6 reţete uşor de gătit pentru Paştele Blajinilor

Paştele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați. Şi, după cum e obiceiul, credincioşii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, şi întind mese în cimitir.  Iată câteva idei de bucate gustoase, care nu se vor altera rapid.

separator

Plăcinte poale-n brâu

Această plăcintă în foi este foarte ușor de preparat. Din start vreau să spun că gustul acestui aluat se deosebește radical de cel în foi, cumpărat din magazine. Aluatul este foarte gustos, fraged, nu se simte gustul de aluat în foi.

Ingrediente pentru aluat: 700 g făină,  4 ouă, 100 g unt, 4 linguri de ulei, 100 ml lapte, 4 linguri de zahăr, sare, un pachețel de drojdie uscată, un ou pt uns pe deasupra.

Ingrediente pentru umplutură: 300 g brânză de vaci proaspătă, 1 ou, o lingură de griș, 5 linguri de zahăr, un pachețel de zahăr vanilat, 2 mâini de stafide.

poale in brau poale in brau1

Mod de preparare

Mai întâi prepari maiaua: ia o lingură de lapte cald și amestecă-l cu drojdia, cu puțin zahăr și o linguriță de făină. Apoi pune restul de lapte la fiert cu o lingură de ulei. Când a dat în clocot, ia laptele de pe foc deoparte și adaugă o mână de făină amestecând continuu cu o lingură de lemn ca să se omogenizeze aluatul. Lasă-l la răcit.

Restul de făină pune-o într-un bol mai mare, fă o gaură în mijloc și pune acolo maiaua, ouăle, sarea, untul și aluatul opărit. Amestecă bine și frământă până când obţii un aluat potrivit de tare, bun de întins. Continuă frământatul, adăugând cele 3 linguri de ulei rămase, cca 15 minute, apoi lasă aluatul la dospit până când și-a dublat volumul.

După care împărți aluatul în mici turtițe, pe care le aplatizezi cu mâna în formă aproximativ pătrată. Umple fiecare plăcintă cu un amestec format din brânza de vaci, ou, zahăr, stafide, zahăr vanilat și griș. Dacă brânza nu este îndeajuns de grasă, se poate adăuga puțin unt sau smântână în umplutură.

După care se adună colțurile plăcintei, câte două, ca în pozele de mai jos.

Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei sau cu unt solid. Se mai lasă cca 15 minute la crescut, eventual până când cuptorul este bine încălzit, apoi se ung cu ou bătut și se coc la foc potrivit până când se rumenesc frumos.  Când se mai răcoresc un pic, se desprind cu lama unui cuțit de fundul tăvii și se pudrează.

Umplutura se poate face din varză, ciuperci, brânză cu mărar etc.

Sursa

Plăcinte în foi

Ingrediente: aluat în foi, brânză de vaci 800 gr, 2 ouă, sare, 1 ou pentru uns plăcintele.

Mod de preparare: Din 4 bucăți de aluat în foi, obții 8 plăcinte de lungimea tăvii.

Într-un vas se amestecă brânza de vaci (scursă bine) ouăle și puțină sare. Sau dacă dorești poți face orice umplutură.

placinta

Aluatul se scoate din frigider cu vreo 15-20  minute înainte de a fi întins, pentru ca să se încălzească puțin, ca să întinzi mai ușor aluatul.

Se încălzește cuptorul până la temperatura de 200-220 C.

Se întinde fiecare bucată de aluat de o lungime mai mare decât  lungimea tăvii cu 10 cm și în lățime de 25-30 cm. Se împarte aluatul de-a lungul în 2 părți egale și se repartizează umplutura de brânză.

Un secret,  la care vreau să-ți atrag atenția. Aluatul trebuie de întins  ușurel și repede, fără să-l apeși tare.

Se rulează prima jumătate a aluatului cu umplutură și se așează pe tava unsă cu puțin ulei. Se rulează a doua jumătate a aluatului cu umplutură și la fel se pune cu atenție în tavă.

Aranjate în tavă se taie cu cuțitul ascuțit perpendicular peste ele, dar nu până la capăt, ca să le putem rupe mai bine după coacerea lor.

Se bate separat un ou și se unge cu o pensulă pe toată suprafața plăcintelor.

Se pune tava în cuptorul încins bine.

Se coc la foc inițial – 7-10 minute, ca să prindă  o pojghiță, apoi se scade focul până la 160-170C  și se mai coc încă 10 minute, după aceea, din nou se adaugă temperatura  mare de 200 C și se mai coc încă 5-8 minute, până  se rumenesc mai bine.

Se scot din cuptor, se lasă puțin în tavă să se răcească – cam 10 minute și se servesc  la masă.

Dacă vei aranja în tavă numai 6 sau 7 plăcinte, adică vei lăsa puțină distanță între ele, se vor rumeni mai bine și vor fi mai crocante.

Sursa

Prăjitură negresă

Ingrediente: 6 ouă, 6  linguri cu zahăr, 6 linguri cu  făină, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu  apă, 1 praf de copt dizolvat în zeamă de la 1 lămâie, 3 gălbenușuri de ou, 2 pahare zahăr tos, 3-4 linguri de lapte, 3 linguri cu cacao, 1 lingură cu ness, 100 g de unt, 3 albușuri, 2 pahare cu  zahăr tos, 1 baton ciocolată.

negrese

Mod de preparare:

Blat: Se bat albușurile spumă cu 6 linguri de zahăr și 6 linguri de apă.  Se adaugă 6 gălbenușuri, 6 linguri de făină, cacao și praful de copt.  Se toarnă în tava unsă și tapetată cu făină și se coace blatul la foc potrivit.  Se încearcă după 1/2 oră cu un pai dacă s-a copt blatul.

