Paştele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. Şi, după cum e obiceiul, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, şi întind mese în cimitir. Iată câteva idei de bucate gustoase, care nu se vor altera rapid.
Plăcinte poale-n brâu
Această plăcintă în foi este foarte ușor de preparat. Din start vreau să spun că gustul acestui aluat se deosebește radical de cel în foi, cumpărat din magazine. Aluatul este foarte gustos, fraged, nu se simte gustul de aluat în foi.
Ingrediente pentru aluat: 700 g făină, 4 ouă, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte, 4 linguri de zahăr, sare, un pachețel de drojdie uscată, un ou pt uns pe deasupra.
Ingrediente pentru umplutură: 300 g brânză de vaci proaspătă, 1 ou, o lingură de griș, 5 linguri de zahăr, un pachețel de zahăr vanilat, 2 mâini de stafide.
Mod de preparare
Mai întâi prepari maiaua: ia o lingură de lapte cald și amestecă-l cu drojdia, cu puțin zahăr și o linguriță de făină. Apoi pune restul de lapte la fiert cu o lingură de ulei. Când a dat în clocot, ia laptele de pe foc deoparte și adaugă o mână de făină amestecând continuu cu o lingură de lemn ca să se omogenizeze aluatul. Lasă-l la răcit.
Restul de făină pune-o într-un bol mai mare, fă o gaură în mijloc și pune acolo maiaua, ouăle, sarea, untul și aluatul opărit. Amestecă bine și frământă până când obţii un aluat potrivit de tare, bun de întins. Continuă frământatul, adăugând cele 3 linguri de ulei rămase, cca 15 minute, apoi lasă aluatul la dospit până când și-a dublat volumul.
După care împărți aluatul în mici turtițe, pe care le aplatizezi cu mâna în formă aproximativ pătrată. Umple fiecare plăcintă cu un amestec format din brânza de vaci, ou, zahăr, stafide, zahăr vanilat și griș. Dacă brânza nu este îndeajuns de grasă, se poate adăuga puțin unt sau smântână în umplutură.
După care se adună colțurile plăcintei, câte două, ca în pozele de mai jos.
Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei sau cu unt solid. Se mai lasă cca 15 minute la crescut, eventual până când cuptorul este bine încălzit, apoi se ung cu ou bătut și se coc la foc potrivit până când se rumenesc frumos. Când se mai răcoresc un pic, se desprind cu lama unui cuțit de fundul tăvii și se pudrează.
Umplutura se poate face din varză, ciuperci, brânză cu mărar etc.
Plăcinte în foi
Ingrediente: aluat în foi, brânză de vaci 800 gr, 2 ouă, sare, 1 ou pentru uns plăcintele.
Mod de preparare: Din 4 bucăți de aluat în foi, obții 8 plăcinte de lungimea tăvii.
Într-un vas se amestecă brânza de vaci (scursă bine) ouăle și puțină sare. Sau dacă dorești poți face orice umplutură.
Aluatul se scoate din frigider cu vreo 15-20 minute înainte de a fi întins, pentru ca să se încălzească puțin, ca să întinzi mai ușor aluatul.
Se încălzește cuptorul până la temperatura de 200-220 C.
Se întinde fiecare bucată de aluat de o lungime mai mare decât lungimea tăvii cu 10 cm și în lățime de 25-30 cm. Se împarte aluatul de-a lungul în 2 părți egale și se repartizează umplutura de brânză.
Un secret, la care vreau să-ți atrag atenția. Aluatul trebuie de întins ușurel și repede, fără să-l apeși tare.
Se rulează prima jumătate a aluatului cu umplutură și se așează pe tava unsă cu puțin ulei. Se rulează a doua jumătate a aluatului cu umplutură și la fel se pune cu atenție în tavă.
Aranjate în tavă se taie cu cuțitul ascuțit perpendicular peste ele, dar nu până la capăt, ca să le putem rupe mai bine după coacerea lor.
Se bate separat un ou și se unge cu o pensulă pe toată suprafața plăcintelor.
Se pune tava în cuptorul încins bine.
Se coc la foc inițial – 7-10 minute, ca să prindă o pojghiță, apoi se scade focul până la 160-170C și se mai coc încă 10 minute, după aceea, din nou se adaugă temperatura mare de 200 C și se mai coc încă 5-8 minute, până se rumenesc mai bine.
Se scot din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcească – cam 10 minute și se servesc la masă.
Dacă vei aranja în tavă numai 6 sau 7 plăcinte, adică vei lăsa puțină distanță între ele, se vor rumeni mai bine și vor fi mai crocante.
Prăjitură negresă
Ingrediente: 6 ouă, 6 linguri cu zahăr, 6 linguri cu făină, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu apă, 1 praf de copt dizolvat în zeamă de la 1 lămâie, 3 gălbenușuri de ou, 2 pahare zahăr tos, 3-4 linguri de lapte, 3 linguri cu cacao, 1 lingură cu ness, 100 g de unt, 3 albușuri, 2 pahare cu zahăr tos, 1 baton ciocolată.
