De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși!

În urma unor reacții chimice petrecute în organism, apar radicalii liberi care fragilizează corpul și atacă celulele, ducând uneori la moartea lor. Din fericire, există antioxidanții care blochează efectele acestor agenți și pot fi obținuți din diverse alimente pe care le ingerăm zilnic. Dr. Călin Mărginean prezintă o măsură a puterii antioxidante a unor alimente, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcţie de cantitatea de antioxidanţi care este conţinută în ele.

separator
De câți antioxidanți avem nevoie pentru a fi sănătoși!

Pentru a se menţine într-o formă deplină de sănătate, dar și pentru a NU face cancer, un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale, care să-i asigure un optim de  > 5.000 unităţi ORAC / zi, însă în lipsa unor factori pro-oxidanţi semnificativi!!!

legume_anticancerÎn situaţii speciale (boli degenerative, boli acute, cancer, limfoame, leucemii, SIDA), recomand asigurarea a >30.000-50.000 unităţi ORAC / zi (sau chiar mult mai mult)!

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea:

314.446  pudra de cuişoare
267.536  pudra de scorţişoară
200.129  pudra de oregano uscat
159.277  pudra de curcuma
80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
76.800  seminţele de chimen
Condimente74.349  pătrunjelul uscat
67.553  busuiocul uscat
48.504  pudra de curry
29.257  seminţele de muştar galben
28.811  ghimbirul pudră
27.618  piperul negru boabe
27.297  măghiranul în stare proaspătă
24.700  polenul granule
24.287  tărâţele de orez crude
19.600  cojile seminţelor de in
18.053  bomboanele de ciocolată amăruie
17.919  boiaua de ardei
15.542  frunzele proaspete de tarhon
14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
13.978  frunzele proaspete de mentă
13.970   boabele proaspete de oregano
9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti
9.584   coacazele roşii crude
9.465   boabele proaspete de cimbru
9.416   infuzia de anghinarie
8.459   boabele de fasole roşie crudă
7.983   fisticul crud
7.960   coacazele negre crude
7.282   lintea crudă
6.665   pudra de usturoi uscat
6.552   anghinaria cruda
6.552   afinele crude
6.552   prunele uscate
5.997   frunzele proaspete de melisă
5.764   boabele de soia crude
5.735   pudra de ceapă
5.347   murele
5.346   usturoiul crud
5.141   frunzele crude de coriandru
4.882   zmeura crudă
4.805   frunzele proaspete de busuioc
4.454   migdalele
4.392   frunzele proaspete de mărar
4.343   frunzele de ceai
4.275   merele roşii
4.188   stafidele albe
3.577   căpşunile proaspete
3.432   untul de arahide
3.383   smochinele proaspete
3.365   cireşele obişnuite dulci
3.307   rodia
3.277   agrişele crude
3.234   caisele confiate
3.166   arahidele de orice fel, crude
3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare
3.083   broccoli crud
Healthy-Eating3.082   merele obişnuite cu coajă
2.941   perele crude
2.906   sucul de coacăze negre
2.830   strugurii negri
2.573   merele crude fara coaja
2.386   brocolli fiert şi nesărat
2.359   fulgii de porumb
2.341   sucul proaspăt de rodie
2.308   fulgii de ovăz instant fortificat
2.252   varza roşie cruda
2.210   merele Golden crude fără coajă
2.184   seminţele de ridiche încolţite
2.183   tărâţele de ovăz
2.175   fulgii de ovăz simpli
2.150   frunzele de sparanghel crude
2.115   cartofii dulci copţi în coajă
2.104   pâinea integrală de grâu
2.094   arpagicul crud
2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată
2.036   sucul de prune
1.965   piureul de mere
1.963   pâinea integrală de secară
1.946   frunzele crude de sfeclă
1.933   avocado
1.911   perele verzi cu coajă
1.819   portocalele
1.814   piersicile crude
1.788   sucul de struguri roşii
1.773   varza roşie fiartă
1.767   sfecla crudă
1.750   merişoarele
1.736   ridichile crude
1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte
1.680   cartofii roşii cu coajă copţi
1.644   sparanghelul fiert şi scurs
1.620   mandarinele crude
1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu
1540    fragii
1.521   ceapa roşie crudă
1.515   spanacul crud
1.447   frunzele proaspete de salată verde
1.421   pâinea integrală din amestec de cereale
1.419   nucile braziliene uscate
1.326   cartofii roşii copţi
1.322   cartofii roşii cruzi
1.318   pâinea de ovăz
1.303   fulgii de grâu
1.301   pătrunjelul proaspăt
1.260   strugurii roşii proaspeţi
1.253   ceaiul verde gata preparat
1.238   sucul de grape-fruit galben
1.225   sucul de lămâie
1.210   kiwi
1.150   uleiul de măsline extra-virgin
1.138   cartofii albi copţi în coajă
1.118   strugurii albi sau verzi cruzi
1.115   caisele crude
1.098   cartofii roşii cruzi
1.058   cartofii albi cruzi
1.034   ceapa albă crudă
1.005   vinul de masă roşu
1.002   sucul de căpşune
1.002   mango crud
980   varza de Bruxelles
965   ardei dulce galben crud
962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
933   vânăta crudă
923   ardeiul verde dulce crud
902   cartofii dulci cruzi
884   ananasul crud
879   banana
856   varza albă fiartă, scursă nesărată
847   năutul crud
847   ardeiul roşu călit
830   strugurii albi proaspeţi
829   conopida proaspătă
793   sucul de struguri albi
791   ardeiul dulce roşu proaspăt
759   fasolea verde crudă
750   nectarinele crude
741   mazărea galbenă crudă
728   boabele de porumb dulce crude
726   sucul de portocală
704   sucul de pere
694   ardeiul dulce galben
694   sos de tomate
666   morovii cruzi
620   conopida fiartă scursă fără sare
616   nucile uscate
600   mazărea verde congelată
578   sosul picant
568   sucul de ananas
564   oţetul de mere
546   prunele roşii crude
508   varza albă crudă
497   ţelina crudă
496   brocolli congelat
490   prazul crud
483   dovleacul crud
481   semintele de mac
436   siropul de piersici conservat
413   porumbul dulce conservat
410   oţetul din vin roşu
408   sucul de mere
392   vinul alb de masă
367   tomatele roşii coapte
317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
315   pepenele galben crud
245   vinetele fierte scurse nesărate
214   castraveţii cruzi cu coajă
180   dovlecelul crud
142   pepenele verde crud
126   castravetele decojit crud

