Dieta grecească este una uşoară pentru digestie. În plus, aceasta este cunoscută pentru faptul că te fereşte de boli cardiovasculare, obezitate, boala Alzheimer, cancer. Dieta grecească este sănătoasă şi simplu de urmat. Trebuie doar să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să consumi zilnic alimentele preferate de către popoarele zonei mediteraneene.
Iată ce alimente trebuie să consumi în dieta grecească:
- Legume şi fructe proaspete – grecii preferă legumele cu frunze verzi, măslinele, roşiile, cartofii şi alte legume de sezon cultivate în grădinile proprii. Include zilnic în meniu până la 5-9 porţii de fructe şi legume. Grecii consumă legume la fiecare masă (100g legume cu frunze verzi, 100 g roşii sau 200g alte tipuri de legume).
- Iaurtul – este elementul de bază al acestei diete, pe lângă legume şi fructe proaspete. Este bogat în proteine, calciu şi probiotice; este consumat zi de zi, în cantitate de până la 200g.
- Cereale – grecii consumă bulgur – un produs din grâu integral fiert, uscat, foarte bogat în proteine, fibre, kaliu, fier, vitaminele grupului B, multe minerale, pe care îl adaugă în salate de roşii şi brânză, garnituri.
- Peşte – grecii consumă mult peşte în loc de carne, cel puţin două porţii de peşte (150-200g fiecare) pe săptămână.
- Uleiul de măsline – este folosit în loc de alte grăsimi saturate (nocive pentru inimă).
- Fasole, linte, năut – consumă două porţii de leguminoase (250 g/porţia) pe săptămână.
- Cereale integrale – dacă ai necesitate de pâine, paste, consumă produse din cereale integrale.
Carnea de vită, porc, oaie şi pui – grecii o consumă nu mai mult de o dată pe săptămână, sau ocazional. La gustări sau desert – ei mănâncă fructe proaspete, ori ronţăie fructe uscate. Nu fac abuz de brânzeturi şi consumă dulciuri foarte rar.
Dacă urmezi dieta grecească, vei fi mai sănătos, întrucât experţii sugerează că aceasta ţine departe bolile de inimă, obezitatea, maladia Alzheimer, chiar şi cancerul.