Cum recunoaștem carnea de pui proaspătă și bună de mâncat din magazine

Produsele ușor și rapid alterabile, cum este carnea crudă depozitată în frigiderele din magazine, trebuie mereu verificate pentru a ne asigura că sunt sigure pentru consum. Chiar dacă au o dată de valabilitate pe etichetă, este bine să fim atenți la anumite detalii – mirosul, culoarea și textura produsului, ca să evităm îmbolnăvirea. Testul acestor trei factori ne va arăta dacă putem sau nu consuma carnea de pui, fără teama de a ne îmbolnăvi, scrie unica.ro.

Scandalul „puiului vopsit” din ultimele zile din România, lansat de fostul șef Administrației Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) în mediul online, i-a alertat pe consumatori. Horia Constantinescu, fostul șef ANPC a anunțat printr-o postare pe Facebook că există producători în România care vopsesc carnea de pui pentru a o face „să pară mai bună”. Deși a precizat că furajele folosite pentru a da culoarea galbenă a păsărilor nu sunt toxice, Constantinescu spune că totul este o „înșelătorie comercială”.

În comerț, există diverse rase de pui, unii cu pielea mai galbenă, cum există și păsările hrănite cu porumb, care au și ei o nuanță gălbuie, dar și păsări hrănite cu furaje îmbogățite cu extrate din palnte, ce contribuie la schimbarea culorii pielii. Indiferent de cât de intensă este nunanța de galben a puiului din magazine, oricine ar trebui să fie atent la calitatea cărnii, pentru a evita îmbolnăvirea. Iată principalele aspecte la care trebuie să fim atenți când mergem să cumpărăm pui.

Termenul de valabilitate Primul lucru la care trebuie să ne uităm când alegem produsul dorit de pe rafturi este termenul de valabilitatea. Dacă produsul se află în termenul menționat pe etichetă, atunci putem trece la pasul următor de verificare a cărnii. Dacă data de expirare lipsește complet, atunci produsul nu trebuie achiziționat. Data trebuie verificată și în cazul produselor congelate.

Dacă data de valabilitate a cărnii este optimă, este momentul să inspectăm culoarea produsului. Orice tip de carne își poate schimba culoarea din cauza mai multor factori – temperatură, lumină, expunerea la oxigen sau apariția bacteriilor/microbilor. În cazul puilor care nu au fost crescuți astfel încât să devină mai galbeni, culoarea cărnii trebuie să fie roz pal. De obicei, carnea alterată va începe să se învinețească, să se facă gri, ajungând, în cazurile extreme de putrefacție până la înnegrire.

Textura cărnii Când verificăm prospețimea unei bucăți de carne, un alt aspect de luat în considerare este textura cărnii. Puiul crud și proaspăt trebuie să aibă carnea fermă, fără consitență lipicioasă, moale la atingere.

Mirosul cărnii Este un indicator bun, dar putem testa astfel calitatea cărnii doar după ce am cumpărat produsul, pentru că în supermarketuri sau în magazinele mixte foarte mici, puiul stă ambalat în frigidere. Dacă vorbim despre magainele alimentare unde se vând produse proaspete și la vitrină, atunci putem sesiza din prima dacă mirosul cărnii este sau nu în regulă.

De obicei, carnea proaspătă nu are niciun miros deranjant. Dar carnea alterată are miros înțepător sau putred. De asemenea, carnea nu trebuie să miroasă nici a înăălbitor sau a amoniac, deoarece poate fi veche dar vândută ca proaspătă.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Spații dedicate copiilor, pentru angajații și beneficiarii instituțiilor publice, create cu sprijinul PNUD
Articolul anterior
Reparație de mântuială la o trecere subterană din centrul capitalei. Faianța a început să cadă
Articolul următor