Mod de preparare:
Blat: Se bat albușurile spumă cu 6 linguri de zahăr și 6 linguri de apă. Se adaugă 6 gălbenușuri, 6 linguri de făină, cacao și praful de copt. Se toarnă în tava unsă și tapetată cu făină și se coace blatul la foc potrivit. Se încearcă după 1/2 oră cu un pai dacă s-a copt blatul.
Crema: Se dizolvă la foc mic zahărul împreună cu laptele, cacaoa și nessul, până se îngroașă ca o smântână, se adaugă ouăle. Se ia de pe foc se răcește și se adaugă untul. Se omogenizează.
Glazura: Se bat albușurile spumă cu 2 pahare de zahăr tos până la întărirea compoziției, ca la bezea. Crema se pune pe blat, deasupra se pune glazura albă.
Sărățele cu brânză și chimen
Ingrediente: 300 g brânză telemea, 2 lingurițe chimen, făină cât este necesar, un pachet margarină, un iaurt mic, 2 ouă, 3 gălbenușuri pentru uns, un plic drojdie uscată.
Mod de preparare: Dizolvă drojdia în două-trei linguri de apă călduță. Margarina ținută la temperatura camerei o rupi bucățele și o adaugi în vasul în care faci aluatul pentru sărățele. Pune și cele două ouă.
Adaugă brânza dată prin răzătoare sau fărâmițată cu mâna, iaurtul și cele două lingurițe de chimen.
Amestecă compoziția și apoi adaugă făina. Frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Aluatul de sărățele trebuie să fie tare. Lasă aluatul la crescut între o jumătate de oră și o oră. Aluatul de sărățele nu trebuie lăsat la căldură, așa cum se procedează de obicei, ci îl lași să crească fără niciun fel de ajutor.
Presară făina pe blatul de lucru și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor până când obții o foaie de grosimea mai subțire de un deget. Foaia se unge cu gălbenușurile bătute și se presară cu brânză rasă sau cașcaval.
Taie foaia în fâșii de dimensiunea dorită. În tavă pune hârtia de copt. Se țin sărățelele la cuptor un sfert de oră, atât cât să se rumenească puțin.
Rulada cu ciuperci și cașcaval
Ingrediente pentru blat: 200 g unt, 350 g lapte, 4 ouă, 200 g făină, 1 praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură: 1 lingură ulei de măsline, 400 g ciuperci din conservă, 250 g cașcaval, sare, piper, 1 legătură mărar.
Pentru topping: 100 g cașcaval ras.
Mod de preparare: Topește untul într-o tigaie mai mare. Într-un vas pune untul topit și încorporează făina. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și amestecă până se omogenizează compoziția. Toarnă apoi laptele călduț și amestecă ușor. La final adaugă albușurile bătute spumă tare cu un praf de sare. Toarnă aluatul într-o tavă, în care ai pus hârtie de copt. Coace rulada 35- 45 de minute în cuptorul încălzit la 180°C.
Cât timp aceasta se coace, călește ciupercile în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adaugă mărarul tocat mărunt și așează cu sare și piper.
Când blatul este copt, îl scoți răsturnându-l peste un prosop umezit. Dezlipește ușor hârtia de copt și acoperă-l cu prosop umed. Lasă câteva minute să se răcească, apoi pune ciupercile peste blat. Le acoperi cu un strat de cașcaval ras.
Rulează ușor cu ajutorul prosopului, presară cașcavalul ras pentru topping și învelește rulada într-o folie alimentară, sau folie de staniol. O dai la rece pentru câteva ore, apoi o poți tăia felii.
Rulada tricolor
Ingrediente aluat galben: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță mică praf de copt, 3-4 linguri brânză rasă.
Ingrediente aluat verde: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de spanac, sare.
Ingrediente aluat portocaliu: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de pastă de ardei, sare.
Ingrediente pentru umplutură: 200 g cremă de brânză, 3 linguri smântână, condimente.
Mod de preparare: Ai nevoie de trei boluri în care vei face în același timp cele trei compoziții de aluat.
Pentru aluatul verde, se separă ouăle, iar cele 2 gălbenușuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, sare și 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albușurile se bat tare și se încorporează în primul amestec.
Pentru aluatul portocaliu se repetă același procedeu ca mai sus, doar că se înlocuiește spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge și pasta de roșii, dar culoarea nu va fi așa vie.
Pentru aluatul alb, la fel se repetă procedeul, dar folosești 2 linguri de brânză sărată fărâmițată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.
Când toate sunt gata, în tava mare de la aragaz se pune o hârtie de copt și se întind compozițiile alternându-le după imaginație, ca în imagine.
Se dă la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se răstoarnă peste un prosop umed și se rulează.
Se lasă să se răcească, iar între timp crema de brânză o freci cu smântână și o condimentezi. Apoi o întinzi pe rulada și o rulezi din nou.
Se dă la rece. Se taie înainte de servire.