Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi varză murată?

Murăturile sunt legumele care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active benefice nu doar sistemului gastrointestinal, ci pentru întreg organismul. Paradoxal varza murată are o valoare nutritivă mult mai mare decât în stare crudă.

separator

15
Iată ce conține varza murată: vitamina C, K, U, complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B4, B6, B9), minerale: calciu, potasiu, fosfor, sodiu, fier, zinc, siliciu, seleniu, iod.

Beneficiile consumului de varză murată:

1. Proprietăți anti-cancerigene. Studiile arată că acest produs împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special au efect împotriva cancerului de colon, de sân și de plămâni.
2. Pansament pentru sistemul gastrointestinal. Consumul regulat de varză acră previne apariția ulcerului gastric și duodenal. Datorită vitaminei U se normalizează aciditatea din stomac, protejând astfel mucoasa gastro –intestinală, iar fibrele din conținutul acestei legume ajută în progesul de digestie. Combate eficient constipația accelerând motilitatea intestinală. Iar enzimele acido-lactic luptă cu succes împotriva bacteriilor.
3. Protejează sistemul cardiovascular. Sucul de varză acră normalizează nivelul de colesterol din sânge, având ca rezultat prevenirea apariției aterosclerozei.
4. Benefic sistemului nervos. Vitaminele B cresc rezistența la stres, iar vitamina U combate depresia.
5. Întărește sistemul imunitar. Datorită conținutului mare de vitamina C, această legumă este bine să o consumi ca profilaxie împotriva bolilor de sezon, cum ar fi: gripa și răceala.
6. Ajută în procesul de slăbire. Acest lucru se datorează conținutului scăzut de calorii, iar prezența acidului tartronic, previne formarea depunerilor grase.
7. Reglează metabolismul. Datorită conținutului de iod și a vitaminei PP, consumul de varză acră accelerează metabolismul, prevenind obezitatea.
8. Previne apariția diabetului zaharat. Reduce nivelul zahărului din sânge.
9. Ajută în alergii și astm. Studiile au confirmat faptul că varza acră conține substanțe care inhibă dezvoltarea reacțiilor alergice. Vitamina U are acțiune antihistaminică.
10. Luptă cu bacteriile patogene. Are acțiune bactericidă, analcezică și antiinflamatoare.
11. Menține tinerețea. Datorită compoziției sale, varza acră curăță organismul de toxine, astfel contribuind la o regenerare mai rapidă a celulelor.

Dacă te-am convins să consumi varză murată, vezi mai jos și 3 rețete.

Varză murată

3cece6

Ingrediente:

  • 2,5 kg varză
  • 4 morcovi
  • 3 căței de usturoi
  • 3 linguri sare neiodată
  • Piper măcinat, după gust
  • Frunze de dafin, de țelină și  de vișin

Mod de preparare

Toacă varza, dă morcovul curățat prin răzătoare, poți adăuga felii mici de ardei gras roșu.

Într-un vas amestecă varza, morcovul, usturoiul tocat, sarea și piperul. Dacă ai unele preferințe, poți adăuga și alte condimente: cimbru uscat, frunză de dafin, pătrunjel, mărar. Freacă bine aceste ingrediente cu mâinele. Pune varza în borcane, apăsând cu pumnul, până iese zeama deasupra, iar la final adaugă câteva frunze de țelină și vișin și pune capac de plastic.  După 3-4 zile de fermentare poți consuma varza acră.

Vinete umplute cu varză murată

5845

Ingrediente:

  • 1,5 kg vinete
  • 500 gr varză
  • 2 morcovi
  • 2 căței de usturoi
  • 70 gr sare grunjoasă
  • 1,5 l apă
  • Piper măcinat, după gust

Mod de preparare

Spală vinetele. Pune la foc într-o cratiță apă, iar când începe să fiarbă, adăugă vinetele și fierbe-le timp de 5 minute.Toacă varza, dă morcovul curățat prin răzătoare, poți adăuga felii mici de ardei gras roșu.

Într-un vas amestecă varza, morcovul, usturoiul tocat, sarea și piperul. Dacă ai unele preferințe, poți adăuga și alte condimente: cimbru uscat, frunză de dafin, pătrunjel, mărar. Freacă bine aceste ingrediente cu mâinele. Apoi pune aceast amestec în vinete. După care leagă-le cu un fir de ață și punele într-o cratiță.

Fierbe 1,5 l cu o lingură de sare. Toarnă această saramură peste vinetele din cratiță și acoperă-le cu un capac. Ține cratița 2 zile la temperatura camerei, apoi  pune-o la frigider.  Peste o săptămână poți să le consumi.

Ardei umpluți cu varză murată

00058309

Ingrediente:

  • 10 buc. ardei gras
  • 2 kg varză albă
  • 2 morcovi
  • 2 cepe albe
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • Sare (neiodată) și piper măcinat, după gust
  • Frunze de țelină

Mod de preparare

Curăță ardeii de cotoare și semințe. Opărește-i în apă clocotită, aproximativ 5 secunde și lasă-i să se răcorească. Toacă ceapa și călește-o puțin cu uleiul. Toacă varza și pune-o într-un vas. Adaugă morcovul dat prin răzătoare, ceapa călită, frunzele de țelină tăiate mărunt, potrivește sare după gust (puțin mai sărat decât mănânci de obicei). Lasă puțin amestecul să se îmbibe mirosul ingredientelor.

Umple ardeii cu această compoziție. Și lasă-i două zile să fermenteze, apoii pune-i la frigider, iar peste o săptămână poți să-i consumi.

 

 

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Manichiura ramă e în tendințe în această toamnă
Articolul anterior
Nunta oligarhului Șochirov: rochie de 40 milioane, prezentator Urgant și alte detalii!
Articolul următor