Alimentele fermentate: 3 beneficii pentru sănătate despre care nu ai știut

Potrivit unor studii există o legatură între bacteriile din intestine și sănătatea corpului în general. Iar cea mai buna modalitate de-a îmbunătăți flora intestinală este să consumi alimente fermentate bogate în probiotice. Iată câteva motive pentru care ar trebui să adaugi în dieta ta alimentele fermentate.

separator


Alimentele fermentate îmbunătățesc digestia
Alimentele fermentate sunt un fel de produse predigerate. Ceea ce înseamnă că sunt ușor de digerat, iar corpul poate absorbi lesne nutrienții din ele.

Fermentația îmbunătățește nivelul nutrienților din alimente
Nu doar ca nutrienții sunt mai ușor absorbiți din ele însă studiile au demonstrat că lactatele fermentate furnizează mai multe vitamine decât laptele obișnuit. De asemenea, legumele, fructele, fasolea și cerealele au mai mulți nutrienți după fermentație.

Fermentatia ajută, totodată, la eliminarea antinutrienților
Prin fermentație se elimină acidul fitic care există în cereale, fasole, mazare, semințe, nuci și alune. Reducerea nivelului de acid fitic ușureaza absorbția de minerale astfel ca și tranzitul intestinal se face mai rapid.

Care sunt cele 5 alimente fermentate pe care toată lumea trebuie să le consume:

1. Varza murată
Alimentul conține vitaminele C, B si K. De asemenea furnizează o mulțime de probiotice, printre care lactobacili și pediococcus. Dacă o cumperi din magazin și nu o faci în casă alege sortimentul nepasteurizat.

2. Kimchi
Se face din mai multe straturi de frunze de varză chinezeasca, care se îndeasă intr-un vas mare de lut cu praz, usturoi, ghimbir, ardei iuti rosii și pește sarat și se acoperă cu o marinată. Provine din bucataria coreană. Contine vitamina C și caroten. Se consumă de obicei drept garnitură sau cu o tocăniță.

3. Miso
Facută din boabe de soia fermentată, miso este o sursa excelentă de mangan, zinc și antioxidanți. Este adesea folosită în retetele de supă, însă poate fi utilizată și în alte rețete.

4. Iaurt de cocos
Iaurtul de cocos are un conținut ridicat de probiotice și este mai ușor de digerat decat iaurtul obișnuit. Nuca de cocos este antivirală, antifungică și ancibacteriană și, în plus, este bogată în electroliți, calciu, potasiu și magneziu.

5. Murături
Salata de muraturi conține culturi de bacteria active și enzime. La fel ca și în cazul sauerkraut asigură-te că alegi varianta nepasteurizată.

Sursa

Micul dejun care curăță organismul de toxine. Poți slăbi 5 kilograme într-o lună

Micul dejun care curata organismul de toxine si te ajuta sa slabesti cu 5 kg intr-o luna. Cantitatea mare de vitamine și minerale pe care o oferă acest mic dejun va îmbunătăți starea părului și a pielii, vă va îmbunătăți metabolismul și va îmbunătăți funcționarea generală a corpului, scrie doctorulzilei.ro.

Mic dejun eficient, favorizează pierderea în greutate

Potrivit nutriționiștilor, acest mic dejun este extrem de eficient. Consumul acestuia favorizează pierderea în greutate prin stimularea arderii grăsimilor și a caloriilor. Este necesar să-l consumi cel puțin o lună, iar slăbirea maximă care se poate realiza cu ajutorul lui într-o lună este de 11 kilograme.

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 linguri de ovăz rulat 1 cană sau 250 ml chefir organic (iaurt cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, o opțiune)
  • 1 lingurita cacao pudra
  • 1 linguriță de semințe de in
  • 5-7 prune uscate

Acest mic dejun se prepară noaptea și se mănâncă dimineața.

Mai întâi, turnați 100 ml de apă clocotită peste prune, așezându-le în prealabil într-un bol. Apoi acoperiți-le și lăsați timp de aproximativ 10 minute. Într-un alt castron, puneți ovăzul, cacao și semințele de in. Apoi adăugați chefir și amestecați totul. Tăiați mărunt prunele înmuiate și adăugați-le la amestec. Alternativ, puteți folosi un robot de bucătărie pentru a face o pastă. Amesteca totul si da la frigider pana dimineata.

Dimineața, savurați un mic dejun delicios și sănătos. Primele rezultate pozitive vor apărea într-o săptămână. Publicația adaugă că este posibil să aveți o senzație ciudată în stomac în prima zi, dar aceasta va dispărea odată cu al doilea mic dejun. Beneficiile acestui mic dejun se datorează ingredientelor din el. Toate au un efect benefic asupra activității gastro-intestinale.

Chefirul nu numai că stimulează peristaltismul, dar conține și bacterii benefice, care sunt la baza bunei funcționări nu numai a tractului gastrointestinal, ci și a întregului organism. Vitamina F, care este conținută în semințele de in, este implicată activ în metabolismul grăsimilor și colesterolului (această vitamină nu este sintetizată în organism). Vitaminele A și E („vitaminele tinereții”) au un efect benefic asupra pielii – datorită lor, semințele de in și-au găsit utilizare în multe rețete cosmetice.

