6 reţete uşor de gătit pentru Paştele Blajinilor

Paştele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. Şi, după cum e obiceiul, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, şi întind mese în cimitir.  Iată câteva idei de bucate gustoase, care nu se vor altera rapid.

separator

Plăcinte poale-n brâu

Această plăcintă în foi este foarte ușor de preparat. Din start vreau să spun că gustul acestui aluat se deosebește radical de cel în foi, cumpărat din magazine. Aluatul este foarte gustos, fraged, nu se simte gustul de aluat în foi.

Ingrediente pentru aluat: 700 g făină,  4 ouă, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte, 4 linguri de zahăr, sare, un pachețel de drojdie uscată, un ou pt uns pe deasupra.

Ingrediente pentru umplutură: 300 g brânză de vaci proaspătă, 1 ou, o lingură de griș, 5 linguri de zahăr, un pachețel de zahăr vanilat, 2 mâini de stafide.

poale in brau poale in brau1

Mod de preparare

Mai întâi prepari maiaua: ia o lingură de lapte cald și amestecă-l cu drojdia, cu puțin zahăr și o linguriță de făină. Apoi pune restul de lapte la fiert cu o lingură de ulei. Când a dat în clocot, ia laptele de pe foc deoparte și adaugă o mână de făină amestecând continuu cu o lingură de lemn ca să se omogenizeze aluatul. Lasă-l la răcit.

Restul de făină pune-o într-un bol mai mare, fă o gaură în mijloc și pune acolo maiaua, ouăle, sarea, untul și aluatul opărit. Amestecă bine și frământă până când obţii un aluat potrivit de tare, bun de întins. Continuă frământatul, adăugând cele 3 linguri de ulei rămase, cca 15 minute, apoi lasă aluatul la dospit până când și-a dublat volumul.

După care împărți aluatul în mici turtițe, pe care le aplatizezi cu mâna în formă aproximativ pătrată. Umple fiecare plăcintă cu un amestec format din brânza de vaci, ou, zahăr, stafide, zahăr vanilat și griș. Dacă brânza nu este îndeajuns de grasă, se poate adăuga puțin unt sau smântână în umplutură.

După care se adună colțurile plăcintei, câte două, ca în pozele de mai jos.

Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei sau cu unt solid. Se mai lasă cca 15 minute la crescut, eventual până când cuptorul este bine încălzit, apoi se ung cu ou bătut și se coc la foc potrivit până când se rumenesc frumos.  Când se mai răcoresc un pic, se desprind cu lama unui cuțit de fundul tăvii și se pudrează.

Umplutura se poate face din varză, ciuperci, brânză cu mărar etc.

Sursa

Plăcinte în foi

Ingrediente: aluat în foi, brânză de vaci 800 gr, 2 ouă, sare, 1 ou pentru uns plăcintele.

Mod de preparare: Din 4 bucăți de aluat în foi, obții 8 plăcinte de lungimea tăvii.

Într-un vas se amestecă brânza de vaci (scursă bine) ouăle și puțină sare. Sau dacă dorești poți face orice umplutură.

placinta

Aluatul se scoate din frigider cu vreo 15-20  minute înainte de a fi întins, pentru ca să se încălzească puțin, ca să întinzi mai ușor aluatul.

Se încălzește cuptorul până la temperatura de 200-220 C.

Se întinde fiecare bucată de aluat de o lungime mai mare decât  lungimea tăvii cu 10 cm și în lățime de 25-30 cm. Se împarte aluatul de-a lungul în 2 părți egale și se repartizează umplutura de brânză.

Un secret,  la care vreau să-ți atrag atenția. Aluatul trebuie de întins  ușurel și repede, fără să-l apeși tare.

Se rulează prima jumătate a aluatului cu umplutură și se așează pe tava unsă cu puțin ulei. Se rulează a doua jumătate a aluatului cu umplutură și la fel se pune cu atenție în tavă.

Aranjate în tavă se taie cu cuțitul ascuțit perpendicular peste ele, dar nu până la capăt, ca să le putem rupe mai bine după coacerea lor.

Se bate separat un ou și se unge cu o pensulă pe toată suprafața plăcintelor.

Se pune tava în cuptorul încins bine.

Se coc la foc inițial – 7-10 minute, ca să prindă  o pojghiță, apoi se scade focul până la 160-170C  și se mai coc încă 10 minute, după aceea, din nou se adaugă temperatura  mare de 200 C și se mai coc încă 5-8 minute, până  se rumenesc mai bine.

Se scot din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcească – cam 10 minute și se servesc  la masă.

Dacă vei aranja în tavă numai 6 sau 7 plăcinte, adică vei lăsa puțină distanță între ele, se vor rumeni mai bine și vor fi mai crocante.

Sursa

Prăjitură negresă

Ingrediente: 6 ouă, 6  linguri cu zahăr, 6 linguri cu  făină, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu  apă, 1 praf de copt dizolvat în zeamă de la 1 lămâie, 3 gălbenușuri de ou, 2 pahare zahăr tos, 3-4 linguri de lapte, 3 linguri cu cacao, 1 lingură cu ness, 100 g de unt, 3 albușuri, 2 pahare cu  zahăr tos, 1 baton ciocolată.

negrese

Mod de preparare:

Blat: Se bat albușurile spumă cu 6 linguri de zahăr și 6 linguri de apă.  Se adaugă 6 gălbenușuri, 6 linguri de făină, cacao și praful de copt.  Se toarnă în tava unsă și tapetată cu făină și se coace blatul la foc potrivit.  Se încearcă după 1/2 oră cu un pai dacă s-a copt blatul.

