Pe lânga consumul apei şi a altor lichide care hidratează şi oxigenează celulele sângelui, alimentele cu rol purifiant contribuie la curăţarea tractului digestiv şi stimularea funcţiilor ficatului. Există alimente care ajută la eliminarea substanţelor toxice acumulate în corp şi menţin o stare bună de sănătate.
1. Usturoiul
Este cunoscut ca antiviral, antibacterian şi antibiotic natural. Acesta conţine alicina, o substanţă care promovează producţia de celule albe şi ajută la eliminarea toxinelor din corp. Usturoiul are o compziţie complexă în care predomină hidraţii de carbon – fructozanii şi inulina, vitamina C, derivaţi sulfuraţi – aliina şi alicina, şi fitoncide, substanţe cu proprietăţi chimioterapeutice. Ustoriul se consumă cel crescut în condiţii ecologice, în grădina ta.
2. Ceapa
Bogată în sulf, care în combinaţie cu proteinele este foarte utilă pentru sănătatea ficatului şi eliminarea toxinelor, ceapa favorizează digestia, stimulând defecaţia. Consumată alături de legume crude bogate în fibre, precum broccoli, ţelina, morcovi, ceapa distruge toxinele acumulate în organism şi le elimină.
5 lucruri pe care nu le ştiai despre ceapă
3. Grepfrutul
Bogat în vitamina C, A, B5, acid folic, calciu, fibre, grepfrutul conţine o mare cantitate de antioxidanţi şi fitochimicale. Pulpa fructului, roz sau roşie, se datorează carotenoidelor cu activitate antioxidantă puternică. Grepfrutul conţine compuşi care stimulează producerea de enzime de detoxifiere a ficatului, precum şi un compus cunoscut ca naringenin, care determină ficatul să ardă grăsimi.
4. Avocado
Este una dintre cele mai bune surse de grăsimi sănătoase. Prin producerea de compuşi glutation, fructul promovează sănătatea ficatului, diminuază încărcătura toxică şi creşte puterea de curăţare. Acidul oleic din componenţa sa reduce nivelul de colsterol şi favorizează absorbţia substanţelor nutritive din alimente. Mai exact, orice preparat servit alături de avocado devine mult sănătos. Unele cercetări au arătat că prin consumul unui fruct de avocado, sau două pe săptămână, per o perioadă de minim 30 de zile, se poate repara un ficat deteriorat.
Vitamina care previne hemoroizii şi dilatarea venelor la picioare
5. Chefirul
Acidul lactic din chefir îmbunătăţeşte funcţiile stomacului şi tratează constipaţia, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate în tractul digestiv. Iaurtul mai conţine probiotice care protejează împotriva bacteriilor patogene. În plus, flora conţinută în iaurt produce acizi care distrug bacteriile nocive.
6. Sparanghelul
Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul unu în procesele de detoxifiere. Această legumă conţine glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante ce protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi şi cel al toxinelor. Leguma conţine kaliu şi asparigina, cunoscute pentru capacitatea de a induce diureza şi a îndepărta excesul de apă din organism, creşterea rezistenţei organismului la oboseală, asugurând funcţionarea normală a ficatului. Inulina, o altă substanţă benefică din sparanghel contribuie la dezvoltarea bacteriilor prietenoase pentru organism şi face digestia un proces mult mai uşor.
Nu ştiai! Greşeli alimentare care te împiedică să slăbeşti
7. Fasolea roşie
Aceasta conţine cantităţi importante de vitamina C, K, B1, B2, B6, acid folic, calciu, fier, magneziu, kaliu, zinc cupru, seleniu, acizi graşi Omega 3, fibre şi proteine. Conform unui studiu american, fasolea roşie este foarte bogată în antioxidanţi şi consumată regulat ajuta corpul să lupte împotriva unor boli grave, precum cancerul, menţinând în acelaşi timp mai mult tinereţea.