sens.

3. Peştele îşi merită titlul de ,,alimentul creierului’’
Este o sursă excelentă de proteine şi bogat în acizi graşi Omega-3 esenţiali pentru un creier sănătos şi eficient. Grăsimile bune din peşte, este determinat, sunt mult benefice pentru creier: îmbunătăţesc funcţiile creierului, memoria la copilaşi, la persoanele active din punct de vedere intelectual, la vârstnici – consumul de peşte scade riscul de accidente vasculare, boală Alzheimer şi declin mental, păstrează memoria. Pentru sănătatea inimii şi a creierului este recomandat consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână.

muscle_brain

4. Ia-ţi doza zilnică de nuci şi ciocolată
Nucile şi seminţele sunt surse bune de acizi graşi Omega-3, dar şi vitamina E cu acţiune antioxidantă ce protejează celulele nervoase împotriva radicalilor liberi, păstrează funcţiile cognitive. Ciocolata neagră pe termen scurt, timp de 2-3 ore, sporeşte capacitatea de concentare a creierului, atenţia. Pe termen lung consumul de ciocolată neagră previne la vârstnici boala Alzheimer, declinul cognitiv.
Poţi savura zilnic până la 30g de ciocolată neagră cu nuci pentru a obţine beneficiile de care ai nevoie fără calorii în exces, grăsimi sau zahăr.

5. Avocado – bunul pentru creier gata de consum
Conţine grăsimi sănătoase mononesaturate ce previn bolile de inimă şi creşterea colesterolului, menţin elasticitatea vaselor de sânge. Pe lângă faptul că are nutrienţi benefici pentru creier, consumul de avocado oferă energie pentru un creier concentrat pe studiu şi învăţătură. În acelaşi timp este un aliment simplu ce se consumă crud şi un implus gustos pentru creier.

646x404

6. Fructele îmbunătăţesc activitatea creierului
Coacăza neagră, strugurii roşii şi negri, afinele, prunele, dar şi alte fructe de sezon, mere, pere, banane, citrice, dovleac, curmale japoneze, mango sporesc capacitatea de învăţare şi păstrează funcţiile creierului datorită conţinutului bogat de pigmenţi antocieni cu funcţie antioxidantă, vitamine şi minerale.

7. Creierul are nevoie de o dietă echilibrată şi variată
Dieta săracă în nutrienţi esenţiali alterează capacitatea de concentrare a creierului ce are nevoie de un meniu variat per ansamblu. În plus, o masă copioasă oboseşte şi scade din puterea de concentrare, iar prea puţine calorii – te vor face să te concentrezi pe senzaţia de foame. Benefic pentru creier este regimul alimentar echilibrat având în meniu alimente variate ce să conţină nutrienţi importanţi.

Nu uita să mânânci echilibrat, dar şi să dormi suficient, să te hidratezi la timp, să faci exerciţii fizice pentru a oxigena ţesuturile și să te relaxezi când ai nevoie – toate pentru un creier sănătos!

Multă sănătate!

Pentru a organiza corect regimul alimentar este important să cunoști compoziţia şi conţinutul caloric al alimentelor consumate. În plus, atunci când dorești să slăbești sau să-ți menții greutatea corporală, trebuie să fii atentă la numărul de calorii consumate. Vezi câte calorii conţin alimentele – Calculator calorii.

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Sex pe plajă: Heidi Klum se distrează cu iubitul său cu 14 ani mai mic!
Articolul anterior
Vino să susții tinerii frizeri în cadrul concursului „Junior cup”!
Articolul următor