Cea mai sănătoasă dietă concepută de medici

Dieta DASH este o dietă concepută de medicii experţi cardiologi având drept scop normalizarea valorilor tensiunii arteriale. Dieta DASH te ajută inclusiv să slăbeşti pentru că implică un mod sănătos de a mânca. Nu vei fi defavorizat de nutrienți, vei avea în meniu o mulțime de legume, fructe şi produse lactate degresate, fără grăsimi, colesterol şi exces de dulciuri.

separator

dieta-dash-para-controlar-la-presion-arterial

Dacă suferi de valori înalte ale tensiunii arteriale, medicul îţi va recomanda să urmezi dieta DASH.

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) include un plan nutriţional ce oferă soluţii dietetice pentru normalizarea valorilor tensiunii arteriale, inclusiv reducerea obezităţii. Potrivit cercetărilor, pacienţii hipertensivi care au folosit această dietă au scăzut valorile tensiunii arteriale în numai 2 săptămâni.

Care sunt principiile dietei DASH?

Dieta DASH limitează sarea de bucătărie în alimente

Principiul de bază al dietei DASH este reducerea consumului de sare. Aceasta este redusă fie la 2300 mg pe zi (aproximativ o linguriţă), fie la 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de linguriţă), în funcţie de caz.
(!) Această cantitate de sare însumează inclusiv sarea din componenţa produselor alimentare, sarea folosită la gătit, dar şi cea adaugată în farfurie.

255063l-640x0-w-1382411b

Sarea reţine lichidul în organism şi provoacă creşterea valorilor tensiunii arteriale. În plus, sarea în exces acţionează nefast asupra vaselor de sânge, accelerează depunerea grăsimilor pe pereţii arterelor. Pentru a reduce consumul de sare alege alimente și condimente cu conţinut scăzut de sare, evită produse alimentare afumate, marinate, adaugă foarte puţină sare în bucate, în limitele recomandate, şi nu uita că multe alimente au conţinutul lor propriu de sare.

Dieta DASH îţi recomandă să mănânci un număr anumit de porţii pentru diferite grupe de alimente

Astfel dieta DASH recomandă să consumi zilnic:

• Cereale: 7-8 porţii pe zi

Cerealele integrale, pâinea integrală de grâu, orez brun, fulgi de ovăz, paste din grâu dur, floricele de porumb aportă în organism fibre, care ajută la scăderea colesterolului și oferă per ansamblu saţietate. O porţie este o felie de pâine, 28g de cereale uscate sau 1/2 cană (240ml) de paste gătite, grâu integral, orez sau fulgi de ovăz.

cereale_bursa1

• Legume: 4-5 porţii pe zi

Legume conţin fibre, vitamine, minerale și antioxidanţi. Sunt scăzute în calorii şi grăsimi – binevenite pentru controlul tensiunii arteriale. O porţie de legume este 1/2 cană (cana are 240ml) de legume fierte sau crude, 1 cană de frunze verzi sau 1/2 cană de suc de legume. Consumă cu regularitate salată la prânz și cină.

• Fructe: 4-5 porţii pe zi

Fructele oferă o mulțime de fibre şi vitamine, substanţe antioxidante esenţiale pentru inimă. Multe dintre fructe conţin kaliu şi magneziu care scad tensiunea arterială. O porţie este un măr mediu sau portocală, 1/2 cană (cana are 240ml) de fructe congelate, proaspete sau conservate, 1 ½ cană de suc de fructe sau 1/4 cană de fructe uscate. Consumă fructe de pădure în cereale la micul dejun sau fructe ca desert.

• Lactate degresate sau cu conţinut scăzut de grăsimi: 2-3 porţii pe zi

Sunt surse bune de calciu şi proteine. Alege lapte degresat sau de 1% grăsime, lapte bătut, iaurt și brânzeturi degresate sau scăzute în grăsimi. O porţie echivalează cu 1 cană de iaurt sau lapte ori 45g de brânză.

• Carne de pasăre şi peşte: 2 porţii pe zi sau chiar mai puţin

Carnea este o sursă bună de proteine şi magneziu. Carnea de pui fără piele şi peştele sunt recomandate. O porţie prezintă 28g de carne fiartă, pește, pui sau un ou. Este recomandat să nu mănânci mai mult de 85g de carne la o masă. Limitează gălbenușurile la trei bucăţi pe săptămână, nu mai mult.

• Nuci, seminţe, fasole uscată: 4-5 porţii pe săptămână

Nucile, fasolea și semințele sunt bogate în magneziu, proteine şi fibre. Nucile conţin acizi graşi omega-3, care sccad riscul bolilor de inimă. O porţie este 1/3 cană (cana are 240ml) de nuci, 2 linguri de semințe sau 1/2 cană de fasole sau mazăre fiartă. Mănâncă cantitatea unui pumn propriu de seminţe sau nuci la o gustare. Adaugă fasole la salate, supe.

alune 1

• Grăsimi şi uleiuri: 2-3 porţii pe zi

Dieta DASH limitează grăsimile și uleiurile la două-trei porţii pe zi. O porţie este 1 linguriţă de ulei vegetal sau margarină ori 1 lingură de maioneză. Foloseşte uleiul de măsline sau de rapiţă în loc de unt.

• Dulciuri: mai puţin de 5 porţii pe săptămână

O porţie este 1 lingură de zahăr sau gem, 1 cană de limonadă sau 1/2 cană de sorbet concomitent. În loc de deserturi bogate în grăsimi alege fructele proaspete.

• Îmbogăţeşte meniul cu alimente ce conţin mult kaliu

Kaliul este o altă parte importantă a dietei DASH. Suficient kaliu în alimentaţie ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cel mai bine este să obţii kaliul din alimente decât din suplimente. Ţinteşte 4700 mg de kaliu pe zi, obţinut din cartofi copţi – 926 mg, banane – 420 mg, spanac fiert (1/2 cană) – 290 mg, caise – 300mg, sfecla – 325mg, morcovii – 550mg, fasolea – 560mg (per 100g produs).

DASH este o dietă uşor de urmat ce contribuie la normalizarea valorilor tensiunii arteriale, scăderea nivelului de colesterol în sânge şi menţinerea unei greutăţi normale a corpului. Mărimea porţiilor poate varia în funcţie de necesităţile calorice ale organismului, de tipul de metabolism şi de cât ești de activ pe parcursul unei zile.

Consultă medicul tău pentru mai multe recomandări cu privire la dieta DASH.

Și nu uita! Un mod sănătos de viață înseamnă o dietă sănătoasă și cât mai multă mișcare în fiecare zi!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Găgăuzia cere un nou ajutor din partea Guvernului României pentru finalizarea lucrărilor de extindere a liceului din Comrat
Articolul anterior
Noapte de coșmar pentru secretara unei primării din raionul Glodeni. Hoții au legat-o și au jefuit-o în propria casă
Articolul următor