Carnea la grătar era considerată, până nu de mult, unul dintre cele mai sănătoase preparate. Studii recente ale oamenilor de ştiinţă au demonstrat însă că aceasta poate duce la boli grave, precum cancer de stomac sau colon. Aşadar, mare atenţie la modul cum prepari carnea la grătar, mai ales ca începând de azi se dă startul perioadei estivale.

Specialiştii spun că totul depinde de modul în care o prepari şi de tipul cărnii folosite. Astfel, cea mai periculoasă modalitate de a găti carnea la grătar este cea direct pe sursa de foc. Medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi a explicat şi motivul: „prin combustie se generează substanţe foarte toxice”.
Grasimea topită, extrem de periculoasă
Specialiştii susţin că grăsimea topită care se scurge pe cărbuni sau pe lemne se transformă în hidrocarburi, substanţe toxice ce pot avea efecte grave asupra organismului. De asemeena, carnea arsă poate duce la apariţia a numeroase boli.
Carnea la grătar favorizează apariţia celulitei
În cadrul aceloraşi studii, specialiştii au descoperit că preparatele la grătar nu au grija nici de silueta ta şi duc chiar la apariţia celulitei. Pe lângă asta, cel mai grav este faptul că preparatele la grătar cresc riscul apariţiei cancerului de stomac sau de colon.
Cum pregăteşti carnea la grătar corect şi sănătos:
1. Alege grătarele cu infraroşu
Medicii şi nutriţioniştii spun că unele dintre cele mai bune grătare, care nu pun sănătatea în pericol, sunt cele cu infraroşu.
2. Optează pentru carnea slabă
Cea mai sănătoasă carne pentru grătar este cea slabă, precum puiul sau peştele, care conţine mai puţină grăsime, aşadar va produce mai puţin fum nociv.
Pentru a reduce şi mai mult riscul apariţiei unor boli grave, cel mai indicat ar fi să indepărtezi pielea de pe pui. Totodată, cu cât ţii mai puţin timp carnea pe grătar, cu atât scade şi nivelul pericolului. În acest sens, specialiştii recomandă carnea gătită în prealabil în cuptor sau pe aragaz câteva minute.
3. Foloseşte folia de aluminiu
De mare ajutor pentru prepararea grătarului sănătos îţi poate fi şi folia de aluminiu cu mici perforaţii. Acoperă grătarul cu ea, deoarece aceasta nu mai permite grăsimii să se scurgă şi va impiedica fumul să se împrăştie.
4. Condimentează bine carnea
Condimentele, pe lângă faptul că oferă mâncării un gust minunat, ajută şi la o mai bună protecţie. Pentru prepararea cărnii la grătar cele mai bune şi sănătoase condimente sunt boiaua, cimbrul, salvia, usturoiul şi rozmarinul.
5. Curaţă bine grătarul
Înainte de a pune carnea pe grătar, este foarte important să îl cureţi bine. Răzuieşte porţiunile carbonizate, apoi foloseşte detergent pentru a elimina toate toxinele. Nu folosi la ungerea grătarului slănină, ci uleiul vegetal.
6. Serveşte carnea la grătar cu garnitură de legume
Fructele şi legumele conţin substanţe care luptă împotriva cancerului şi ajuta la combaterea efectelor cărnii preparate la grătar. De asemenea, sfatul medicilor este să consumi la friptură varză alba cu lămâie, deoarece acestea au rolul de a neutraliza radicalii liberi şi reduc riscul apariţiei cancerului de colon sau de stomac.