Majoritatea fructelor și legumelor din comerț conțin un anumit grad de pesticide ce prezintă un risc major pentru sănătate. De aceea, îți propun câteva soluții care elimină bacteriile și pesticidele de pe legume și fructe.
În primul rând, trebuie să știi că bacteriile și ciupercile există în mod natural în cele mai multe culturi, chiar dacă crești singură legumele şi fructele. Iar atunci când sunt cumpărate de la piață, imaginează-ți câți oameni pun mâna pe aceste produse, cum sunt transportate și tot așa. În plus, de pesticide nu scapi numai cu o spălare simplă.
Unele persoane apelează la detergentul de vase pentru a elimina bacteriile și pesticidele de pe alimente. Deși această metodă înlătură o parte din pesticide, rămân reziduuri de săpun care pot provoca în timp tulburări gastro-intestinale.
Iată câteva soluții de spălare a legumelor și fructelor:
1. Sarea de mare
Amestecă o lingură de sare de mare cu o cană de apă, ține legumele sau fructele timp de 5- 10 minute în această soluție apoi spală-le sub un jet de apă. Dacă alimentul are coaja tare, atunci freacă bine leguma cu acest amestec.
Spală bine fructele sau legumele cu coajă dură pentru a elimina orice murdărie de pe ele, apoi presară bicarbonat de sodiu și freacă-le bine. După care le pui sub un jet de apă.
3. Oțetul
Amestecă într-o jumătate de cană cu apă o lingură de oțet peste care pui încetul cu încetul o lingură de bicarbonat de sodiu. Soluția obținută o pui într-un flacon pulverizator. Înainte de folosire agită puțin și stropește cu el fructele sau legumele, chiar dacă este vorba de spanac, salată sau broccoli. Lasă să acționeze spray-ul 10 minute. După care clătește bine leguma sub un jet de apă.
Pune o lingură de suc de lămâie peste 2 linguri de bicarbonat de sodiu, dizolvă aceste ingrediente într-o cană cu apă. Se lasă să acționeze de la 5-10 minute, apoi se clătește bine fructul sau leguma.
Măsuri de precauție
- Spală-te pe mâini, după ce ai atins fructele sau legumele
- Curăță coaja de la legumele și fructele dure
- Spală înainte fructul, chiar dacă nu vei consuma coaja lui, spre exemplu portocala, lămâia, banana etc.