Multe dintre persoane pot simţi senzaţie intensă de foame în a doua jumătate a zilei şi apelează în acest caz la gustări.
Theresa Kinsella, de specialitate nutriţionist, susţine că foamea de după-amiază este un fenomen real şi poate fi exacerbată din anumite motive. Află care sunt acestea.
Persoanele care urmăresc menţinerea greutăţii corpului şi adoptarea unei diete echilibrate nu trebuie să se învinovăţească pentru faptul că simt senzaţie de foame şi apelează la gustări sau, mai rău, să facă eforturi silite de a le exclude din dietă, potrivit specialistului.
,,Cel mai înţelept lucru ar fi să apelezi în continuare la gustări, dar să alegi opţiuni sănătoase’’, sfătuieşte Theresa. În loc de sandwish-uri, biscuiţi sau covrigi – 4-5 nuci, 2-3 linguri miez de floarea soarelui, jumătate de pahar de migdale, un fruct mare, 2-3 fructe mai mici, o legumă colorată crudă sau 10 măsline.
Foamea de după-amiază
,,Cele mai multe persoane au senzaţie de foame după-amiaza. Cercetările arată că acest lucru este parte naturală a ritmului nostru circadian și poate fi uşor de intensificat atunci când nu dormi destul’’, afirmă Kinsella. Sună familiar pentru majoritatea?!
Kinsella explică că acesta este motivul pentru care ,,multe persoane au senzaţie de foame exagerată după-amiaza’’. În acest caz e nevoie de combustibil pentru a satisface nevoile energetice, întrucât organismul obosit eliberează puţină energie din depozite. ,,Sărind peste gustări este asemănător cu a sări peste o masă şi, în acest caz, creşte riscul ca la următoarea masă să mănânci mai mult ori să depozitezi caloriile din hrană sub formă de grăsime’’, accentuează specialistul.
Mai mult decât atât, nevoile fiecărui organism sunt diferite. Vârsta și nivelul de activitate au, cu singuranţă, impact asupra cât de mult ai nevoie să mănânci. ,,Dacă esti însărcinată, ai un regim de viaţă foarte activ sau eşti tânără, probabil că vei avea nevoie de mai mult decât trei mese pe zi’’.
Ignorând pofta de mâncare, o faci şi mai puternică!
Multe dintre persoane ajung să se confrunte cu senzaţie de foame, fie că au nevoie, cu adevărat, de energie pentru acel moment, fie că au foame emoţională.
,,Când simţi că ai senzaţie de foame reală, nu evita o gustare, altfel rişti să faci pofta şi mai puternică. Cel mai bine este să tratezi foamea. Gustările sunt un lucru firesc, sănătos atât timp cât sunt efectuate corespunzător. Consumul unei gustări este un comportament perfect normal, să te ascunzi de o gustare – nu este’’, spune Theresa.
Cercetările arată că cei care au 5-6 mese mici pe zi, în loc de trei mese mari, păstrând acelaşi număr de calorii zilnice, deţin mai bine controlul masei corporale!