Cum să te opreşti din mâncatul emoţional care te îngraşă

Cercetările în domeniu arată că, cel mai adesea, îngrăşatul se produce nu din cauza unei senzaţii proprii de foame fizică, ci mai degrabă din cauza sfidării regulilor corecte de alimentaţie şi a mâncatului excesiv de natură emoţională. Sau, altfel spus, mănânci mult pentru că ai putea fi astfel programat şi obişnuit decât că îţi este foame cu adevărat!

separator
652x450_074496-mancatul-pe-fond-emotional

Poţi suferi de ,,mâncatul emoţional’’ nu doar din cauza stresului
Mâncatul emoţional este un factor ,,ascuns’’, dar care devine foarte important atunci când îţi doreşti să slăbeşti. Este important, spun experţii ca atunci când te apuci de slăbit să iei în calcul cauzele care dus la îngrăşare: ţi-a fost fizic foame şi ai mâncat mai mult sau din cauza mâncatului emoţional.

Stresul la unele persoane poate opri pofta de mâncare sau invers o poate dezlănţui, în funcţie de caz. Cortizolul, hormon eliberat în exces în cazul stresului, poate să crească pofta de mâncare şi motivaţia de a mânca, susţine Harvard Mental Health Letter. Se pare că alimentele ,,confort’’ , cele bogate în zahăr şi grăsimi ar inhiba părţi ale creierului responsabile pentru emoţiile aferente în caz de stres.

Cum să recunoşti şi să te opreşti din mâncatul emoţional
Este stabilit că nu mâncăm întotdeauna doar pentru a ne satisface senzaţia de foame, ci şi pentru senzaţia de confort, de detensionare sau ca recompensă morală, împlinire pe care ne-o aduc alimentele. Putem mânca din cauza emoţiilor, dar însuşi mâncatul emoţional nu rezolvă problema emoţiilor şi aici intervine aspectul nedorit – ne alegem doar cu adăugarea kilogramelor şi obişnuiţa de supraalimentare care treptat se înrădăcinează.

Dacă găseşti întotdeauna loc pentru un desert după ce ai mâncat suficient, atunci experimentezi momentul ,,mâncatului emoţional’’. Sau atunci când deschizi frigiderul ori de câte ori eşti singură, cumva plictisită sau eventual chiar supărată, furioasă, obosită.

652x450_072501-dependenta-mancare

Eşti un mâncător emoţional dacă:
• Mănânci mai mult când te simţi stresat
• Manânci chiar şi tunci când nu îţi este foame
• Mănânci pentru a te simţi mai bine (fie că eşti tristă, plictisită)
• Te răsplăteşti moral cu alimente
• Mănânci de fiecare dată până te umpli
• Simţi anumite alimente ca ,,prietene’’
• Ai slăbiciune în preajma alimentelor, nu te poţi abţine.

Care este diferenţa între foamea emoţională şi foamea fizică?
1(313)Foamea emoţională poate fi destul de puternică şi uşor de confundată cu foamea fizică, afirmă helpguide.org.
Însă, există nişte indicii care te pot ajuta să faci diferenţa:
• Foamea emoţională te loveşte întotdeauna brusc şi nu este răbdătoare, cere satisfacere eminentă, spre deosebire de cea fizică – care survine treptat şi aşteaptă.
• Foamea emoţională tânjeşte după anumite alimente ,,confort’’. Când ai foame fizică orice aliment sună bine şi devii satisfăcut de alimentaţie, cea emoţională – cere anumite alimente care îţi oferă senzaţie ,,uriaşă’’ de plăcere.
• Foamea emoţională de multe ori duce la alimentaţie nechibzuită. Îţi dai seama prea târziu că ai mâncat mult, sau cel mai adesea după ce ai mâncat cam tot din faţa ta. Alimentarea emoţională vine cu senzaţie de învinovăţire tardivă de cele mai multe ori, în alte condiţii – mâncatul se produce pe un teren mult mai conştient şi rece.
• Foamea emoţională nu este niciodată recunoscătoare odată ce te-ai umplut. Vrea mai mult şi mai mult, până la ,,a produce satisfacţie cu cât stomacul e mai plin’’.
• Foamea emoţională nu este localizată în stomac. Ea, de fapt, nu poate ieşi din cap, scrie helpgiude.org.
În plus, devii concentrată pe bucate specifice, cu gusturi şi mirosuri intense.
• Mâncatul emoţional de multe ori provoacă sentimente de regret că ai mâncat prea mult, de învinovăţire. Mâncatul din cauza foamei fizice sau din motive nutriţionale – niciodată!
• Mâncatul emoţional este constant la o masă bogată, cu mai mulţi comeseni. În plus, poate avea înrădăcinate obiceiuri din copilărie sau tradiţii alimentare nu tocmai sănătoase din familie, la care poate fi destul de anevoios de renunţat.
• Mâncatul emoţional – cel mai des îngraşă, NU cel cauzat de foame fizică!
Nu renunţa la eforturile, deseori apăsătoare, de a slăbi. Caută problema. Identificarea problemei poate fi uneori destul de importantă în vederea soluţionării ei!

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Bikini de 30 milioane de dolari
Articolul anterior
Află cum poți menține culorile hainelor
Articolul următor