În plus, semințele de in sunt o sursă importantă de seleniu, care, la rândul său, previne dezvoltarea tumorilor, curăță corpul de metale grele și ajută la îmbunătățirea vederii și a activității creierului. Semințele de in sunt, de asemenea, bogate în lecitină, care este bună pentru sănătatea ochilor și cardiovasculară.

Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la recipientele din plastic

Cercetările în domeniu au demonstrat că anumite tipuri de plastic îți afectează direct sănătatea. Unele dintre ele conțin ftalați (polietilentereftalat), niște compuși toxici care se transferă în alimente atunci când în recipiente se toarnă lichide fierbinți, scrie realitatea.net. 

Aceștia perturbă activitatea hormonala, afectează aparatul reproducător masculin și declanșează crize de astm la copii.

Alte recipiente conțin bisfenol A (BPA), o substanță care poate da infertilitate la femei și care afectează creșterea și dezvoltarea în cazul copiilor.

BPA-ul se eliberează în mâncare, sub influență căldurii. Prin urmare, nu este bine să încălzești mâncarea la microunde, în recipiente de plastic, sau să îți bei cafeaua în pahare de unică folosință.

Veselă și tacâmurile de unică folosință conțin și ele compuși cu potențial cancerigen, cum ar fi stirenul. Expunerea la stiren pe perioada îndelungată crește foarte mult riscul de cancer, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Caserolele, sticlele și paharele care conțin BPA pot cauza cancer și diabet. În plus, te predispun la multe alte probleme printre care:

– leziuni ale creierului;
– nivel de agresivitate crescut;
– sistem imunitar slăbit;
– afecțiuni ovariene, tulburări menstruale sau infertilitate;
– cantitatea de spermă diminuată;
– avort spontan;
– afectarea dezvoltării fătului sau chiar decesul bebelușului la naștere.

De ce nu e bine să refolosești sticlele din plastic

Multe persoane refolosesc sticle din plastic pentru a le umple cu apă sau sucuri ori pentru a depozita în ele vinul făcut la țară, spre exemplu.

Chiar dacă le speli foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, aceste recipiente pot reține colonii întregi de bacterii periculoase. Și dacă le dezinfectezi cu soluții speciale, bacteriile se pot dezvoltă și înmulți ulterior.

Agenții patogeni se formează atât pe suprafață sticlelor din plastic, cât și în zgârieturile și crăpăturile de la suprafață acestora, invizibile cu ochiul liber.

Dacă ai obiceiul să reumpli sticlă cu apă de la dozator, renunță să o mai faci. Poți avea simptome similiare toxiinfecției alimentare: greață, vărsături, diaree sau crampe abdominale.

Și sticlele din plastic reutilizabile se pot contamina cu baterii, mai ales când nu sunt spălate corect sau sunt deteriorate. Spălarea și utilizarea frecvența a recipientelor din plastic cu apă foarte fierbinte duce la apariția unor crăpături invizibile în structura lor.

5 sfaturi de care trebuie să ții cont

– Verifică codul de reciclare de pe ambalaj. Nu cumpără recipiente inscripționate cu cifrele 3 sau 7, conțin cele mai nocive substanțe. Evita să cumperi recipiente fără niciun cod trecut pe ele.

– Nu încălzi mâncarea în recipiente de plastic decât dacă au indicat pe ele simbolul de siguranță pentru microunde.

– Nu pune PET-uri cu apă la congelator! Plasticul eliberează în apă înghețată dioxină, o substanță foarte toxică, ce poate cauza cancer.

– Nu expune PET-ul la căldură. Toxinele din plastic vor trece în apă

– Cumpără doar veselă de unică folosință, de culoare mata, inscripționată cu cifrele 2, 4 sau 5.

Prunele uscate pot preveni bolile cronice

Prunele uscate sunt fructe delicioase și versatile, care pot fi consumate ca atare, adăugate la diverse preparate culinare. Pe lângă gustul lor plăcut, prunele uscate au o serie de beneficii pentru sănătate, care le fac o alegere excelentă pentru o alimentație sănătoasă.

Iată care sunt beneficiile prunelor uscate pentru sănătate:

Ameliorează constipația. Prunele uscate sunt o sursă excelentă de fibre, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. Fibrele ajută la menținerea mișcării intestinale regulate și la prevenirea constipației.

Consumul de prune uscate scade tensiunea arterială.  Prunele uscate sunt bogate în potasiu, un mineral care ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Protejează oasele.  Prunele uscate sunt o sursă bună de calciu, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor. Calciul ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Ameliorează simptomele hepatitei.  Prunele uscate au proprietăți antioxidante care pot ajuta la ameliorarea simptomelor hepatitei.

Consumul  regulat de prune uscate reduce riscul de cancer.   Prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Daunele oxidative sunt asociate cu un risc crescut de cancer.

Cantitatea recomandată pentru consum zilnic.  Se recomandă să consumați 5-10 prune uscate pe zi pentru a obține beneficiile lor pentru sănătate.

Prunele uscate sunt un fruct sănătos și delicios care poate fi inclus cu ușurință în dieta zilnică. Consumul regulat de prune uscate poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale și la reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni cronice.

sursa: www.nordnews.md

Analizele sunt gata! Ce se întâmplă cu tânărul român suspect de coronavirus, care a îngrijit pacienți infectați în Germania?
Articolul anterior
În Moldova vine primăvara! Temperaturile cresc până la +15 grade
Articolul următor