Alimentele care luptă cu cancerul de sân

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezis că numărul femeiilor cu cancer de sân va ajunge la o cifră alarmantă.

separator
cancer_la_san1

Depistarea precoce și tratamentele medicale sunt obligatorii, dar, în același timp, este important ca dieta noastră zilnică și alimentele pe care le mâncăm pregătesc organismul pentru a lupta cu celulele canceroase maligne.

cancer-legumecoTina Sapra, nutriționist și coordonator la Fortis Memorial Research Institute, împreună cu Dr. Mathur Vandana, nutriționist la Healthcare Metropolis, Mumbai, oferă o imagine de ansamblu despre alimente de top care pot preveni riscul de cancer de sân la femei.

Alimente care previn cancerul de sân

seminte-de-inSemințele de in

Poți consuma semințe de in sau ulei din semințe de in.  Acestea conțin substanțe care formează un scut de protecție împotriva celulelor canceroase. Poți pune o linguriță de semințe de in în iaurt sau salate. Sau adăuga ulei de semințe de in sosuri.

nuci_de_Brazilia_0000Alunele braziliene

Sunt o sursă bună în seleniu și fibre. Ajută împotriva inflamației și  îmbunătățesc sistemul imunitar pentru a preveni creșterea tumorii. Bucură-te de ele sau alege nucile, acestea conțin substanțe anticancer.

usturoiUsturoiul

Luptă împotriva cancerului, inclusiv rudele sale (ceapa și prazul) încetinesc creșterea tumorii și previn riscul de cancer de sân sau alte forme de cancer (de colon sau de prostată). Un cățel de usturoi îngerat în fiecare dimineață pentru a trăi o viață fără de cancer!

rodiaRodia

Acest fruct este recomandat pentru prevenirea cancerului de sân. Conține polifenol cu proprietăți antioxidante care previn dezvoltarea cancerului. Include acest fruct delicios în dieta ta și vei descoperi beneficiile eficiente de sănătate.

frunze verziLegumele cu frunze verzi

În această categorie intră varza, broccoli,  spanacul, salata etc. Legumele verzi conțin cele mai bune substanțe nutritive necesare organismului pentru   a omorî celulele canceroase. E timpul să adăugi unele verdețuri în dieta ta zilnică.

somon balığıSomonul

Este o mare sursă de omega-3 și vitaminele B12, D. Somonul oferă corpului tău nutrienții de care are nevoie pentru a reglementa creșterea celulelor și de a preveni cancerul. De fapt, vitamina B12 s-a dovedit eficientă în tratamentul cancerului. Somonul la abur sau grătar este un deliciu.

ceaiverdeCeaiul verde

Consumul regulat de ceai verde a fost asociat cu incidența mai mică a cazurilor de cancer de sân. Substanțele din acest tip de ceai oferă beneficii importante organismului tău. Consumă una sau doua cești de ceai verde pe zi și vei menține cancer la distanță.

ardeiArdeiul

Ardeiul iute conține o componentă activă, care scade rata de creștere a celulelor canceroase.

curcuma-reuCurcuma

Un condiment care luptă împotriva cancerului, inhibă multe tipuri de celule canceroase, inclusiv cancerul mamar, pulmonar, gastro-intestinal și cancerul de piele. Un vârf de cuțit de curcuma luptă cu cele mai dure celule cauzatoare de cancer.

fructe-de-padureFructele de pădure

Sunt surse bogate de antioxidanți ce reduc oxidarea și de formarea celulelor canceroase în organism. Adaugă afine la cereale de la micul dejun sau pune câteva fructe de zmeură în iaurt simplu când iai o gustare.

cerealeCerealele integrale

Bogat în vitamine, fibre și minerale esențiale acestea sunt o sursă bună de sănătate.

leguminoaseLeguminoasele

Lintea și fasole conțin acid folic, fibre și o serie de substanțe nutritive care previn riscul de apariție a cancerului.

Formula cea mai sănătoasă

O viață sănătoasă poate fi obținută cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat care să-i permită organismului să lupte cu diverși agenți patogeni, viruși și boli.

Băutura nr. 1 recomandată de dieteticieni care vă ajută să daţi jos din grăsimea viscerală

Grăsimea viscerală este cea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele, afectând sănătatea. Din fericire, pe lângă medicamente, dieteticienii spun că există o băutură care contribuie la scăderea acestui tip de ţesut adipos, scrie adevarul.ro

Grăsimea corporală îndeplinește diferite funcții importante în organismul uman, de la stocarea anumitor vitamine, până la menținerea căldurii. Dar există un tip de grăsime, care poate avea efecte negative asupra sănătăţii: grăsimea viscerală.

Deşi nu o vedem, ea se acumulează în jurul organelor interne precum ficatul, stomacul sau intestinele și poate crește semnificativ riscul de boli. Din fericire, spun dieteticienii, nu este nevoie de soluții complicate pentru a o ține sub control, pentru că există o băutură care ne poate ajuta în lupta cu acest tip de ţesut adipos şi pe care mulţi dintre noi o consumă de cum se trezesc dimineaţa. Este vorba despre atât de obişnuita cafea, potrivit eatingwell.

Potrivit unui studiu din 2025, realizat pe un eșantion de peste 45.000 de participanți, cei care au consumat zilnic această băutură (în medie 1,7 cești) au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de grăsime viscerală comparativ cu cei care nu o consumau deloc.

