Cum trebuie preparat ceaiul dacă vrei să beneficiezi de toată puterea antioxidanţilor

Ceaiul este o sursă uimitoare de antioxidanţi, care te ajută, printre altele la încetinirea declinului creierului şi la reducerea riscului atacului cerebral.

separator
ceai-verde

Un studiu întreprins pe 6.000 de japoneze a descoperit că acelea care beau cel puţin cinci ceşti de ceai verde pe zi sunt de două ori mai puţin predispuse la atac cerebral decât femeile care beau mai puţin. De asemenea, cercetătorii olandezi au descoperit că pentru băutorii vârstnici de ceai (două ceşti pe zi) riscul bolilor de inimă fatale se reduce la jumătate.

Ceaiul contribuie deci la menţinerea în buna stare a vaselor de sânge, a capilalelor ce alimentează creierul şi a inimii. Conform altor cercetări, ceaiul minimizează temuta „peroxidare a lipidelor”, primul pas spre distrugerea celulelor cerebrale.

Ceaiul negru are o capacitate antioxidanta mai mare decât cel verde
Autorii cercetărilor au analizat capacitatea antioxidantă a diverselor tipuri de ceai de pe piaţă. Prima surpriză: capacitatea antioxidantă a mostrelor de ceai negru a fost, în medie, cu 80% mai mare decât a celor de ceai verde. Au fost găsite totuşi unele sortimente de ceai verde cu un indice ORAC (capacitatea de absorbţie a radicalului oxigen) la fel de mare ca a ceaiului negru.

Atât ceaiul negru, cât şi cel verde au prezentat variaţii ample ale capacităţii antioxidante. Unii cercetători, mai ales în Japonia, declară ceaiul verde superior, deoarece conţine o cantitate de patru ori mai mare dintr-un antioxidant specific, epigalocatehin galat (EGCG) decât ceaiul negru. Dar, în general, ceaiul negru are o putere antioxidantă mai mare.

Cum trebuie preparat ceaiul
Capacitatea antioxidantă depinde şi de timpul de preparare. Cercetătorii au pus un plic de ceai negru sau verde în 150 ml de apă fiartă. După cinci minute fusese eliberată cam 85% din capacitatea antioxidantă a ceaiului. Restul de 15% a fost eliberat după alte cinci minute.

Concluzia: o cană de 150 ml de ceai negru sau verde ţinut acoperit timp de cinci minute furnizează, în medie, 1 246 unităţi ORAC! Această situează ceaiul alături de spanac şi căpşuni, dovedite a întârzia declinul cerebral la animale.

Indubitabil, antioxidanţii din ceai intră în fluxul sanguin. Un test efectuat de cercetătorii italieni a descoperit că o singură cană băută de ceai negru sau verde a intensificat activitatea antioxidantă sanguină de la 41% la 48%. În acest studiu, ceaiul verde a produs un vârf al activităţilor antioxidante după 30 de minute, iar ceaiul negru după 50 de minute. Nivelul antioxidanţilor a rămas ridicat timp de aproximativ o oră şi jumătate, înainte de a reveni la normal.

Dacă eşti în căutarea antioxidanţilor care să îţi ajute creierul, nu recurge la amestecurile instant (pudră) de ceai, la ceaiul imbuteliat sau la ceaiurile de plante. Activitatea antioxidantă a acestora este neglijabilă, conform analizelor cercetătorilor.

De asemenea, ceaiul adevărat care conţine cofeina conferă mai multa protecţie antioxidantă decât ceaiul decofeinizat. Conform testelor, ceaiul decofeinizat conţine aproximativ jumătate din cantitatea de antioxidanţi a unui ceai cu cofeină.

Sursa

Cum să-ți faci bucle lejere cu o bentiță!
Articolul anterior
La Chișinău au fost împărțite primele bancnote de ,,un miliard de dolari”!
Articolul următor
Alte articole interesante