De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși!

În urma unor reacții chimice petrecute în organism, apar radicalii liberi care fragilizează corpul și atacă celulele, ducând uneori la moartea lor. Din fericire, există antioxidanții care blochează efectele acestor agenți și pot fi obținuți din diverse alimente pe care le ingerăm zilnic. Dr. Călin Mărginean prezintă o măsură a puterii antioxidante a unor alimente, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de antioxidanţi care este conţinută în ele.

separator
De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși!

Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de  > 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi!!!

legume_anticancerÎn situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), recomand asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult)!

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea:

314.446  pudra de cuişoare
267.536  pudra de scorţişoară
200.129  pudra de oregano uscat
159.277  pudra de curcuma
80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
76.800  seminţele de chimen
Condimente74.349  pătrunjelul uscat
67.553  busuiocul uscat
48.504  pudra de curry
29.257  seminţele de muştar galben
28.811  ghimbirul pudră
27.618  piperul negru boabe
27.297  măghiranul în stare proaspătă
24.700  polenul granule
24.287  tărâţele de orez crude
19.600  cojile seminţelor de in
18.053  bomboanele de ciocolată amăruie
17.919  boiaua de ardei
15.542  frunzele proaspete de tarhon
14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
13.978  frunzele proaspete de mentă
13.970   boabele proaspete de oregano
9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti
9.584   coacazele roşii crude
9.465   boabele proaspete de cimbru
9.416   infuzia de anghinarie
8.459   boabele de fasole roşie crudă
7.983   fisticul crud
7.960   coacazele negre crude
7.282   lintea crudă
6.665   pudra de usturoi uscat
6.552   anghinaria cruda
6.552   afinele crude
6.552   prunele uscate
5.997   frunzele proaspete de melisă
5.764   boabele de soia crude
5.735   pudra de ceapă
5.347   murele
5.346   usturoiul crud
5.141   frunzele crude de coriandru
4.882   zmeura crudă
4.805   frunzele proaspete de busuioc
4.454   migdalele
4.392   frunzele proaspete de mărar
4.343   frunzele de ceai
4.275   merele roşii
4.188   stafidele albe
3.577   căpşunile proaspete
3.432   untul de arahide
3.383   smochinele proaspete
3.365   cireşele obişnuite dulci
3.307   rodia
3.277   agrişele crude
3.234   caisele confiate
3.166   arahidele de orice fel, crude
3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare
3.083   broccoli crud
Healthy-Eating3.082   merele obişnuite cu coajă
2.941   perele crude
2.906   sucul de coacăze negre
2.830   strugurii negri
2.573   merele crude fara coaja
2.386   brocolli fiert şi nesărat
2.359   fulgii de porumb
2.341   sucul proaspăt de rodie
2.308   fulgii de ovăz instant fortificat
2.252   varza roşie cruda
2.210   merele Golden crude fără coajă
2.184   seminţele de ridiche încolţite
2.183   tărâţele de ovăz
2.175   fulgii de ovăz simpli
2.150   frunzele de sparanghel crude
2.115   cartofii dulci copţi în coajă
2.104   pâinea integrală de grâu
2.094   arpagicul crud
2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată
2.036   sucul de prune
1.965   piureul de mere
1.963   pâinea integrală de secară
1.946   frunzele crude de sfeclă
1.933   avocado
1.911   perele verzi cu coajă
1.819   portocalele
1.814   piersicile crude
1.788   sucul de struguri roşii
1.773   varza roşie fiartă
1.767   sfecla crudă
1.750   merişoarele
1.736   ridichile crude
1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte
1.680   cartofii roşii cu coajă copţi
1.644   sparanghelul fiert şi scurs
1.620   mandarinele crude
1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu
1540    fragii
1.521   ceapa roşie crudă
1.515   spanacul crud
1.447   frunzele proaspete de salată verde
1.421   pâinea integrală din amestec de cereale
1.419   nucile braziliene uscate
1.326   cartofii roşii copţi
1.322   cartofii roşii cruzi
1.318   pâinea de ovăz
1.303   fulgii de grâu
1.301   pătrunjelul proaspăt
1.260   strugurii roşii proaspeţi
1.253   ceaiul verde gata preparat
1.238   sucul de grape-fruit galben
1.225   sucul de lămâie
1.210   kiwi
1.150   uleiul de măsline extra-virgin
1.138   cartofii albi copţi în coajă
1.118   strugurii albi sau verzi cruzi
1.115   caisele crude
1.098   cartofii roşii cruzi
1.058   cartofii albi cruzi
1.034   ceapa albă crudă
1.005   vinul de masă roşu
1.002   sucul de căpşune
1.002   mango crud
980   varza de Bruxelles
965   ardei dulce galben crud
962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
933   vânăta crudă
923   ardeiul verde dulce crud
902   cartofii dulci cruzi
884   ananasul crud
879   banana
856   varza albă fiartă, scursă nesărată
847   năutul crud
847   ardeiul roşu călit
830   strugurii albi proaspeţi
829   conopida proaspătă
793   sucul de struguri albi
791   ardeiul dulce roşu proaspăt
759   fasolea verde crudă
750   nectarinele crude
741   mazărea galbenă crudă
728   boabele de porumb dulce crude
726   sucul de portocală
704   sucul de pere
694   ardeiul dulce galben
694   sos de tomate
666   morovii cruzi
620   conopida fiartă scursă fără sare
616   nucile uscate
600   mazărea verde congelată
578   sosul picant
568   sucul de ananas
564   oţetul de mere
546   prunele roşii crude
508   varza albă crudă
497   ţelina crudă
496   brocolli congelat
490   prazul crud
483   dovleacul crud
481   semintele de mac
436   siropul de piersici conservat
413   porumbul dulce conservat
410   oţetul din vin roşu
408   sucul de mere
392   vinul alb de masă
367   tomatele roşii coapte
317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
315   pepenele galben crud
245   vinetele fierte scurse nesărate
214   castraveţii cruzi cu coajă
180   dovlecelul crud
142   pepenele verde crud
126   castravetele decojit crud

