Moldovenii îşi încep ziua cu o cană de ceai, o tardină cu salam, brânză sau dulceaţă. Nu prea avem cu ce ne lăuda, dar iată cum arată platourile pentru mic dejun în cele mai importante colţuri ale lumii!
1. Mic dejun american
Pancake-urile cu sirop de arţar şi afine servite la micul dejun tipic american sunt un alint pentru papilele gustative, însă obiceiul de a le combina cu chipsuri de bacon nu pare cea mai reuşită combinaţie, nu-i aşa?
2. Mic dejun englezesc
Energia englezilor este dată de porţii duble de colesterol, calorii şi proteine, într-un platou din care mulţi locuitori ai planetei ar mânca toată ziua.
3. Mic dejun olandez
Olandezii se înfruptă din pancakesuri asemănătoare celor americane, doar că sunt mai subţiri şi făcute cu mere, iar gustul este o combinaţie de dulce şi sărat.
4. Mic dejun franţuzesc
Când spui mic dejun franţuzesc, trebuie să ai în minte o gamă variată de croissante. Francezii sunt înnebuniţi după croissantele cu unt, dar nici cele cu ciocolată sau migdale nu lipsesc de la această masă.
5. Mic dejun israelian
Israelienii pun accentul pe natural şi proaspăt în preparatele servite la micul dejun, care sunt formate din pâine caldă, varietăţi de brânzeturi tari şi creme, măsline, suc de fructe, unt şi dulceaţă.
6. Mic dejun hawaiian
Micul dejun hawaiian este simplu – combinaţii felurite de fructe proaspete – struguri, portocale, căpsuni, mere, plus o chiflă prăjită cu puţin unt.
7. Mic dejun nemţesc
Micul dejun nemţesc se aseamănă cu cel englezesc, cel puţin în ceea ce priveşte consistenţa şi caloriile consumate la prima masă a zilei. Nemţii obisnuieşc să consume tot soiul de crenvurşti sau cârnaţi tradiţionali, combinaţi cu brânzeturi şi pâine caldă.
8. Mic dejun spaniol
În Spania, micul dejun este luat „pe fugă” şi constă în bine cunoscutele bruschete – pâine prăjită, frecată cu usturoi, ulei de măsline şi cu roşii pe deasupra. Pentru mai multă consistentă, hispanicii preferă să radă şi puţină brânză sau să adauge şuncă alături.
9. Mic dejun indian
În India, preparatele servite la prima masă a zilei nu diferă foarte mult de un prânz sau cină şi sunt formate din cartofi copţi, tofu indian, linte, cârnaţi vegetarieni şi toast cu banane şi piper.
10. Mic dejun chinezesc
Deşi considerat frugal, micul dejun chinezesc este unul foarte caloric. În general se consumă diferite tipuri de terci din orez, care pot fi dulci cu fasole şi fructe confiate sau sărate cu carne şi mazăre („congee” sau englezescul „porridge”).
11. Micul dejun rusesc
Oladii realizate cu brânză şi garnisite cu smântână, gem, miere, sau sos de mere. Amestecul de brânză poate conţinene stafide pentru un plus de savoare. Ele se regăsesc în bucătăria ucraineană, bielorusă şi lituaniană.
12. Mic dejun japonez
Un mic dejun tradiţional japonez include supa miso, orez simplu şi murături.
13. Mic dejun bulgăresc
Bulgarii sunt mari amatori de iaurt, deci acesta nu ar trebui să lipsească de la o masă cu care îşi încep ziua. Un alt fel specific pentru micul dejun este banitsa, o plăcintă simplă cu umplutură de brânză.