Sursa

 

Un băiat de 14 ani a făcut stop cardiorespirator și a murit după ce a mâncat chipsuri picante

Chipsurile ultra-picante produse de Paqui au ucis un băiat de 14 ani după ce a participat la o provocare cu acest produs care conținea un compus chimic extras din ardei iute, scrie evz.ro.

Biroul de medicină legală din Massachusetts a concluzionat că un adolescent care a mâncat un chips care conținea o concentrație mare de compus chimic extras din ardei iute, a murit în septembrie anul trecut în urma unui atac de cord.

Harris Wolobah, care avea o malformație cardiacă ongenitală, a răspuns unei provocări online „One Chip Challenge”, care implica ingerarea unui chips ultra-picant produs de Paqui, cu ardei din speciile Carolina Reaper și Naga Viper. Paqui a retras de la vânzare în mod voluntar produsul, care era ambalat într-o cutie în formă de sicriu (Foto), după moartea lui Wolobah.

Produsul este destinat doar adulților

Chipsurile ultra-picante sunt destinate doar adulților. Dar s-a constatat că tot mai mulți copii le consumă fără să țină cont de avertismente.

Biroul de medicină legală a confirmat joi pentru CNN că Wolobah a murit în urma unui stop cardiorespirator, după ce a consumat o substanță alimentară „cu o concentrație mare de capsaicină”.

Capsaicina este substanța chimică condimentată, naturală, din ardeiul iute. Ardeiul Carolina Reaper se clasează chiar sub spray-ul cu piper pe scara Scoville, care măsoară intensitatea de iute din ardei. Naga Viper este mai picant, ajungând la aproximativ 1,2 milioane de unități pe această scară.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Autorităţile vor aplica noi metode pentru a preveni risipa de produse alimentare

 „Inovare și responsabilitate socială în industria alimentară prin colaborare cu Banca de Alimente” a fost genericul unei mese rotunde, desfășurată ieri, în cadrul expoziţiei internaţionale specializate de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora „FOOD&DRINKS”, cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Băncii de Alimente, a antreprenorilor din sectorul agroalimentar și a prestatorilor de servicii de cantină socială, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a avut drept scop prezentarea bunelor practici de parteneriat dintre sectorul de afaceri și Banca de Alimente din Moldova, care asigură redistribuirea la timp a surplusului de produse alimentare către cantinele sociale din țară, precum și către alte organizații ce oferă alimentație persoanelor vulnerabile. Totodată, în cadrul mesei rotunde au fost discutate noile modificări la cadrul normativ cu privire la prevenirea pierderii și risipei de alimente. „Participanții au avut oportunitatea să cunoască bune practici în materie de responsabilitate socială prin colaborarea cu Banca de Alimente, care sunt avantajele fiscale și de imagine pentru o afacere care donează la timp surplusul de produse alimentare în scop caritabil”, indică MAIA.

