Cum trebuie preparat ceaiul dacă vrei să beneficiezi de toată puterea antioxidanţilor

Ceaiul este o sursă uimitoare de antioxidanţi, care te ajută, printre altele la încetinirea declinului creierului şi la reducerea riscului atacului cerebral.

separator
ceai-verde

Un studiu întreprins pe 6.000 de japoneze a descoperit că acelea care beau cel puţin cinci ceşti de ceai verde pe zi sunt de două ori mai puţin predispuse la atac cerebral decât femeile care beau mai puţin. De asemenea, cercetătorii olandezi au descoperit că pentru băutorii vârstnici de ceai (două ceşti pe zi) riscul bolilor de inimă fatale se reduce la jumătate.

Ceaiul contribuie deci la menţinerea în buna stare a vaselor de sânge, a capilalelor ce alimentează creierul şi a inimii. Conform altor cercetări, ceaiul minimizează temuta „peroxidare a lipidelor”, primul pas spre distrugerea celulelor cerebrale.

Ceaiul negru are o capacitate antioxidanta mai mare decât cel verde
Autorii cercetărilor au analizat capacitatea antioxidantă a diverselor tipuri de ceai de pe piaţă. Prima surpriză: capacitatea antioxidantă a mostrelor de ceai negru a fost, în medie, cu 80% mai mare decât a celor de ceai verde. Au fost găsite totuşi unele sortimente de ceai verde cu un indice ORAC (capacitatea de absorbţie a radicalului oxigen) la fel de mare ca a ceaiului negru.

Atât ceaiul negru, cât şi cel verde au prezentat variaţii ample ale capacităţii antioxidante. Unii cercetători, mai ales în Japonia, declară ceaiul verde superior, deoarece conţine o cantitate de patru ori mai mare dintr-un antioxidant specific, epigalocatehin galat (EGCG) decât ceaiul negru. Dar, în general, ceaiul negru are o putere antioxidantă mai mare.

Cum trebuie preparat ceaiul
Capacitatea antioxidantă depinde şi de timpul de preparare. Cercetătorii au pus un plic de ceai negru sau verde în 150 ml de apă fiartă. După cinci minute fusese eliberată cam 85% din capacitatea antioxidantă a ceaiului. Restul de 15% a fost eliberat după alte cinci minute.

Concluzia: o cană de 150 ml de ceai negru sau verde ţinut acoperit timp de cinci minute furnizează, în medie, 1 246 unităţi ORAC! Această situează ceaiul alături de spanac şi căpşuni, dovedite a întârzia declinul cerebral la animale.

Indubitabil, antioxidanţii din ceai intră în fluxul sanguin. Un test efectuat de cercetătorii italieni a descoperit că o singură cană băută de ceai negru sau verde a intensificat activitatea antioxidantă sanguină de la 41% la 48%. În acest studiu, ceaiul verde a produs un vârf al activităţilor antioxidante după 30 de minute, iar ceaiul negru după 50 de minute. Nivelul antioxidanţilor a rămas ridicat timp de aproximativ o oră şi jumătate, înainte de a reveni la normal.

Dacă eşti în căutarea antioxidanţilor care să îţi ajute creierul, nu recurge la amestecurile instant (pudră) de ceai, la ceaiul imbuteliat sau la ceaiurile de plante. Activitatea antioxidantă a acestora este neglijabilă, conform analizelor cercetătorilor.

De asemenea, ceaiul adevărat care conţine cofeina conferă mai multa protecţie antioxidantă decât ceaiul decofeinizat. Conform testelor, ceaiul decofeinizat conţine aproximativ jumătate din cantitatea de antioxidanţi a unui ceai cu cofeină.

Sursa

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Cum să-ți faci bucle lejere cu o bentiță!
Articolul anterior
La Chișinău au fost împărțite primele bancnote de ,,un miliard de dolari”!
Articolul următor