Crema: Se dizolvă la foc mic zahărul împreună cu laptele, cacaoa și nessul, până se îngroașă ca o smântână, se adaugă ouăle. Se ia de pe foc se răcește și se adaugă untul.  Se omogenizează.

Glazura: Se bat albușurile spumă cu 2 pahare de zahăr tos până la întărirea compoziției, ca la bezea. Crema se pune pe blat, deasupra se pune glazura albă.

Sursa

Sărățele cu brânză și chimen

Ingrediente: 300 g brânză telemea, 2 lingurițe chimen, făină cât este necesar, un pachet margarină, un iaurt mic, 2 ouă, 3 gălbenușuri pentru uns, un plic drojdie uscată.

Mod de preparare: Dizolvă drojdia în două-trei linguri de apă călduță. Margarina ținută la temperatura camerei o rupi bucățele și o adaugi în vasul în care faci aluatul pentru sărățele. Pune și cele două ouă.

saratele

Adaugă brânza dată prin răzătoare sau fărâmițată cu mâna, iaurtul și cele două lingurițe de chimen.

Amestecă compoziția și apoi adaugă făina. Frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Aluatul de sărățele trebuie să fie tare. Lasă aluatul la crescut între o jumătate de oră și o oră. Aluatul de sărățele nu trebuie lăsat la căldură, așa cum se procedează de obicei, ci îl lași să crească fără niciun fel de ajutor.

Presară făina pe blatul de lucru și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor până când obții o foaie de grosimea mai subțire de un deget. Foaia se unge cu gălbenușurile bătute și se presară cu brânză rasă sau cașcaval.
Taie foaia în fâșii de dimensiunea dorită. În tavă pune hârtia de copt. Se țin sărățelele la cuptor un sfert de oră, atât cât să se rumenească puțin.

Sursa

Rulada cu ciuperci și cașcaval

Ingrediente pentru blat: 200 g unt, 350 g lapte, 4 ouă, 200 g făină, 1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură: 1 lingură ulei de măsline, 400 g ciuperci din conservă, 250 g cașcaval, sare, piper, 1 legătură mărar.

Pentru topping: 100 g cașcaval ras.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval1 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval2 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval3

Mod de preparare: Topește untul într-o tigaie mai mare. Într-un vas pune untul topit și încorporează făina. Adaugă gălbenușurile unul câte unul și amestecă până se omogenizează compoziția. Toarnă apoi laptele călduț și amestecă ușor. La final adaugă albușurile bătute spumă tare cu un praf de sare. Toarnă aluatul într-o tavă, în care ai pus hârtie de copt. Coace rulada 35- 45 de minute în cuptorul încălzit la 180°C.

rulada-cu-ciuperci-si-cascaval4 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval5 rulada-cu-ciuperci-si-cascaval6

Cât timp aceasta se coace, călește ciupercile în ulei de măsline timp de 2-3 minute. Adaugă mărarul tocat mărunt și așează cu sare și piper.

Când blatul este copt, îl scoți răsturnându-l peste un prosop umezit. Dezlipește ușor hârtia de copt și acoperă-l cu prosop umed. Lasă câteva minute să se răcească, apoi pune ciupercile peste blat. Le acoperi cu un strat de cașcaval ras.

Rulează ușor cu ajutorul prosopului, presară cașcavalul ras pentru topping și învelește rulada într-o folie alimentară, sau folie de staniol. O dai la rece pentru câteva ore, apoi o poți tăia felii.

Sursa

Rulada tricolor

Ingrediente aluat galben: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță mică praf de copt, 3-4 linguri brânză rasă.

rulada tricolor1

Ingrediente aluat verde: 2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de spanac, sare.

rulada tricolor2

Ingrediente aluat portocaliu:  2 ouă, 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 2 linguri de pastă de ardei, sare.

rulada tricolor3

Ingrediente pentru umplutură: 200 g cremă de brânză, 3 linguri smântână, condimente.

Mod de preparare: Ai nevoie de trei boluri în care vei face în același timp cele trei compoziții de aluat.

Pentru aluatul verde, se separă ouăle, iar cele 2 gălbenușuri se freacă cu 2 linguri de ulei, 1 lingură de smântână, 2 linguri de făină, 1 linguriță praf de copt, sare și 2 linguri de spanac tocat mărunt (congelat). Separat albușurile se bat tare și se încorporează în primul amestec.

rulada tricolor4 rulada tricolor5 rulada tricolor6

Pentru aluatul portocaliu se repetă același procedeu ca mai sus, doar că se înlocuiește spanacul cu 2 linguri pastă de ardei. Merge și pasta de roșii, dar culoarea nu va fi așa vie.

rulada tricolor7

Pentru aluatul alb, la fel se repetă procedeul, dar folosești 2 linguri de brânză sărată fărâmițată. Brânza fiind sărată nu se mai adaugă sare.

rulada tricolor8Când toate sunt gata, în tava mare de la aragaz se pune o hârtie de copt și se întind compozițiile alternându-le după imaginație, ca în imagine.

Se dă la cuptor 15-20 de minute, apoi se scoate se răstoarnă peste un prosop umed și se rulează.

Se lasă să se răcească, iar între timp crema de brânză o freci cu smântână și o condimentezi. Apoi o întinzi pe rulada și o rulezi din nou.

Se dă la rece. Se taie înainte de servire.

Sursa

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

A băut prea mult ceai şi a făcut pietre la rinichi!
Articolul anterior
Legătura dintre grupele de sânge şi apariţia unor boli
Articolul următor