Atunci când descoperi în frigider un aliment mucegăit este cel mai bine să arunci produsul. De ce nu este indicat să cureţi porţiunea afectată şi să consumi restul?
Specialiştii susţin că mucegaiul este ceva mai mult decât ceea ce se vede pe suprafaţa pâinii sau pe fructele învechite.
Porţiunile colorate, mucegăite, vizibile cu ochiul liber sunt doar sporii sau particulele minuscule ce dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale sunt dificil de sesizat şi se ramifică profund în produs.
Produsele mucegăite pot cauza reacţii alergice, probleme respiratorii până la cancer, declară Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.
„Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, spune expertul.
Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea acestei părţi de pe pâine sau de pe o legumă nu te va salva de la riscul de a înghiţi din ciupercă.
Cum ar trebui să aranjezi produsele alimentare în frigider
Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci. Acestea pot fi găsite, de asemenea, pe strugurii depozitaţi pentru iarnă, pe ţelină, mere şi alte legume. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.
Sfaturi pentru a preveni mucegăirea alimentelor:
- acoperă produsele alimentare pentru a nu permite sporilor de mucegai din aer să se aşeze pe alimente;
- utulizează containere de depozitare pentru produse alimentare perisabile şi păstrează-le în frigider în mod corespunzător;
- alimentele trebuie folosite potrivit peroadei valabile pentru consum.