Cum te ajută culoarea legumelor să previi anumite boli

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a cel puţin 400g de fructe şi legume pe zi (excluzând cartofii și alți tuberculi bogaţi în amidon) pentru a preveni boli de inimă, cancer, diabet, obezitate, precum și deficiențe de micronutrienți. Consumul insuficient de fructe şi legume este responsabil pentru 35 la sută din cauzele de îmbolnăviri.

separator
culori-legume-2

Pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, pline de vitamine şi minerale, iată cum ne protejează legumele, în funcţie de culoarea lor, de anumite boli:

Legumele verzi pentru o memorie bună

3Legumele de culoare verde (broccoli, spanac, frunze de salată verde, stevie, sparanghel) sunt, de obicei, surse bune de acid folic (vitamina B9). Iată de ce consumul de legume verzi previne malformaţii congenitale ale fătului, protejează contra anemiei megaloblastice, diminuă riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), cancer de sân şi col uterin, boală Alzheimer şi chiar îmbunătăţeşte memoria. Ardeii verzi, castraveţii, spanacul, broccoli, varza, frunzele de salată, mazărea, fasolea verde, merele, strugurii sunt bogaţi în luteină şi zeaxantină, antioxidanţi ce combat degenerescenţa maculară a retinei. Legumele verzi se includ activ în alimentaţia femeilor de vârstă fertilă, care doresc să conceapă un copil.

Legumele portocalii pentru o vedere bună şi un corp tânăr

4Legumele portocalii şi galbene obţin culoare datorită unui pigment numit carotenoid. Ele previn degenerescenţa maculară a retinei, cauză frecventă de orbire la persoanele în vârstă. Este ştiut că morcovii sunt bogaţi în betacaroten (provitamina A), un bun antioxidant ce previne cancerul, întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întreţine sănătatea pielii, mucoaselor, gingiilor. Vitamina A participă în procesul de creştere şi dezvoltare a sistemului osos la copii. Legumele portocalii, ca şi cele verzi sau roşii, sunt recomandate în deosebi femeilor însărcinate. Dovleacul, morcovii, ardeii galbeni, roșiile galbene, perele sunt de asemenea sursă de potasiu, mineral care, odată cu vârsta, devine tot mai important.

Legumele roşii protejează inima şi vasele de sânge, ne feresc de cancer

5Legumele roşii conţin de obicei licopen şi antocian, pigmenţi antioxidanţi, ce ne feresc de cancer. Antocienii, conform unor cercetări luptă contra sau, chiar, opresc evoluţia cancerului de colon, prostată, plămâni, gură. Antocieni se găsesc în tomate, struguri roşii, boabe de soc, varză roşie, ridichi, coacăze, cireşe. Consumul de ridichi, potrivit unui studiu, ar încetini dezvoltarea cancerului de intestin gros cu 50 până la 80%. Legumele roşii, de asemenea, îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină, previn diabetul zaharat tip 2, ateroscleroza, bolile de inimă, hipertensiunea arterială. Alte legume roşii, precum ardeiul roşu, ardeiul kapia, ridichea şi varza roşie sunt surse de vitamina C.

Ceapa şi usturoiul scad colesterolul

6Legumele albe cum ar fi ceapa şi usturoiul conţin alicină, un compus ce reglează valorile tensiunii arteriale şi a colesterolului în sânge, reduce riscul de boli cardiovasculare şi cancer de stomac.

Consum de vinete pentru un creier sănătos

7Legumele violete sau purpurii (vinete, cartofi violeţi, varză sau conopidă violetă) sunt bogate în antocieni ce luptă contra bolilor de ficat, reduc tensiunea arterială şi îmbătrânirea prematură. Nasunina, antocian antioxidant din coaja vinetelor, protejează stratul de lipide al celulelor cerebrale şi contribuie astfel la o funcţionare sănătoasă a creierului. Nasunina elimină, de asemenea, surplusul de fier din organism, care, deşi este un nutrient esenţial, poate fi dăunator în exces. Consumul de vinete scade absorbţia de glucoză în diabetul zaharat tip 2, reduce hipertensiunea arterială asociată, scade nivelul de colesterol în sânge.
Vinetele, varza roşie, afinele, smochinele, prunele, strugurii şi, chiar, vinurile roşii conţin niveluri ridicate de antioxidanţi puternici, care scad nivelul de colesterol ,,rău’’, reduc riscul bolilor de inimă şi cancer.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Text: Viorica Corolevschi

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Maria Marian și-a botezat băiețelul! Poze exclusive
Articolul anterior
Lenuța Gheorghiță sare în apărarea Doinei Sulac: “fiecare după bujet și gust se îmbracă”
Articolul următor