Leurda, numită şi usturoiul ursului, este una dintre primele legume de primăvară bogate în vitamine cu efect antioxidant, precum vitamina A, C, dar şi substanţe minerale. Consumate constant în această perioadă, frunzele de leurdă îmbogăţesc organismul cu mai mulţi nutrienţi, cum ar fi carotenoizi, acid ascorbic, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, cupru, mangan şi seleniu.
Potrivit expertului Eric Block, asistent cercetător în domeniul nutriţiei şi prevenţiei bolilor, frunzele de leurdă au devenit în ultimii ani un igredient preferat în bucătăria multor popoare, întrucât acestea sunt apreciate pentru conţinutul lor bogat nutritiv.
Vitamina A
Leurda este bogată în vitamina A, aşa încât o ceaşcă de leurdă tocată aduce în organism 30% din necesarul zilnic recomandat de vitamina A. The National Institutes of Health informează că insuficienţa vitaminei A în organism poate conduce la apariţia frecventă a cariilor dentare, fragilitate şi dureri osoase, piele uscată, slăbirea vederii, episoade frecvente de răceală.
Vitamina C
O porţie de leurdă are 18% din doza zilnică recomandată de vitamina C, esențială în procesele de creştere şi regenerare a pielii, celulelor musculare, ale dinţilor, oaselor şi vaselor de sânge. Vitamina C este un puternic antioxidant, ce neutralizează radicalii liberi din organism, particule rezultate în urma proceselor metabolice sau provenite din exterior şi care atacă celulele sănătoase, scurtează durata lor de viaţă, cauzând îmbătrânire prematură.
Seleniul
Erick Bloc afirmă că leurda este o sursă naturală bogată de seleniu, iar unele cercetări au descoperit că seleniul poate reduce riscul cancerului de prostată. Alte cercetări au constatat că seleniul, datorită efectului său antioxidant, este ameliorează simptomele în caz de astm bronşic, fibroză chistică pulmonară, mătreaţă şi hipertensiune arterială.
Cromul
Potrivit expertului, leurda, ca şi frunzele de ceapă, praz şi usturoi, sunt o sursă bună de crom, un mineral identificat ca fiind important în procesele de metabolizare a grăsimilor, carbohidraților și a insulinei. Cromul îmbunătăţeşte, de asemenea, funcţia creierului prin sinteza acizilor graşi şi a colesterolului la nivelul fibrelor nervoase.
Leurda – remediu natural pentru curăţarea arterelor de grăsime
De-a lungul timpului, consumul de leurdă a demonstrat rezultate benefice în probleme de sănătate, precum indigestie, meteorism (balonare la intestine), tensiune arterială mărită, ateroscleroză (pereţii vaselor de sânge se îngroaşă din cauza îmbibării cu grăsime), boli de piele.
Potrivit expertului, consumaţi regulat, compuşii găsiţi în leurdă contribuie la prevenirea bolilor de inimă. Aceştia reduc agregarea plachetelor sanguine şi riscul formării trombilor în vasele de sânge, curăţă sângele de grăsimile în exces şi normalizează astfel valorile tensiunii arteriale.
Contraindicaţii la consumul de leurdă
Unele persoane, care manifestă intoleranţă la consumul de leurdă, sub formă de erupţii alergice pe piele, alteori – senzaţie de balonare ori diaree, au interdicție la leurdă.
De asemenea, consumul de leurdă nu este recomandat înainte şi după efectuarea unei intervenţii chirurgicale, deoarece leurda subțiază sângele și reduce coagulabilitatea.
Copiii şi femeile însărcinate nu ar trebui să consume cantităţi mari de leurdă.