Dieteticianul Megan Byrd a explicat pe larg care este legătura dintre cafea şi scăderea stratului adipos din jurul organelor, precizând că multă vreme s-a crezut că factorul determinant este cafeina. C

u toate acestea, spune ea, un studiu recent nu a găsit același efect şi la ceaiul verde, care conține, de asemenea, cofeină, astfel că s-a ajuns la concluzia că diferenţa nu o face simpla prezenţă a cofeinei, ci concentraţia acesteia.

1. Stimulează metabolismul

Conținutul ridicat de cofeină accelerează metabolismul în repaus, ceea ce poate duce la arderea mai eficientă a caloriilor și la reducerea depozitelor adipoase. Unele cercetări au demonstrat o creștere a ratei metabolice cu până la 20% timp de câteva ore după consum.

„Cafeaua are, de obicei, mai multă cofeină decât ceaiul verde, ceea ce poate crește și mai mult rata metabolică în repaus. De fapt, unele studii au stabilit că, de fapt, cafeaua poate crește metabolismul timp de cel puțin trei ore după consum”, a explicat specialista.

2. Este bogată în antioxidanți

Cafeaua conține compuși precum acizii clorogenici și cafestolul, antioxidanți asociați cu reducerea grăsimii abdominale, a greutății corporale și a circumferinței taliei.

Fiecare ceașcă conține între 200 și 550 miligrame din acești compuși vegetali benefici, mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu, iar antioxidanții ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor.

În plus, includerea unui număr mare de antioxidanți în alimentație dumneavoastră este o altă modalitate de a reduce potențial grăsimea viscerală.

În mod specific, spune dieteticianul Beth Conlon, acizii clorogenici și cafestolul, ambele găsite în cafea, sunt doi antioxidanți care pot ajuta la pierderea grăsimii viscerale.

„Studiile au arătat că acizii clorogenici pot reduce grăsimea abdominală, greutatea corporală și circumferința taliei. Se crede că acești compuși pot influența metabolismul și descompunerea grăsimilor, oferind un mecanism potențial dincolo de efectele cafelei asupra grăsimii viscerale”, a explicat ea.

3. Cafeaua poate reduce apetitul

Cofeina are un efect asupra sistemului nervos central, putând diminua senzația de foame. Totuși, efectele variază în funcție de momentul în care este consumată, unele studii arătând că băutura este mai eficientă în reducerea apetitului atunci când este savurată după masă.

„Cofeina din cafea poate stimula sistemul nervos și poate reduce apetitul. În acest fel, cafeaua ar putea contribui la scăderea aportului caloric, reducând indirect grăsimea abdominală în timp”, a mai spus Beth Conlon, avertizând însă că aceasta nu este o mâncare în sine şi nu trebuie nicdecum să substituie alimentaţia.

„Cafeaua în sine nu este o masă! Este important să aveţi o nutriție adecvată și mese echilibrate pe tot parcursul zilei pentru o bună nutriție și sănătate”, recomandă ea.

Pentru efecte maxime, este recomandat consumul cafelei simple, fără adaosuri calorice excesive precum zahăr sau lapte. Cafeaua neagră este cea mai eficientă, însă, pentru cei care preferă un gust mai blând, adăugarea unei cantități mici de lapte vegetal (ovăz, migdale) este o opțiune potrivită.

Administrația Trump a anunțat că interzice toți coloranții artificiali din alimente

Administrația Donald Trump și-a anunțat marți intenția de a elimina din produsele alimentare toți coloranții artificiali autorizați în prezent în Statele Unite, o măsură susținută de experții în domeniul sănătății și care face obiectul unui consens politic rar întâlnit, transmite AFP.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) „va elimina de facto toți coloranții alimentari derivați din petrol în Statele Unite”, a anunțat noul său director, Marty Makary, în cadrul unei conferințe de presă.

În total, opt coloranți sintetici, toți derivați din petrol și acuzați de efecte nocive asupra sănătății, vor fi interziși treptat până la sfârșitul anului 2026.

„În ultimii 50 de ani, copiii americani au trăit din ce în ce mai mult într-un ambient toxic de substanțe chimice artificiale”, a spus el anterior, citând studii care leagă acești aditivi de hiperactivitate, diabet și cancer.

Acest anunț major îl urmează pe cel al administrației democrate anterioare, de la jumătatea lunii ianuarie, de a interzice din produsele alimentare un alt colorant artificial cunoscut sub numele de „Red 3” în America de Nord și E127 în Europa. Se știe de peste 30 de ani că acest aditiv provoacă cancer la animale.

Printre coloranții în cauză, roșul „Red 40” (denumit E129 în Europa) și culorile galben „Yellow 5” (E102) și „Yellow 6” (E110) sunt cei mai frecvent utilizați de industria alimentară”, a declarat pentru France Presse Peter Lurie, președintele asociației de apărare a consumatorilor Center for Science in the Public Interest (CSPI).

Până în prezent, acestea au fost identificate în mii de produse alimentare diferite, precum dulciuri, cereale, sosuri sau băuturi.Cu toate acestea, „niciunul dintre ele nu are vreo valoare nutritivă”, a explicat Lurie.

„În realitate, ele nu fac decât să inducă în eroare, să facă alimentele să pară mai roșii, mai albastre, mai fructate sau mai atractive decât sunt în realitate”. Și toate acestea în scopuri comerciale, a mai spus sursa citată.

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

De ce e bine să faci mai des sex iarna
Articolul anterior
Top 5 cărți recomandate de Lilu!
Articolul următor
Close menu