Crema: Se dizolvă la foc mic zahărul împreună cu laptele, cacaoa și nessul, până se îngroașă ca o smântână, se adaugă ouăle. Se ia de pe foc se răcește și se adaugă untul.  Se omogenizează.

Glazura: Se bat albușurile spumă cu 2 pahare de zahăr tos până la întărirea compoziției, ca la bezea. Crema se pune pe blat, deasupra se pune glazura albă.

Sursa

Sărățele cu brânză și chimen

Ingrediente: 300 g brânză telemea, 2 lingurițe chimen, făină cât este necesar, un pachet margarină, un iaurt mic, 2 ouă, 3 gălbenușuri pentru uns, un plic drojdie uscată.

Mod de preparare: Dizolvă drojdia în două-trei linguri de apă călduță. Margarina ținută la temperatura camerei o rupi bucățele și o adaugi în vasul în care faci aluatul pentru sărățele. Pune și cele două ouă.

saratele

Adaugă brânza dată prin răzătoare sau fărâmițată cu mâna, iaurtul și cele două lingurițe de chimen.

Amestecă compoziția și apoi adaugă făina. Frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Aluatul de sărățele trebuie să fie tare. Lasă aluatul la crescut între o jumătate de oră și o oră. Aluatul de sărățele nu trebuie lăsat la căldură, așa cum se procedează de obicei, ci îl lași să crească fără niciun fel de ajutor.

Presară făina pe blatul de lucru și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor până când obții o foaie de grosimea mai subțire de un deget. Foaia se unge cu gălbenușurile bătute și se presară cu brânză rasă sau cașcaval.
Taie foaia în fâșii de dimensiunea dorită. În tavă pune hârtia de copt. Se țin sărățelele la cuptor un sfert de oră, atât cât să se rumenească puțin.

Sursa

Rulada cu ciuperci și cașcaval

Ingrediente pentru blat: 200 g unt, 350 g lapte, 4 ouă, 200 g făină, 1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură: 1 lingură ulei de măsline, 400 g ciuperci din conservă, 250 g cașcaval, sare, piper, 1 legătură mărar.

Pentru topping: 100 g cașcaval ras.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval1 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval2 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval3

Mod de preparare: Topește untul într-o tigaie mai mare. Într-un vas pune untul topit și încorporează făina. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și amestecă până se omogenizează compoziția. Toarnă apoi laptele călduț și amestecă ușor. La final adaugă albușurile bătute spumă tare cu un praf de sare. Toarnă aluatul într-o tavă, în care ai pus hârtie de copt. Coace rulada 35- 45 de minute în cuptorul încălzit la 180°C.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval4 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval5 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval6

Cât timp aceasta se coace, călește ciupercile în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adaugă mărarul tocat mărunt și așează cu sare și piper.

Când blatul este copt, îl scoți răsturnându-l peste un prosop umezit. Dezlipește ușor hârtia de copt și acoperă-l cu prosop umed. Lasă câteva minute să se răcească, apoi pune ciupercile peste blat. Le acoperi cu un strat de cașcaval ras.

Rulează ușor cu ajutorul prosopului, presară cașcavalul ras pentru topping și învelește rulada într-o folie alimentară, sau folie de staniol. O dai la rece pentru câteva ore, apoi o poți tăia felii.

Sursa

Rulada tricolor

Ingrediente aluat galben: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță mică praf de copt, 3-4 linguri brânză rasă.

rulada tricolor1

Ingrediente aluat verde: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de spanac, sare.

rulada tricolor2

Ingrediente aluat portocaliu:  2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de pastă de ardei, sare.

rulada tricolor3

Ingrediente pentru umplutură: 200 g cremă de brânză, 3 linguri smântână, condimente.

Mod de preparare: Ai nevoie de trei boluri în care vei face în același timp cele trei compoziții de aluat.

Pentru aluatul verde, se separă ouăle, iar cele 2 gălbenușuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, sare și 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albușurile se bat tare și se încorporează în primul amestec.

rulada tricolor4 rulada tricolor5 rulada tricolor6

Pentru aluatul portocaliu se repetă același procedeu ca mai sus, doar că se înlocuiește spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge și pasta de roșii, dar culoarea nu va fi așa vie.

rulada tricolor7

Pentru aluatul alb, la fel se repetă procedeul, dar folosești 2 linguri de brânză sărată fărâmițată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.

rulada tricolor8Când toate sunt gata, în tava mare de la aragaz se pune o hârtie de copt și se întind compozițiile alternându-le după imaginație, ca în imagine.

Se dă la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se răstoarnă peste un prosop umed și se rulează.

Se lasă să se răcească, iar între timp crema de brânză o freci cu smântână și o condimentezi. Apoi o întinzi pe rulada și o rulezi din nou.

Se dă la rece. Se taie înainte de servire.

Sursa

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

A băut prea mult ceai şi a făcut pietre la rinichi!
Articolul anterior
Legătura dintre grupele de sânge şi apariţia unor boli
Articolul următor