Sursa

 

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Mai multă carne, dar mai puține legume. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor

Un cetățean al Republicii Moldova a consumat în anul 2023 în medie 130 de kg de fructe, pomușoare și nuci sau mai mult cu 7% față de anul 2022. A crescut și consumul de carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg per locuitor (+7%). Iar consumul de lapte a fost în creștere cu 3%, până la 173,8 kg, arată datele Biroului Național de Statistică, scrie tvrmoldova.md.

De cealaltă parte, este mai redus consumul de legume, cu 3%. În medie o persoană a consumat anul trecut 114,7 kg de legume, comparativ cu 118,7 kg un an mai devreme. Consumul de cartofi a fost de 72,5 kg per persoană. Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone. Importul a crescut 44%, iar exportul a scăzut cu 36%. Fructe, pomușoare și nuci s-au colectat 722,2 mii tone, în creștere de 17% față de anul precedent. Importul a marcat 44,4 mii tone, iar exportul – 386,4 mii tone. Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 7% mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023, producția de carne a înregistrat 128,9 mii tone. Producția locală de lapte a atins 261,3 mii tone. Totodată, s-au importat 171,1 mii tone de lapte, în timp ce exportul a fost de 4 mii de tone.

ATENȚIE! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației țării este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor și implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Menționăm că de la începutul anului 2024, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital. Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14 -25 septembrie al Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci. 

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 31 maturi și 6 copii. Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării: 

ü Nord -19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.

ü Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni. 

ü mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.

ü Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia. 

IMSP CNAMUP reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. 

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Nunţi celebre: Anna şi Mircea Marco (Video)
Articolul anterior
Lilu își creează singură ținutele. Ce rochie va îmbrăca de Revelion!
Articolul următor