Deja a devenit o tradiţie ca de Sărbători să ne adunăm împreună cu cei dragi în sânul familiei. Dar, starea generală de bine este influenţată fără îndoială şi de alimentarea corectă a organismului în aceste zile, şi mai ales de combinarea corectă şi inteligentă a diferitelor bucate la masa de sărbătoare.
Dacă vei evita excesele culinare şi vei face combinaţii alimentare sănătoase, nu îţi vei îngreuna metabolismul şi digestia în perioada sărbătorilor, nu vei suferi de balonare, regurgitaţii din stomac, gaze în exces, greutate la stomac, dereglări de tranzit intestinal, moleşeală, acumularea de kilograme nedorite.
Iată ce combinaţii de alimente este bine să eviţi în meniul tău:
1. Friptura de porc, de miel, de pasăre şi cartofi piure
Fiecare tip de aliment are timpul său de digestie, aşa că nu este indicat să combini carne, ouă şi brânzeturi cu pâine sau cartofi. Alimentele ce conţin proteine stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, le poţi consuma separat. De exemplu, consumă întâi cartoful, pastele, apoi carnea sau ouăle. Carnea şi ouăle, dar şi pastele, fasolea, pot fi combinate cu legume sărace în amidon, cum ar fi salata verde, ţelina, varza, castraveţii, broccoli, vinetele, ardeii, roşiile, dovleceii.
Secretul care te ajută să nu te îngraşi de Sărbători
2. Paste cu carne şi smântână
Această asociere face parte din categoria „aşa nu”! Combinaţia dintre carbohidraţi (paste) şi grăsimi (carne, smântână) nu este recomandată. Este potrivit să consumi aceste alimente, însă la momente diferite. Potrivit regulilor de nutriţie, carbohidraţii se consumă individual şi necombinaţi, la o masă.
3. Evită combinaţia de sarmale şi smântănă
Sunt alimente din grupuri diferite şi se asimilează deficitar atunci când sunt asociate. Orezul se asociază bine cu legumele, şi nu cu carnea. Aşadar, sarmalele preparate cu multă carne, grăsime îţi pot cădea greu la stomac. Cartoful cu sos gras, smântănâ este de asemenea o combinaţie nutriţională greşită.
Te îngraşi, dacă sari peste micul dejun!
4. Maioneza în salate de legume, cu carne ori cu bucate prăjite
Acest amestec de ingrediente îngrunează digestia şi încarcă organismul cu multe calorii, crescând predispoziţia către îngrăşare. Nici alimentele grase nu ar trebui consumate cu orice fel de preparat. Asocierea a două sau mai multe alimente grele nu îţi va crea deloc o senzaţie placută după terminarea mesei şi pe termen lung îţi poate afecta şi sănătatea. Aşadar, nu adăuga niciodată maioneza în salata de ton, peşte, cartofi prăjiţi sau carne.
5. Carnea de miel
Deoarece este considerat un aliment greu, carnea de miel se consumă ocazional, o singura dată, şi nu câteva zile la rând. În acest caz ea poate fi asezonată cu legume verzi, lămâie, măsline şi condimente, pentru a-i îmbunătăţi digestia.
6. Fructele
Se consumă proaspete, nu în compot, la mese separate. Fructul se consumă la cel puţin o oră după ce ai luat masa. Nu se amestecă la aceeaşi gustare fructe dulci şi fructe ce conţin acizi, cum ar fi struguri, banane, pere, fructe uscate cu citrice şi kiwi. Ele vor fermenta prea mult în stomac şi vor provoca gaze în exces.
7. Desertul
Majoritatea dulciurilor conţin multe calorii. Este bine să eviţi deserturile ce conţin multă cremă, zahăr şi grăsimi, dacă eşti la un regim de slăbire. În loc de două felii de cozonac, poţi consuma doar una sau mai puţin. În plus, desertul mâncat la finalul mesei poate să cadă greu la stomac, să fermenteze şi să încetineze digestia alimentelor pe care le-ai consumat înainte. Trebuie să treacă o bună perioadă de la sfârşitul mesei, în jur de 1-2 ore, în funcţie de ce bucate ai consumat, înainte să poţi mânca desertul.
Când mănânci desertul ca să nu te îngraşi. Ce spun cercetătorii
8. Vinul
Vinul se consumă în cantitate mică înainte de masă sau în pauzele mesei şi niciodată împreună cu desertul, întrucât alcoolul creşte nivelul insulinei şi face ca tot zahărul din desertul pe care îl serveşti să fie transformat în depozite de grăsime. La desert e mai bine să bei o ceaşcă de ceai. Vinul nu se consumă combinat nici cu brânzeturile. Acesta împiedică digerarea potrivită a produselor lactate şi a alimentelor ce conţin grăsimi. Mare atenție la amestecul de băuturi alcoolice și grăsimi, întrucât crește riscul de pancreatită acută!
9. Cum se consumă băuturile
Nu este recomandat să combini lichidele, precum apa, sucul sau ceaiul, cu alimentele solide, consumate în timpul mesei. Orice fluid diluează în stomac enzimele şi acidul de care organismul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidraţii şi grăsimile din hrană. Regula este să se bea apa cu 10-15 minute înainte de masă ori cu 30-60 de minute după mâncare. În acest mod, nu va fi afectată digestia alimentelor.
Nu uita în zilele sărbătoare şi vacanţă să faci cel puţin 30 de minute de mers zilnic sau exerciţii uşoare acasă. Acestea ajută la îmbunătăţirea digestiei, tranzitului intestinal şi elimină retenţia de apă din organism.