„Astăzi, fiecare aliment, fiecare produs pe care îl cumpărăm, trebuie să îl folosim cu responsabilitate. La nivel global, pierderile alimentare sunt uriașe și au un impact semnificativ asupra economiei și mediului. În această săptămână, la Roma, are loc o conferință importantă a FAO, la care participă și domnul ministru. Sunt sigur că și problema risipei alimentare va fi discutată acolo. Impactul nostru ca și consumatori, dar și ca agenți economici, este esențial”, a menţionat la eveniment Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Agenda forumului a inclus prezentarea de studii de caz despre impactul pe care îl au produsele donate către Banca de Alimente pentru asigurarea funcționării serviciilor de cantină socială care vin în sprijinul persoanelor aflate în dificultate. „Colaborarea cu Banca de Alimente ne ajută foarte mult pentru a asigura activitatea cantinei sociale din localitatea noastră, deoarece circa 30% din produsele de care avem nevoie sunt oferite prin intermediul acestei organizații”, a estimat Natalia Doni, managera serviciului de cantină socială din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

În cadrul discuțiilor a fost abordate şi noile modificări la cadrul normativ privind prevenirea pierderii și risipei de alimente, precum și reglementarea mecanismului de colaborare dintre agenții economici din lanțul agro-alimentar și Banca de Alimente. „Modificările pe care le-am propus pentru cadrul normativ au fost elaborate în urma unui amplu proces de documentare și discuții cu sectorul de business, astfel încât anteprenorii să fie mai degrabă motivați să doneze surplusul de produse alimentare la timp către structurile caritabile, decât să le caseze la etapa când nu vor mai putea fi consumate. Astfel, din punct de vedere fiscal ne propunem să echivalăm donarea produselor alimentare cu casarea acestora, astfel încât pentru anteprenori să nu fie mai avantajos economic să arunce produsele alimentare, decât să le doneze”, a specificat în cadrul evenimentului Dumitru Dîrul, jurist IRMS Diaconia.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină sociale incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de IP Keystone Moldova, IRMS „Diaconia”, AO „CONCORDIA. Proiecte sociale”. Proiectul își propune să contribuie la dezvoltarea serviciilor de cantină socială din țară și să îmbunătățească mecanismul de colectare a surplusului de produse alimentare din lanțul agroalimentar pentru a fi redirecționat către serviciile sociale în scop caritabil.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ca la restaurant! Ingredientul secret care face ficatul delicios, suculent și fraged

Gospodinele caută întotdeauna cele mai bune rețete pentru ca preparatele să fie cât mai delicioase. Este și cazul celor care gătesc ficat. Ce fac bucătăresele adevărate pentru ca ficatul să iasă suculent și fraged? Iată ce ingredient secret folosesc.

Dacă îți dorești să gătești preparate delicioase cu ficat trebuie să ții cont de câteva aspecte importante pentru a ieși cât mai fraged. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pe care le găsești, cu siguranță, la tine în cămară sau frigider. De asemenea, cum este o rețetă ușoară și rapidă, bucătăresele pregătesc adesea acest preparat atunci când se află într-o pană de idei și nu știu ce să mai gătească.

Așadar, secretul pentru a ieși cât mai delicios și fraged este să înmoi ficatul în lapte. Acest truc ajută la îndepărtarea amărăciunii și îmbunătățește gustul ficatului. Totodată, pentru a face un ficat cât mai fraged trebuie să îl păstrați în lapte înainte de a fi gătit.

Pune ficatul în lapte înainte să-l gătești pentru a-l face mai fraged și suculent

În funcție de tipul ficatului (de porc, vită, pui, gâscă sau curcan) acesta se poate pregăti în modul următor:

Ficat de porc  – este cel mai gras și are un miros pronunțat, după gătit fiind ușor amar la gust. Pentru a îmbunătăți considerabil atât gustul, cât și aroma, acesta se tăie și se înmoaie în lapte

Ficat de vită  – dacă veți alege să îl prăjiți fără să îl aburiți, acesta va fi uscat și va avea un miros neplăcut. Așadar, ficatul de vită ar trebui să fie abrupt, iar acest lucru este posibil prin folosirea laptelui cald cu diverse mirodenii, iar înainte de a se găti, trebuie lăsat să se scurgă.

Ficat de pui, gâscă sau curcan  – acest tip de ficat nu se înmoaie de obicei, pentru că el este în sine destul de moale.

sau apă, în care au fost adăugate diverse condimente și sare. Anumite persoane obișnuiesc chiar să îi stropească înainte să îi prăjească cu scorțișoară, pentru ca aceștia să aibă o aromă cu adevărat unică.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Nunţi celebre: Anna şi Mircea Marco (Video)
Articolul anterior
Lilu își creează singură ținutele. Ce rochie va îmbrăca de Revelion!
Articolul următor