Murăturile sunt legumele care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active benefice nu doar sistemului gastrointestinal, ci pentru întreg organismul. Paradoxal varza murată are o valoare nutritivă mult mai mare decât în stare crudă.
Iată ce conține varza murată: vitamina C, K, U, complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B4, B6, B9), minerale: calciu, potasiu, fosfor, sodiu, fier, zinc, siliciu, seleniu, iod.
Beneficiile consumului de varză murată:
1. Proprietăți anti-cancerigene. Studiile arată că acest produs împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special au efect împotriva cancerului de colon, de sân și de plămâni.
2. Pansament pentru sistemul gastrointestinal. Consumul regulat de varză acră previne apariția ulcerului gastric și duodenal. Datorită vitaminei U se normalizează aciditatea din stomac, protejând astfel mucoasa gastro –intestinală, iar fibrele din conținutul acestei legume ajută în progesul de digestie. Combate eficient constipația accelerând motilitatea intestinală. Iar enzimele acido-lactic luptă cu succes împotriva bacteriilor.
3. Protejează sistemul cardiovascular. Sucul de varză acră normalizează nivelul de colesterol din sânge, având ca rezultat prevenirea apariției aterosclerozei.
4. Benefic sistemului nervos. Vitaminele B cresc rezistența la stres, iar vitamina U combate depresia.
5. Întărește sistemul imunitar. Datorită conținutului mare de vitamina C, această legumă este bine să o consumi ca profilaxie împotriva bolilor de sezon, cum ar fi: gripa și răceala.
6. Ajută în procesul de slăbire. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de calorii, iar prezența acidului tartronic, previne formarea depunerilor grase.
7. Reglează metabolismul. Datorită conținutului de iod și a vitaminei PP, consumul de varză acră accelerează metabolismul, prevenind obezitatea.
8. Previne apariția diabetului zaharat. Reduce nivelul zahărului din sânge.
9. Ajută în alergii și astm. Studiile au confirmat faptul că varza acră conține substanțe care inhibă dezvoltarea reacțiilor alergice. Vitamina U are acțiune antihistaminică.
10. Luptă cu bacteriile patogene. Are acțiune bactericidă, analcezică și antiinflamatoare.
11. Menține tinerețea. Datorită compoziției sale, varza acră curăță organismul de toxine, astfel contribuind la o regenerare mai rapidă a celulelor.
Dacă te-am convins să consumi varză murată, vezi mai jos și 3 rețete.
Varză murată
Ingrediente:
- 2,5 kg varză
- 4 morcovi
- 3 căței de usturoi
- 3 linguri sare neiodată
- Piper măcinat, după gust
- Frunze de dafin, de țelină și de vișin
Mod de preparare
Toacă varza, dă morcovul curățat prin răzătoare, poți adăuga felii mici de ardei gras roșu.
Într-un vas amestecă varza, morcovul, usturoiul tocat, sarea și piperul. Dacă ai unele preferințe, poți adăuga și alte condimente: cimbru uscat, frunză de dafin, pătrunjel, mărar. Freacă bine aceste ingrediente cu mâinele. Pune varza în borcane, apăsând cu pumnul, până iese zeama deasupra, iar la final adaugă câteva frunze de țelină și vișin și pune capac de plastic. După 3-4 zile de fermentare poți consuma varza acră.
Vinete umplute cu varză murată
Ingrediente:
- 1,5 kg vinete
- 500 gr varză
- 2 morcovi
- 2 căței de usturoi
- 70 gr sare grunjoasă
- 1,5 l apă
- Piper măcinat, după gust
Mod de preparare
Spală vinetele. Pune la foc într-o cratiță apă, iar când începe să fiarbă, adăugă vinetele și fierbe-le timp de 5 minute.Toacă varza, dă morcovul curățat prin răzătoare, poți adăuga felii mici de ardei gras roșu.
Într-un vas amestecă varza, morcovul, usturoiul tocat, sarea și piperul. Dacă ai unele preferințe, poți adăuga și alte condimente: cimbru uscat, frunză de dafin, pătrunjel, mărar. Freacă bine aceste ingrediente cu mâinele. Apoi pune aceast amestec în vinete. După care leagă-le cu un fir de ață și punele într-o cratiță.
Fierbe 1,5 l cu o lingură de sare. Toarnă această saramură peste vinetele din cratiță și acoperă-le cu un capac. Ține cratița 2 zile la temperatura camerei, apoi pune-o la frigider. Peste o săptămână poți să le consumi.
Ardei umpluți cu varză murată
Ingrediente:
- 10 buc. ardei gras
- 2 kg varză albă
- 2 morcovi
- 2 cepe albe
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- Sare (neiodată) și piper măcinat, după gust
- Frunze de țelină
Mod de preparare
Curăță ardeii de cotoare și semințe. Opărește-i în apă clocotită, aproximativ 5 secunde și lasă-i să se răcorească. Toacă ceapa și călește-o puțin cu uleiul. Toacă varza și pune-o într-un vas. Adaugă morcovul dat prin răzătoare, ceapa călită, frunzele de țelină tăiate mărunt, potrivește sare după gust (puțin mai sărat decât mănânci de obicei). Lasă puțin amestecul să se îmbibe mirosul ingredientelor.
Umple ardeii cu această compoziție. Și lasă-i două zile să fermenteze, apoii pune-i la frigider, iar peste o săptămână poți să-i consumi.